Raksilan ja Tuiran pojat tulevat taas

Pia Kaitasuo Kaleva
Oulu "Rintalan ’Poikia’ filmataan Oulussa", uutisoi Kaleva Kirjallisuus ja taide-elämä -palstallaan keskiviikkona 28. maaliskuuta.
Toimittaja ja kuvaaja olivat viettäneet edellispäivänä tovin Aleksanterinkadulla seuraamassa, miten Paavo Rintalan kirjasta tehtiin elokuvaa "oikeassa ympäristössään".
No ei ihan - olihan niin sanotun Haikalan perikunnan talo melko kaukana Raksilasta. Joka tapauksessa Kalevan lukijoille raportoitiin elävästi, kuinka "pihalla juuri juoksutettiin kohtauksia sisään".
"Pojat - Immu, Jake, Pate, Urkki ja Matti temmelsivät matalan vajan katolla ja pistivät lopulta tappeluksi, jonka aikana heidän oli kierähdettävä yli räystään ja pudottava alas hankeen. Eikä yksi kerta riittänyt, vaan kohtaus uusittiin kenties kymmenenkin kertaa. Sattui pojilta unohtumaan tärkeä repliikki - katolta pudotessa keikkaa muisti keneltä tahansa."
Oulun-kuvaukset tehtiin kahdessa erässä: helmi-maaliskuussa jolloin etelän pojilla oli hiihtoloma ja alkukesästä. Etelän pojat olivat Raksilan "pääpoikia", Tuiran pojat värvättiin Oulusta.
Mukana oli muutoinkin paljon paikallisia, sillä elokuvassa on useita joukkokohtauksia. Toinen laaja otos paikallista väkeä riitti kuvauspaikkojen liepeille. Tapahtumien töllisteleminen on osattu Oulussa aina!
Huomenna lauantaina päästään töllistelemään 1962 kuvatun lopputulosta ja oikein vielä kutsuttuna: Oulun kaupunki järjestää Rotuaarilla näytöksen, jonka juontaa Kaisu Mikkola.
Pojat-elokuvassa avustajina esiintyneitä on kuulutettu julkisuudessa ja heitä toivotaan mukaan Rotuaarin tilaisuuteen. Kulttuurituottaja Heli Metsäpellon puhelin on soinutkin mukavaan tahtiin: kymmenisen miestä on ilmoittautunut, vanhin 91-vuotias Kaarlo Lehtimäki.
VR:llä 1. vaihdemiehenä työskennelleelle Lehtomäelle oli sattunut kuvausten aikaan sopivasti pari vapaapäivää, jolloin hän oli avustanut niin marssikohtauksessa kuin ratapihan kohtauksissakin.
Avustajat ilmoittautuivat Kalevassa loppuvuodesta 1961 olleen ilmoituksen perusteella. Eläkkeellä oleva toimittaja Jukka Rossi oli yksi heistä.
Kaleva onnistuu yllättämään Rossin. "Sinä olet ollut näköjään Jaken isän uuden naisen pojan roolissa?"
"Enkä ole. Missä niin sanotaan?"
Kansallisfilmografiaan kuuluva Elonet kertoo yksiselitteisesti Jukka Rossin esittäneen Ristoa.
"Ei pidä paikkansa. Minä olin mukana vain talvella kuvatuissa joukkokohtauksissa."
Uskottavahan se on. Tuolloin 11-vuotias Norssin oppikoulun ekaluokkalainen oli yksi pojannappula muiden joukossa Oulun Lyseon pihalla kuvatussa materiaalissa. Rossi kertoo tunnistavansa päänsä milloin missäkin sakissa.
Kesäkohtauksia Rossi seurasi sivusta mutta nekin kiinnostivat kovasti.
"Muistan, kun kuvattiin Linnansaaressa kohtausta, jossa saksalainen sotilas ja oululaisneito menevät kuhertelemaan. Urkkia esittänyt Markku Söderström oli oikeasti kolme vuotta 10-vuotiaaksi kuvattua Urkkia vanhempi ja häntä harmitti hirveästi, ettei päässyt katsomaan lemmiskelyä lähempää."
Elokuvan ensi-ilta oli tietenkin Oulussa. Marraskuun 2. päivänä Bio Kiistolan täytti jännittynyt tunnelma. "Päänäyttelijät nousivat ihan näyttämölle. Minä istuin penkissä", Jukka Rossi naurahtaa.
Oulussa elokuvaa esitettiin kaikkiaan 66 kertaa, mikä oli kaupungin suurin yleisömenestys sitten Tuntemattoman sotilaan 1955-56.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva