Koti, työtila ja juhlahuone

Marjo Pääkkönen
Pekka Ala-aho kuvat
Vaatesuunnittelija Lilli Norion vanhemmat remontoivat ensiksi Oulun Maikkulaan vanhaan upseerintaloon itselleen kodin alakertaan. Heille remontointi on vuosikymmenien harrastus, jonka jälkiä on aiemmin näkynyt muun muassa Terva-Toppilan kartanossa. Yläkertaan rakennettiin myöhemmin Lillin oma valtakunta, jossa hänellä on ruhtinaalliset työ- ja asuintilat.
Esineistö on Lillin isän vuosien varrella keräämää. Koko asunto on sisustettu niin monenlaisella rekvisiitalla, että siellä saa näyttäviä muotikuvia eikä tarvitse lähteä erikseen etsimään kuvauspaikkaa tai tarpeistoa.
"Kun olen muutaman viikon poissa, tänne ilmestyy aina uutta tavaraa", nauraa Lilli Norio.
Muotialalla on välttämätöntä olla myös Helsingissä. Sieltä Lilli Norio hankki pienen kerrostaloasunnon vuokralle viime syksynä.
Lilli Norio tunnetaan Antti Tuiskun luottovaatettajana. Myös hänen vaatesuunnittelijan lopputyönsä nivoutui Antti Tuiskun esiintymisasujen suunnitteluun. Nyt Norio suunnittelee vaatteita kajaanilaiselle R-Collectionille ja on viikoittain Kajaanissa, mutta tulee viikonlopuiksi kotiin Maikkulaan. Hulppean työtilan seinällä komeilevat Onni Kinnusen fantasiakuvat, joissa Antti Tuisku show-ryhmineen poseeraa Lilli Norion suunnittelemissa esiintymispuvuissa.
Vinttihuoneisto valmistui samaa tahtia kuin Lilli Norion opinnot Rovaniemellä. Omassa työtilassa on reilusti avaruutta ja pitkänhuiskea pöytä, johon saa rauhassa levitellä kankaita ja keskeneräisiä töitä. Viimeksi valmistui ystävälle morsiuspuku, johon tarvittiin kolmetoista metriä kangasta. Nuori nainen järjestää myös mielellään juhlia ystävilleen, ja kotiin mahtuu yöpymään useampikin vieras.
Parveketta talossa ei ole ollut alun perin, vaan vasta nykyiset omistajat ovat tehneet sen. Parvekkeelle mennään suuresta ikkunasta, mikä on yksi asunnon lukuisista viehätttävistä yksityiskohdista.
Suojelukohteen kanssa törmää helposti monenlaisiin rajoituksiin. Esimerkiksi kattoikkunoita ei saanut huoneistoon tehdä, vaikka niistä olisi tullut työskentelyssä tarvittavaa valoa varsinkin talviaikaan. Valaistuksen riittävyys täytyi hoitaa lukuisilla valaisimilla ja spoteilla.
Lilli Noriolla on tilaa asunnossaan kaikkiaan parisataa neliötä.
Pihapiiri rakennuksineen on täynnä värikästä, monivaiheista historiaa. Se on entistä kasarmialuetta, jonka Suomen valtio rakennutti ampumaratoineen kaikkineen Oulun 14. reservikomppaniaa varten vuonna 1882-83. Tontti pakkolunastettiin Oulujoen pitäjän yhteismaasta ja kahdelta talolliselta.
Samankaltaisia alueita teetetiin samanaikaisesti 31 muuta. Reservikomppanioissa harjoitteli kesäkausina kolmena vuonna kukin reservissä oleva Suomen kansallisen sotaväen ikäluokka. Kasarmialueella harjoitteli myös Oulun 4. tarkk’ampujapataljoona.
Piirustukset laati arkkitehti Magnus Schjerfbeck Yleisten rakennusten ylihallituksessa. Rakennusryhmä käsitti alun perin kaksitoista rakennusta, jotka edustavat 1800-luvun lopun sekatyyliä.

Alueella on
ehtinyt toimia niin Oulun lääninvankilan varavankila kuin Itä-Karjalan pakolaistoimikunnan pakolaishuoltolakin. Vienan Karjalan pakolaisten aikaan pihapiirissä toimi kansakoulu ja sen jälkeen vanhainkoti. Viimeiset vienankarjalaiset vanhukset siirtyivät Madekosken vanhainkotiin vasta vuonna 1970.
Suojeluskuntajärjestö oli lyhyen aikaa Maikkulassa vuokralaisena ja järjesti 1930-luvulla kesäaikaan leirejä kasarmialueella.
Komppanianpäällikön rakennuksen ullakkohuoneessa, jossa nyt on Lilli Norion makuukammari, on tiettävästi jossain vaiheessa ollut poliisiradion lähetinkeskus.
Alueen historialliset kerrokset ja kertomukset tuovat lisäsyvyyttä nuoren suunnittelijan työhön.
Maailmalta on aina mukava palata oman kodin rauhaan perheen ja Sebastian-mäyräkoiran luo ja jatkaa freelancerin töitä omien toiveitten mukaan rakennetussa ateljeessa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva