Raahen Arkkukarissa osataan talkootyöt

Helge Murtovaara Kaleva
Raahe Raahessa jo yli 30 vuotta toimineessa Arkkukarin siirtolapuutarhassa on 57 puutarhapalstaa. Vuokralaiset on saatu 21 palstalle.
Raahen kaupungin teknisen palvelukeskuksen johtajan Pasi Alatalon mukaan asiat ovat kuitenkin Arkkukarissa kohdallaan. Raahessa, Siikajoella ja Pyhäjoella vapaa-ajan asumiseen liittyvä tarjonta on todella monipuolista.
Kysymys voi olla myös pienen kaupungin erilaisesta kulttuurista. Siirtolapuutarhamökki ei herätä samalla tavalla kiinnostusta kuin esimerkiksi Helsingissä ja Oulussa.
"Ihmiset ehkä kaipaavat enemmän yksityisyyttä ja tilaa ympärilleen. Siirtolapuutarha on asumismuotona tiivis ja kaupunkimainen", Alatalo sanoo.
Mahdollista voi Alatalon mielestä olla myös se, että Arkkukarin siirtolapuutarha on aikoinaan mitoitettu kovemmalle kysynnälle, mutta ei sitten olekaan herättänyt kiinnostusta suunnitellulla tavalla.
Vuonna 1983 tai 1984 Arkkukarista tontin vuokranneen ja mökkinsä sinne rakentaneen raahelaisen Paavo Perikankaan mielestä tilaa olisi uusille tulijoille, mutta kaupunki ei ole esityksistä huolimatta markkinoinut aluetta.
"Esimerkiksi Rautaruukilla työskentelevillä on edelleen olemassa vanhat kotipaikkansa, joissa he viettävät vapaa-aikaansa", Perikangas toteaa.
Hinnastakaan se ei voi olla kiinni, sillä noin 350 neliön tontin vuosivuokra on 60 euroa.
Puutarhamökin rakentamista varten kaupungilta voi ostaa valmiin piirustuspaketin. Mökkiin saa myös veden ja sähkön. Arkkukarissa mökkiinsä saa rakentaa myös oman saunan.
Siirtolapuutarhayhdistyksen varapuheenjohtaja Irja Silvola Raahesta muistuttaa, että siirtolapuutarhalaisena on varauduttava myös yhteisiin talkoisiin ja yhteiseen toimintaan.
Suurin ja komein talkootyön jälki on kokoontumis- ja juhlapaikka Pookimaja. Se rakennettiin hieman yli kymmenen vuotta sitten. "Oli hatunnoston arvoinen suoritus, että niin pienellä porukalla omin käsin saimme rakennuksen tehtyä", Perikangas sanoo.
Perikankaat viettävät aikaansa kesämökillä aina, kun se vain on mahdollista. Matka kaupungista mökille kestää vain kymmenisen minuuttia.
Perikankaat miettivät ensin mökin rakentamista saareen. Sinne olisi pitänyt kulkea veneellä ja viedä vesikin mukana, kun Arkkukariin pääsee kymmenessä minuutissa autolla.
"Kyllä täällä tulee oltua melko paljon. Talvellakin käymme täällä kahdesta kolmeen kertaan viikossa. Tästä on hyvä lähteä hiihtämään", kertoo Perikangas.
Uusin mökki Arkkukariin rakennettiin viime kesän aikana. Sen lisäksi useampi mökki on vaihtanut omistajaa.
Tuoreimmat asukkaat tulivat tänä kesänä, kun Ruotsin Kalixissa asuvat Anna-Liisa ja Reijo Vartiainen ostivat valmiin mökin puutarhoineen.
"Kävimme täällä viime kesänä ja miellyimme heti. Mökki sattui vielä olemaan myynnissä. Kalixista on niin helppo hurauttaa tänne ja tyttökin asuu Siniluodossa", Reijo Vartiainen sanoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva