Taidetta seinään ihan vapaasti

Janne Taanila Kaleva
Oulu Oulun ensimmäinen laillinen graffitiseinä avautui viikko sitten Intiön kaupunginosaan Tykistökadun vanhojen kasarmirakennusten taakse.
Hankkeen alullepanija Anni Saviaro kertoo, että monessa muussa kaupungissa vastaavia seiniä on ollut jo pitkään, mutta Oulusta sellainen on puuttunut.
"Tunnetuimmat vapaat seinät sijaitsevat Helsingissä, mutta tarjontaa on muuallakin, kuten Tampereella ja Rovaniemellä."
Vapaan seinän ideologia on päinvastainen verrattuna Oulun Katutaide -projektiin, joka on ollut viime aikoina esillä muun muassa alikulkuihin tehtyjen seinämaalausten myötä.
"Oulun Katutaiteen seinät on ennalta varattu yksittäisiä tilaustöitä varten, kun taas vapaaseen seinään saa kuka tahansa käydä tekemässä omanlaistaan taidetta silloin kun haluaa", Saviaro sanoo.
Tosin Intiön vapaaseen seinään on tehty yksi tilaustyö seinän lanseerauksen kunniaksi.
"Halusimme saada jonkin hienon työn paikallisilta taiteilijoilta, jotka ovat tehneet graffiteja jo pitkään."
Aiemmin Oulussa seinään maalaaminen on ollut laitonta puuhaa, mutta yleinen ilmapiiri katutaidetta kohtaan on pikkuhiljaa lientynyt.
"Tärkeintä oli rinnastaa graffiti- ja katutaide muuhun taiteeseen ja osoittaa, ettei se ole sotkemista tai töhertämistä."
Asenne katutaidetta kohtaan muuttui Oulussa jo sen myötä, kun sähkökaappeja maalattiin uusiksi katutaiteen hengessä.
Toisaalta myös paljon ennakkoluuloja on liittynyt vapaan seinän avaamiseen.
"Jotkut ovat pelänneet, että vapaa seinä lisää luvatonta maalaamista, vaikka käytäntö on osoittanut väitteen päinvastaiseksi", Linkki-projektin vastuuhenkilö Antti Takalo kertoo.
Linkki-projekti on viime marraskuussa avautunut opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, joka pyrkii yhdistämään kulttuurielämän ja kaupungin päättävät elimet paremmin toisiinsa.
"Käytännössä idea voi olla yksinkertainen: jos kaupungilla on vaikkapa tyhjillään seisovia rakennuksia, paikallinen kulttuuriväki, esimerkiksi Tilaa Kulttuurille ry, yrittää saada ne hyvään käyttöön."
Linkkihanke toimii välittäjänä eli luo linkkejä, jos kaupungin päättäjät ja kulttuuritoimijat eivät kohtaa tai "puhu yhteistä kieltä".
Valitettavasti idean saattaminen toteutusvaiheeseen ei ole aina kovin helppoa, kun uudet käyttöehdotukset joudutaan pusertamaan hitaan byrokratiamyllyn läpi.
Hanke vapaasta seinästä laitettiin valmisteille viime talvena ja siihen pyydettiin luvat kaupungilta ja työpajoilta, jotka toimivat rakennusten sisätiloissa.
"Kiinteistöistä vastaava tilakeskuksen Markku Palola ehdotti itse meille nykyistä seinää sopivaksi kohteeksi, kun olimme ensin ehdottaneet toista seinää sen lähistöltä."
Palolan kertoman mukaan vapaan seinän pinta kestää hyvin maalauksen, ja jotkut graffititaiteilijat olivat käyttäneet sitä ennenkin maalaukseen, tosin luvattomasti.
"Nykyinen sijainti on jopa parempi kuin aiemmin kaavailemamme, sillä seinä sijaitsee graffititaiteelle luonteenomaisesti junaradan varressa", Saviaro kertoo.
Kemistä kotoisin oleva Saviaro sanookin, että seinä on ihailtavalla paikalla juuri siinä, missä pohjoisesta tulevat junat hidastavat sopivasti ennen asemaa.
Saviaro työskentelee Galleria Harmajassa ja kertoo olleensa aina kiinnostunut taiteista ja katukulttuurista yleensä.
"On hienoa, että vapaa seinä saatiin viimein Ouluun, vaikkakin juuri vauhtiin päässeen Linkki-projektin rahoitus on ikävä kyllä katkolla", Saviaro ja Takalo toteavat.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva