Musiikki Päätaloviikon teemana

Riikka Tuomivaara Kaleva
Oulu Taivalkoskella heinäkuun ensimmäinen viikko on perinteiseen tapaan omistettu kirjailija Kalle Päätalolle.
Tänä kesänä Päätaloviikon teemana on kirjailijan suhde musiikkiin. Tapahtuma keskittyy erityisesti ajan iskelmiin ja hengelliseen musiikkiin.
Musiikkiohjelmistoon kuuluu muun muassa yhteislauluiltoja ja virsilaulutilaisuus, joihin on valittu Päätalon toivelauluja.
Lisäksi tarjolla on teatteria, iltamia ja tekemistä lapsille - kirjallisuusohjelmaa unohtamatta. Päätalo-instituutin Möllärimestari-omakustannekilpailun voittajat julkistetaan tänään perjantaina.
Myös Päätalo-keskuksen näyttelyn teemana on Kalle Päätalo ja musiikki. Näyttely avattiin maanantaina 30. kesäkuuta ja se on avoinna ensi vuoden Päätaloviikkoon asti.
Näyttelyn on suunnitellut ja koonnut Anni Vääräniemi ja oppaana toimii Jorma Räisänen.
Näyttelyä suunnitellessaan Vääräniemi käytti vuoden Päätalon tuotannon arkistoimiseen. Samalla löytyi paljon uutta materiaalia, kuten päiväkirjamerkintöjä, joissa kirjailija valotti suhdettaan musiikkiin.
"Kallella oli niin laaja musiikkimaku, että näyttelyn kokoaminen oli hyvin haastavaa. Musiikki tulee tasaisesti esille koko tuotannossa luonnollisena osana elämää", Vääräniemi kuvailee.
Musiikillinen pohja syntyi kodin, koulun ja kirkon kautta jo nuorena poikana.
"Kalle istui ahkerasti seurapirteissä armeijaan lähtöön asti, ja tärkeitä nuoruuden lauluja olivat esimerkiksi Täällä usein korpimaata kulkeissaan ja Oi, muistatko vielä sen virren."
Vääräniemen mukaan Päätalon tuotannossa mainitaan ja siteerataan satoja musiikkikappaleita, joiden tyyli vaihtelee laidasta laitaan hengellisestä musiikista iskelmään, savottamusiikkiin, iltamakulttuuriin ja Hiltu Jakin opettamiin ronskeihin lauluihin. Kallen lempilaulaja oli Mauno Kuusisto.
"Gramofoni ja haitari kantautuivat Villinsaaren juhlista Kallioniemeen asti", Anni Vääräniemi kertoo.
Hyvin läheinen kappale Päätalolle oli Metsäpirtti, jota kirjailijan äidillä oli usein tapana laulaa pojalleen.
"Laulu kulki Kallen matkassa koko elämän. Aina kun hän kuuli sen, kyyneleet alkoivat valumaan kuin ruokkolehmällä. Näin kävi esimerkiksi sodan aikana armeijateltassa, jossa Metsäpirtti laulettiin yhteislauluna", Vääräniemi kuvailee.
Päätalo kertoo itse kappaleesta teoksessaan Miinoitettu rauha: "Niissä iskelmissä, jotka gramofoni oli tuonut kotiseudulleni, oli eräs jonka sanoihin ja säveleeseen penskavuosieni lauluiltojen tunnelma tuntui erityisesti liittyvän. Tämä laulu oli Metsäpirtti. Kun kuulin laulettavan tai soitettavan Metsäpirttiä, muistin heti illat Kallioniemen vanhassa pirtissä."
Päätalosta on tehty viisi elokuvaa, joiden musiikki on näyttelyssä mukana. Esillä on myös musiikkia, johon on saatu inspiraatio Päätalon tuotannosta.
Viimeisen vitriinin teemana on Kaksi vanhaa tukkijätkää, ja se kertoo Päätalon ystävyydestä muusikko Ville Tikkaseen.
"Ville perusti Kajaanin harmonikkakerhon, joka esiintyi Päätaloviikolla vuonna 2000. Esiintymisen jälkeen Kalle piti viimeisen puheensa Päätaloviikolla", Vääräniemi kertoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva