Päätalo-tietäjä kaipaa tarinoita

Seppo Simola
Taivalkoski Haapavetistä Matti Puolitaivalta voi tituleerata Suomen viralliseksi Päätalo-tietäjäksi. Hän voitti Päätalo-päivien tietovisan Taivalkoskella jo kahdennentoista kerran peräkkäin. Vain yksi piste jäi tällä kertaa puuttumaan täydellisestä suorituksesta.
Puolitaival löysi Kalle Päätalon kirjat jo kymmenvuotiaana kaverinsa suosituksesta. Koillismaan elämänmenoa 1900-luvun alkupuoliskolla kuvaavat romaanit sytyttivät koulupojan heti.
"Tuumasin, että olipa elämä kiehtovaa silloin. Päätalon romaaneissa kiinnosti erityisesti maaseutuelämän kuvaus."
Tarinankerronnan perinne perheissä on hiipunut, eikä tieto menneestä elämänmenosta tavoita nykynuoria, ellei oma lukuharrastus viriä.
"Kodeissa ei enää tarinoida iltaisin", Puolitaival harmittelee.
Vapaa-aika kuluu pitkälti lukuhommissa, mutta Päätalo ei toki ole ainoa aihe.
"Luen minä paljon muutakin. Sotahistoria kiinnostaa ja erityisesti henkilöhistoria."
Väinö Linnan tuotannon Puolitaival arvelee hallitsevansa myös niin hyvin, että voisi visailla siitä. Muihin tietokilpailuihin hän ei kuitenkaan ole toistaiseksi osallistunut. Päätalo-visailuihin hän otti osaa menestyksellisesti jo aiemmin, mutta piti muutaman välivuoden ennen nykyistä voittoputkea.
Päätalon pääteos, 26-osainen Iijoki-sarja, on jo käyty visassa paloittain läpi. Tämän vuoden aiheena oli viisiosainen Koillismaa-sarja, jonka Päätalo kirjoitti 60-luvulla eräänlaisena valmistautumisena valtaisaan pääurakkaansa.
Visa on ollut usein tasainen, ja voiton eteen on joutunut tekemään tosissaan töitä. Kirjoista tehdyt aihepiirittäiset tiivistelmät ovat tietäjän salainen ase.
"Silloin katson olevani hyvin valmistautunut, kun en löydä tiivistelmistä enää tietämätöntä kohtaa", toteaa Puolitaival.
Päätalon tuotanto on erinomainen ikkuna menneiden vuosikymmenten elämään syrjäseuduilla. Sen kautta aukeavat monet näköalat esivanhempien ajan arkeen ja Suomen lähihistoriaan. Matti Puolitaival on poiminut tiivistelmiensä aiheet eri elämänpiireistä.
"Minulla on tiivistelmät esimerkiksi sananparsista, tavoista, ruokakulttuurista, savotoiden työmenetelmistä ja vaikkapa lestadiolaisuudesta. Hakemistot olen tiivistelmiini myös laatinut", Matti Puolitaival kertoo.
Suomalaiset rakastavat visailuja, ja monissa muissakin kirjailijanimikkoseuroissa jäsenet mittelevät keskinäistä paremmuuttaan omaa kirjailijaansa koskevissa tietokilpailuissa.
Poikkeuksellista sen sijaan on, että sama henkilö saavuttaa täyden tusinan voittoja peräjälkeen. Harva myöskään tutustuu aiheeseensa niin perusteellisesti kuin Puolitaival.
"Joka lukukerralla seuraan eri teemaa ja teen muistiinpanoja. Olen minä ne kirjat parikymmentä kertaa läpi lukenut", hän laskeskelee. Puolitaival tapasi Kalle Päätalon useita kertoja Päätalopäivillä.
"Minulla on viisi kirjaa omistuskirjoituksella Kallelta. Ne olen saanut tunnustuksena menestyksestäni tietokilvassa", visailumestari kertoo.
Vaikka kirjailijamestari itse hyvästeli nimikkopäiviensä yleisön jo alun toistakymmentä vuotta sitten, päivillä riittää yhä runsaasti kävijöitä ympäri maata. Ohjelma on monipuolinen ja kattaa koillismaalaisen elämän koko kirjon makuelämyksistä perinteisiin elinkeinoihin.
Tänä vuonna erityisteemana oli hevonen savotoilla. Kirjallisuus ja kirjoittajakoulutus ovat myös keskeisesti esillä esimerkiksi jokavuotisen omakustannekilpailun kautta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva