Valkoisen pinnan lumo

Liisa Lehto-Peippo Kaleva
Kalajoki Mitä enemmän valkoista pintaa, sen parempi kalajokiselle kuvantekijälle Ville Tanhualalle.
Isot, valkeat pinnat olivat hänelle arkea noin kymmenen vuoden ajan. Hän teki rakennusmaalarin töitä ennen kuin antautui kuvan tekemiselle.
Laajat valkoiset seinät ja pitkät käytävät eivät häntä pelottaneet. Päinvastoin, ne innoittivat ja houkuttelivat hänet miettimään seinille ja käytäville kuvia.
Nyt niitä syntyy kovalla vauhdilla. Aiheista ei ole puutetta, sillä Tanhualalla on luonnoksia kansiokaupalla. Hän on piirtänyt aina, pikkupojasta lähtien.
"Inspiraatiota en tarvitse, sillä luonnoksia on riittävästi", Ville Tanhuala sanoo.
Siinä, missä toiset miettivät kynä kädessä sudokuja tai sanaristikkoja, Tanhuala pitää kuvapäiväkirjaa. Hän kulkee kynä ja kansio mukanaan ja piirtelee pikkutarkkoja kuvia arjen havainnoistaan.
Tanhualalle kelpaavat kaikki tyylisuunnat. Hän tekee monenkokoisia kuvia ja kaikenlaisilla tekniikoilla. Pienten lyijy- ja mustekynätöiden lisäksi syntyy parimetrisiä ruiskutöitä ja öljyvärimaalauksia. Ruiskumaalaustekniikkaa käytetään yleensä autojen koristemaalauksessa.
"Keksin ruiskumaalauksen, koska halusin tehdä isompia töitä kynällä. Ruiskua voi käyttää kuten kynää. Ruiskutyöt syntyvät nopeammin kuin öljyvärityöt."
Taiteilijaksi eikä taidemaalariksi hän ei rohkene itseään sanoa.
"Olen mieluimmin kuvantekijä tai visualisti. Näen itseni tilasuunnittelijana ja isompien taidekokonaisuuksien tekijänä."
Runsaan kahden vuoden ajan hänellä on ollut työskentelytila ja nyttemmin myös näyttelytila Meinalan teollisuusalueella. Naapureina hallissa ovat LVI-liike ja metallialan yritys.
Tanhuala on pystyttänyt tiloihin kesänäyttelynsä, Studio Meinalan. Esillä on kahdessa kerroksessa kaikkiaan 41 työtä. Hänen töitään on ollut esillä myös Helsingin Kaapelitehtaalla vuoden 2011 keväällä.
"Menen päivän ja tekniikan kerrallaan. Huomenna voi syntyä maisemia, mutta siihenkään se ei jää", hän toteaa. Hän on kokeilija ja mieltää itsensä opiskelijaksi. Nyt häntä kiinnostaa erityisesti 1400-luvun miniatyyrimaalaus ja kirkkoarkkitehtuuri.
"Haluan kamppailla. Haluan kuviin jippoja, haasteita sekä itselleni että katsojalle. En esimerkiksi alistu horisontaaliseen perspektiiviin."
Tanhuala on tehnyt jonkin verran tilaustöitä. Norjassa hän maalasi ruotsalaisen, kansainvälisesti toimivan vaateliikkeen oslolaiseen myymälään seinäteoksen. Hänen työnsä somistaa myös sikäläistä virastotaloa. Parhaillaan on työn alla taide- ja opastaulujen teko rannalle Kalajoen Hiekkasärkillä.
Halu kokeilla uutta näkyi Ville Tanhualassa jo poikasena. Hän hurahti edelläkävijänä lautailuharrastukseen, lumi- ja rullalautailuun silloin, kun lajit keksittiin. Myöhemmin mukaan tuli myös leijalautailu.
Syksyllä on suunnitelmissa muutto Ouluun, jossa avopuoliso aloittaa opiskelut. Tanhuala haluaa kuitenkin pitää työtilansa Kalajoella.
"Täällä pitää olla tukikohta", hän sanoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva