Rikostutkijasta tuli sukututkija

Jaana Skyttä
Muhos Taisto Isokangas katselee pihamaaltaan Sanginjoelle päin tyynen näköisenä. Ollaan Muhoksen Laajilla, syrjäisellä kyläkulmalla.
Isokangas on palannut juurilleen neljänkymmenen maailmalla vietetyn vuoden jälkeen. Mies tunnetaan Oulun kihlakunnan poliisilaitoksen rikostutkijana, sittemmin rikosylikomisariona. Virassaan hän toimi 1960-luvun lopulta eläköitymiseensä, vuoteen 2010 saakka.
Eläkepäiviensä varalle hän rakensi talon suvun maille Laajille. Naapurustossa on sukulaisperheitä, joten Isokankaat muodostavat kyläkulmalle pienen yhteisön.
"Synnyinkodistani on osa vielä jäljellä", mies sanoo ja johdattelee meidät muutaman kymmenen metrin päässä sijaitsevan, 1844 rakennetun hirsirakennuksen edustalle.
Ensimmäiset Isokankaat, Juho Isokangas, ent. Pelkonen ja Margareta Isokangas asettautuivat Laajin törmälle vuonna 1839 ja rakensivat nyt perinnepirttinä tunnetun talon.
Suku on jatkunut, ja toistatuhatta Laajilla asuneiden Isokankaiden jälkeläistä on lähtenyt vajaan kahdensadan vuoden aikana maailman turuille.
Yleensä sukututkimuksesta kiinnostutaan aikaisintaan keski-iässä, mutta Isokangas muistaa kelanneessa mikrofilmejä Oulun maakunta-arkistossa jo 1980-luvun puolivälissä.
"Sukututkimus on kiehtovaa mutta aikaa vievää puuhaa. Aina ehtiessäni keräilin aineistoa odottamaan tarkempaa tutkimusta", hän sanoo.
Kimmokkeen Isokangas sai vuonna 1991 tekemänsä Amerikan-matkan jälkeen, jolloin hän tapasi Floridan Lake Worthissa muun muassa pikkuserkkujaan. Vasta eläkkeellä oli aikaa ryhtyä tositoimiin.
Muutama viikko sitten työn tuloksena ilmestyi kirja: Tahvolasta Laajille - Muhoksen Isokankaat. Teos sisältää Isokankaiden henkilöhistoriaa, Laajin historiaa ja sukutauluja, mutta myös Taisto Isokankaan omaa elämäntarinaa.
"Laitoin itseni likoon ja kerroin avoimesti myös niistä vaikeuksista ja puutteesta, mitä lapsuudessani koin."
Samalla hän muistuttaa, että sukututkijan on aina muistettava moraalinen vastuunsa. Ketään ei saa loukata.
Isokangas vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Laajilla. Koulua kylän lapset kävivät Ylikiimingissä. Laajilaiset ovatkin aina olleet Muhosta enemmän Ylikiiminkiin päin.
Sukututkimus on nykyään suosittua, koska ihmiset haluavat tietää mistä ovat lähtöisin.
Rikostutkijan taustasta oli matkan varrella apua.
"Sukututkimus kuten rikostutkintakin vaatii tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Tutkimuksen tekeminen on entisaikoihin verrattuna helppoa, nyt kun julkiset arkistot ovat tulleet internetiin. Haasteellisinta oli vanhan ruotsin lukeminen asiakirjoista, mutta onneksi sain hyvää apua."
Nyt kun urakka on ohi, takki tuntuu tyhjältä, vaikka ajatukset palaavatkin sukututkimukseen usein. Ehkä se tulevaisuudessa vielä jatkuu.
"Se vähän harmittaa, etten nuorempana hoksannut kysellä suvun vanhimmilta Isokankaiden vaiheista enemmän. Nyt se on myöhäistä."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva