Laulava vatsaelinkirurgi

Anssi Juntto
Oulu Vatsaelinkirurgi Heikki Takalalle muutaman viikon takainen väitöstilaisuus oli tärkeä virstanpylväs uralla lääkärinä, mutta yhtä lailla se oli tärkeä hänen musiikkiharrastuksensa kannalta.
Oululaiskirurgeista koostuva Cool Operator voi nyt kutsua itseään maailman ainoaksi säännöllisesti keikkailevaksi rockyhtyeeksi, jonka kaikki jäsenet ovat väitelleet tohtoreiksi.
"Tämä titteli oli väitöksen liikkeellepaneva voima", Takala sanoo.
"No ei sentään. Aloitin väitösprojektin jo 2000-luvun alussa, ja se oli saatettava loppuun."
Ähtäristä kotoisin oleva Takala oli soittanut koskettimia jo pikkupoikana, mutta bänditouhunsa hän aloitti vasta Oulun yliopistossa opiskellessaan.
Ihan alkuun Takala lauloi ähtäriläislähtöisten kavereittensa gospel-kokoonpanossa Kajossa. Bändin toiminta kuitenkin hyytyi soittajien levittäydyttyä eri puolille maata. Takalakin lähti Savonlinnaan töihin.
Bändikuviot tulivat uudestaan ajankohtaisiksi Takalan palattua Ouluun vuonna 1999. Samalla klinikalla työskennelleet Heikki Wiik ja Tero Rautio kuulivat uuden kollegansa lauluharrastuksesta ja houkuttelivat hänet Cool Operator -yhtyeensä treeneihin kokeilemaan.
Takala ei vielä tuolloin tuntenut kovin hyvin Cool Operatorin musiikillisena kivijalkana ollutta englantilaista Dr. Feelgoodia, mutta mistään hypystä tuntemattomaan ei ollut kyse. Musiikkimaut kohtasivat varsin luontevasti.
"Cool Operator soitti sellaista perus-rock’n’rollia. Aiemmin tekemäni gospel-musiikki oli tietysti hieman erilaista, mutta rocktyyppistä kamaa sekin oli", Takala kertoo.
Muutamaa vuotta myöhemmin Cool Operator pääsi lämmittelemään esikuvaansa Dr.
Feelgoodia 45 Specialiin. Takalalla itsellään ei ole varsinaisia esikuvia, vaan hän laulaa spontaanisti omalla soundillaan.
"Meillä on harrastusideologia, eli emme ota itseämme liian vakavasti. Esiintymistä on ainakin helpottanut, kun emme tee sitä ammatiksemme. Muusikon työ on varmasti tosi raskasta", hän sanoo.
Cool Operatorin tahdiksi on hahmottunut parisenkymmentä keikkaa vuodessa.
Viime aikoina treenejä ja keikkoja on kuitenkin ollut vähemmän, pitkälti Takalan väitösprojektin takia.
Takala teki ruokatorvisyövän merkkiaineita käsittelevää väitöskirjaansa pitkän ajan kuluessa. Vasta viimeisen vuoden ajan tutkimustyö oli enemmänkin kokopäiväistä puuhaa. Nyt hänellä on taas enemmän aikaa perheelle ja harrastuksille.
Kun vatsaelinkirurgi-laulaja Takala, vatsaelinkirurgi-rumpali Heikki Wiik, vatsaelinkirurgi-kitarist Tero Rautio, urologi-basisti Pekka Kunelius, ja anestesian ja tehohoidon erikoislääkäri sekä kitaristi Juha Koskenkari kokoontuvat musisoimaan, työasiat unohtuvat, vaikka Cool Operator työpaikkabändi onkin.
Oulun yliopistollisessa sairaalassa muillakin ammattiryhmillä on omia kokoonpanojaan. Siitä huolimatta nimenomaan huomattavan moni lääkäri on kunnostautunut muusikkona tai artistina. Takala on pannut merkille saman.
"Liekö se sattumaa vai onko se vain asia, johon kiinnitetään huomiota. Onhan niitä opettajia, rekkamiehiä tai insinöörejäkin, joilla on bändejä, ja jotka käyvät soittelemassa", Takala sanoo.
"En tiedä, onko lääkäreissä mitään erityispiirrettä, joka ajaa esiintymään. Kyllähän ihmiset paljon harrastavat, jotkut liikuntaa, jotkut musiikkia. Onko musiikissa sitten siirrytty mieskuorolaulusta klubeille?"



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva