Akustinen voimala laivalaiturin kupeeseen

Leena Kangas
Hailuoto Petsamon laiturin parkkipaikalta Hailuodon Ulkokarvossa lähtee pusikkoon tuoreesti kivetty polku. Polun päässä julkistettiin sunnuntaina erikoislaatuinen ympäristöteos, kun paikalla vietettiin saksalaisen kuvanveistäjä Lukas Kühnen Hailuoto Organum -teoksen avajaisia.
Hailuoto Organum on kolmen yhteenliittyvän erikokoisen betonikupolin muodostama kokonaisuus. Ensinäkymä rantaryteikön keskellä pilkottavasta teoksesta hämmentää ja riemastuttaa - näky herättää niin moneen suuntaan risteileviä mielikuvia. Savimajojen kylä, betonibunkkeri, ortodoksiluostarin syrjäinen skiitta. Taiteilija itse kutsuu teostaan akustiseksi voimalaksi.
Ulkoinen on vain teoksen yksi puoli. Teoksen sisään voi astua - jokaisen kupolin sivulla on oviaukko - ja välittömästi sisään astuttuaan aistii tilan poikkeuksellisen akustiikan. Tila värähtelee, ja hengitys, askeleet, puhe, kaikki äänet värähtelevät yhdessä tilan kanssa.
Kühne haluaa yhdistää kuullun, nähdyn ja kehollisesti aistitun kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi. Taiteilijan idean mukaisesti teos tekee jo ulkoisella hahmollaan näkyväksi kolmisoinnun: suurin kupoli on sen pohjasävel, jota pienempien kupolien terssi ja kvintti täydentävät.
Avajaisissa sunnuntaina tilaa testattiin sekä esityksin että yhteisöllisesti. Jo avajaisväen yhteinen humina soi kupolien alla komeasti. Tällaisella värähtelyllä voi hyvin ajatella olevan myös parantavia voimia. Erityisen iloinen Organumin sisarteokset aiemmin Viroon ja Islantiin toteuttanut taiteilija kertoo olevansa siitä, että paikalliset ihmiset valitsivat tämänkin teoksen sijaintipaikan.
Hän toivoo, että hailuotolaiset ottaisivat Organumin omakseen. Teos on avoin kaikille ja se voi toimia yhtä lailla konserttipaikkana kuin yksityisten harjoitusten tyyssijana.
Aiemmin Petsamon laituriin liikennöi Hailuoto-laiva. Kun liikenne loppui, painui Ulkokarvon kärki unholaan. Organum värähtelee paikalle uuden merkityksen.
Lukas Kühnen akustinen tilateos Hailuoto Organum julkistettiin
29. kesäkuuta Ulkokarvon
Petsamossa Hailuodossa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva