Pitää uskaltaa olla vähän korni

Riikka Tuomivaara Kaleva
Oulu Kirjailija ja rock-muusikko Kauko Röyhkän Miss Farkku-Suomi -romaanin pohjalta tehty elokuva sai torstaina Oulun-ensi-iltansa.
Elokuva esitettiin kutsuvierasnäytöksenä Club Teatrialla. Tilaisuutta mainostettiin "maailman ensi-iltana", mutta leffa nähtiin jo Sodankylän elokuvajuhlilla kesäkuussa.
Elokuvateattereihin kautta maan Miss Farkku Suomi tulee viikon päästä eli perjantaina 3. elokuuta.
Röyhkän omaan nuoruuteen perustuva tarina sijoittuu 1970-luvun lopun Ouluun. Päähahmo on teini-ikäinen Välde, joka rakastuu Miss Farkku-Suomen tittelin voittavaan Pikeen.
"Rakkaustarina on keksitty mutta kaverit ja bändikuviot ovat pitkälti totta. Kyllä olemukseni silloin herätti huomiota", Röyhkä kertoo.
Valtavirrasta erottuva Välde kuuntelee Lou Reediä ja Velvet Undergroundia, pukeutuu kravattiin ja kauluspaitaan ja päättää perustaa bändin. Tarkkailijaluonteella on vaikeuksia löytää oma paikkansa yhteisössä.
"Olen aina ollut ulkopuolinen niin musiikin kuin kirjallisuudenkin saralla, en kuulunut oikein mihinkään piireihin", Röyhkä kuvailee.
Vaikka 1970-luvun Oulu ei ollut helpoin paikka olla erilainen, Röyhkän mukaan ajassa oli oma lähtemätön viehätyksensä.
"Tekemisen palo oli suuri. Täysin tyhjästä luotiin omia bändejä, festareita ja pienlehtiä. Piti uskaltaa olla vähän korni ja herättää vastustusta omassa lähipiirissä."
Röyhkä keikkailee edelleen aktiivisesti Elokuvasta tutun Torttu-yhtyeen sekä Kauko Röyhkä & Narttu -kokoonpanon kanssa. Pienet festivaalit muistuttavat miestä nuoruuden tunnelmista.
"Muuramen Naamat ja Turun Ilmiö ovat sellaisia festareita, joissa on huonot lavat ja soittokamat mutta sama 1970-luvun into. Isoilla festareilla pelataan varman päälle ja kierrätetään samoja bändejä vuodesta toiseen."
Oulu on Röyhkän mukaan kehittynyt 1970-luvusta myös hyvään suuntaan.
"Hyviä baareja ja fiksuja ihmisiä. Ilmapiiri on paljon vapautuneempi ja kansainvälisempi."
Elokuvan ohjannut ja käsikirjoittanut Matti Kinnunen on hänkin paljasjalkainen oululainen. Ohjaajan näkökulmasta vuosien saatossa muuttuneet maisemat toivat oman haasteensa.
"Oulukuvaston ikonit Rattorilupi ja Kuusisaari onnistuttiin pitämään mahdollisimman autenttisina. Myös tehtailta löytyi lähes koskemattomat kuvauspaikat", Kinnunen kertoo.
"Paljon on kuitenkin muuttunut joten välillä piti turvautua digitaaliseen pyyhekumiin."
Vaikka paikat muuttuvat ja ihmiset vaihtuvat, tarina oman identiteetin etsimisestä ei vanhene.
"Tämän päivän nuoret kyllä tunnistavat elokuvan tilanteet. Klikit ja porukan ulkopuolelle jääminen ovat ajattomia aiheita", ohjaaja Matti Kinnunen sanoo.
Miss Farkku-Suomen Väldellä on kova usko omaan tekemiseen.
Piken päiväkirjan kannessa on tarra, jossa kehotetaan luottamaan omiin unelmiin. You can do it if you think you can do it.
"Se on Lokki Joonatanista, suositusta lastenkirjasta joka pumppasi uskoa siihen, että kuka tahansa voi pärjätä. Jollain tavalla se on minunkin sanomani, toki pitää olla myös lahjoja ja maalaisjärkeä, että pissa ei nouse päähän liian aikaisin", Röyhkä neuvoo.
Elokuva ja Torttu -bändi ovat mukana myös Qstock-festivaalilla lauantaina 28. heinäkuuta. Torttu esiintyy Oulu-lavalla, ja Kauko Röyhkä & Narttu Rantalavalla.
Lisäksi Arina-teltassa järjestetään Miss Farkku-Suomi lounge -tilaisuuksia, joissa on vieraana elokuvan tekijöitä ja Kauko Röyhkä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva