Metallikuppien selitys voi löytyä kuvasta

Riitta Taulavuori Kaleva
Oulu Lauantaiaamun Kalevaa lukiessa oululaisen Jouko Sippolan, 76, päässä välähti. Täällä Välivainiolla oman kodin työhuoneen seinällä saattaa olla juuri sellainen valokuva, joka todistaa Pikisaaren mikättimiksi nimettyjen kuppimaisten metallirenkaiden tarkoituksen.
Lehden uutisen mukaan Sokeri-Jussin kievarin liepeillä olevat renkaat ovat todennäköisesti kuuluneet laiturille sijoitettuun ja vielä 1930-luvulla käytössä olleeseen kolmijalkanosturiin. Jotta oletus saataisiin osoitettua oikeaksi, tarvittaisiin nosturista sellainen valokuva, jossa myös metallikupit näkyisivät.
Sippola lopetti lehden lukemisen siihen paikkaan ja meni työhuoneeseen tutkimaan sen seinällä olevaa 70 senttiä leveää panoraamakuvaa suurennuslasin kanssa.
Kyllä. Tuossa se todistuskappale saattaisi olla.
Ja sitten hän soitti Kalevaan.
Jouko ja Laura Sippolan kodin seinälle perintöteitse päätynyt panoraamavalokuva on peräisin 1930-luvulta. Kuva on otettu Pikisaaren rannasta torinrantaan päin. Etualalla näkyy laiturilla oleva nosturi.
Kuvasta tarttuu silmään yksi alustan päällä oleva nosturinjalka. Suurennuslasin läpi katsottuna nosturinjalan alla saattaa olla juuri sellainen kuppi, josta kaupungin Sata outua asiaa Oulusta -kampanjalla haetaan lisätietoa.
Kuva on kuitenkin sen verran epätarkka, ettei Sippola lähde vannomaan, onko hänen kuvansa riittävä todistuskappale. "Minun mielestäni jonkun asiantuntijan kannattaisi tutkia tuota kuvaa vielä tarkemmin."
Jouko Sippolan kummisetä oli aikoinaan töissä Oulun konepajalla Pikisaaressa. Sippola, palijasjalakanen oululainen, muistelee itsekin pojankoltiaisena pyörineensä Pikisaaressa työmiesten touhuja katselemassa.
"Muistan nosturin olleen juuri tuossa, nykyisen Pikisaarensillan paikkeilla Sokeri-Jussin kievarin vieressä. Mutta eipä sitä poikasena tullut tarpeeksi tarkkaan laitteitten yksityiskohtia katseltua", mies harmittelee.
Työhuoneen seinällä oleva panoraamavalokuva on alun perin kuulunut Kauppurienkadun ja Koulukadun kulmassa asuneelle Paasivirran perheelle.
"Isäni oli heillä talonmiehenä. Kun pariskunta kuoli, Paasivirtojen Helsinkiin muuttaneet lapset lahjoittivat valokuvataulun isälle. Isän kuoltua se tuli sitten minulle", Oulun historiasta kiinnostunut sekä aihepiiriin liittyviä lehtileikkeitä ja valokuvia keräilevä Jouko Sippola kertoo.
Konepajalla Pikisaaressa 1950-70-luvuilla työskennellyt Gösta Hirvikoski on jo aiemmin kertonut Kalevalle, että ihmetystä herättäneet metallikupit ovat olleet kolmijalkanosturin alustoina. Hän ei itse ehtinyt nähdä nosturia käytössä. "Kupit olivat kuitenkin laiturin nokassa valettuina betoniin."
Hirvikosken mukaan nosturilla purettiin proomuja, joilla tuotiin kaupungin puolen rannasta hiili-, koksi- ja halkolasteja. Pikisaaressa proomuihin lastattiin konepajalla valmistettua tavaraa, kuten puuntyöstökoneita tai höyrykoneiden kattiloita.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva