Nykytaidetta Pylvään kylällä Ylivieskassa

Pylväsvuo-niminen taideteos
julkistetaan lauantaina Ylivieskassa.

Ulkona sijaitseva viisiosainen taideteos on osa Pohjois-Pohjanmaan kulttuuri-
rahaston Pohjavirta-hanketta.

Henna Haapala

Kuvataiteilija Jaakko Mattilalla ja professorina Berliinin taideyliopistossa toimivalla Jussi Ängeslevällä on tänä kesänä ollut hieman erilainen syy tulla käymään sukujuurillaan Ylivieskan Pylvään kylällä.

He työstävät siellä yhteistä taideprojektiaan, Pylväsvuota, joka julkistetaan tulevana lauantaina Pylvään kylätalolla pidettävässä juhlassa. Kyseessä on ulkoilmataideteos, joka koostuu viidestä erillisestä osasta. Ne sijaitsevat vajaan kahden kilometrin matkalla Pylvään kylätien varrella.

– Halusimme tehdä taideteoksen moniosaiseksi siksi, että kylämaisema pääsisi mahdollisimman hyvin oikeuksiinsa. Muutenkin kaikki taideteokseemme liittyvä on lähtenyt kylältä ja kyläläisistä. Emme ole halunneet, että taide vain tulee tänne, vaan olemme mieluummin olleet jatkuvassa vuorovaikutuksessa paikallisten asukkaiden kanssa. Me Jussin kanssa olemme sitten kanavoineet ja hioneet esille tulleita asioita. Siksi projektiamme voisi kutsua myös yhteisötaiteeksi, Mattila kertoo.

Materiaalina Mattila ja Ängeslevä käyttävät teoksessaan muun muassa polarisoivaa kalvoa sekä sellofaanikalvoa.

Kun kahden polarisoivan kalvon väliin laittaa sellofaanista tehdyn kuvion ja suuntaa siihen valoa, syntyy värejä ja muotoja, jotka näkyvät vain tietystä kulmasta. Ängeslevän mukaan heidän tekemänsä taide on hyvin kokeellista, eikä taiteilijoiden valitsemia materiaaleja ole aiemmin käytetty vastaavaan tarkoitukseen.

– Itse asiassa hyvin monella on käyttämäämme materiaalia olohuoneissaan, sillä sitä on LCD-televisioiden näytöissä. Nämä kalvot ovat mielenkiintoisia, sillä hyödyntämällämme tekniikalla värit eivät käyttäydy kalvoissa normaalin väriopin mukaisesti, Mattila kertoo.

Tarvittava materiaali on hankittu ulkomailta, eikä sen löytäminen ole ollut helppoa.

- Etsimme sopivaa kalvoa Berliinin suurimmasta materiaalikaupasta, emmekä löytäneet. Onneksi Jaakko oli käymässä Japanissa taiteilijaresidenssissä, ja Tokiosta hän löysi sellaista muovia, joka sopii ominaisuuksiltaan meidän tarpeisiimme. Toinen kalvo löytyi Kiinasta, Ängeslevä sanoo.

Pylvään kylän tarinat ja paikat ovat olennainen osa Pylväsvuota.

Tarinoita miehet ripottelevat vanhoihin esineisiin siten, että katsoja näkee ne vain läheltä.

Teokset sijoitetaan sinne, missä tarinat ovat syntyneet. Siihen, missä on ollut aiemmin maitolaituri, tulee nyt maitokärry, jonka kyydissä olevassa lasikuutiossa voi sopivalta etäisyydeltä nähdä nykyisten ja vanhojen maitotilojen tunnusnumerot.

Vuonna 1942 kylätien siltaan on osunut Suomen ilmavoimien lentokone, jonka harjoittelijalentäjä oli arvioinut bensan riittävyyden väärin. Siksipä sillankaiteeseen tulee nyt teos, jonka voi nähdä heijastuvan vettä vasten.

– Kaikkien tekemiemme teosten idea on oikeastaan se, että ne ovat näkymättömästi tilassa, ja ne voi nähdä vain tietystä suunnasta. Samalla Pylväsvuo on metafora Pylvään kylän tarinoille ja tapahtumille, Ängeslevä tiivistää.

Fakta

Julkistamisjuhla lauantaina

Ylivieskassa Pylvään kylätalolla vietetään taideteoksen julkistamisjuhlaa lauantaina 1.8. klo 12.30 alkaen.

Taideteoksen ottaa vastaan kaupungin puolesta kansanedustaja Juha Pylväs. Teoksen luovuttaa Pohjavirran kuraattori Janne Kauppinen.

Juhlan ohjelmassa on musiikkia sekä kolmen sukupolven muistelmia Pylvään kylältä. Mukana on taiteilija Jussi Ängeslevän täti Eevi Aalto, kansaedustaja Juha Pylvään isä Antero Pylväs sekä Marko Sorvisto.

Juhlan jälkeen vieraat voivat kiertää taideteoksen eri osia omatoimisesti, mutta kyytiä tarvitseville on järjestetty myös kuljetus.

Jussi Ängeslevä (vas.) ja Jaakko Mattila taideteoksensa yhden osan, Peltoikkunan luona. He ovat kiitollisia kaikesta siitä käytännön avusta, jota ovat saaneet kyläläisiltä, jotta taideteokset on saatu pystytettyä. Jussi Ängeslevä valmistelee valopöydän ääressä taideteokseen tulevaa tekstiä, joka tehdään optisilla kalvoilla. Tekstejä taiteilijat ovat poimineet muun muassa Kansallisarkistosta. Pylväsvuo-teoksessa katsoja voi nähdä viittauksia menneeseen nykyaikaisin keinoin, taiteilijat kuvailevat. Kuvassa osa teoksesta Traktorin rengas.

Pohjavirta tuo
taidetta lähelle

Suomen Kulttuurirahasto täytti viime vuonna 75 vuotta, joten Pohjavirta-hankkeen teokset ovat Pohjois-Pohjanmaan rahaston lahja sen toiminta-alueen asukkaille.

Pohjois-Pohjanmaan kulttuurirahaston sihteerin ja hankkeen suunnittelijan Jetta Liukkosen ja Pohjavirran kuraattorin Janne Kauppisen mukaan Pohjavirta on kaikkien aikojen suurin maakunnallinen hanke Suomen Kulttuurirahastossa.

– Pohjavirran tarkoituksena on tuoda elävöittävää ja taiteellisesti korkeatasoista nykytaidetta sellaisiin paikkoihin, joissa sitä ei olla totuttu näkemään, Liukkonen sanoo.

– Perusajatuksena on ollut teosten yllättävyys eri tavoin: paikat, tekotavat, eri taiteenalojen väliset yhdistelmät ja uudet näkökulmat julkiseen taiteeseen, Kauppinen luettelee.

– Tärkeä tavoite on ollut myös kannustaa omalla esimerkillämme alueen kuntia ja kaupunkeja hankkimaan itselleen julkista taidetta. Julkiset tilaustyöt ovat käyneet nykyään harvinaisiksi, varsinkin pohjoisen taiteilijoille, Kauppinen lisää.

Pohjavirta-hankkeen myötä taideteoksia tulee eri paikkakunnille yhteensä kahdeksan. Ylivieskan Pylvään kylän juhlan jälkeen teoksia julkistetaan vielä neljä. Teoksia on julkistettu Pudasjärvellä, Siikalatvan Mankilan kylällä sekä Oulussa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva