Kiveen hakattuja unelmia

Walk of Future - katu- ja yhteisötaideteos.Teoksen ideointi ja toteutus kuvataiteilija Karoliina Niemelä ja valokuvaaja Pirjo Lempeä yhdessä projektiin osallistuneiden nuorten kanssa. Oulun Pakkahuoneenkadulla siihen asti kun maalaukset kestävät ja UBI-näytöissä 18.11. asti.

Oulun Pakkahuoneenkadulle on satanut sata kultareunaista tähteä.
Tulevaisuutemme aikuiset ovat kuvittaneet niiden sisukset tägeillä, pienillä maalauksilla, jotka viestivät tekijöidensä unelmista.
Kyseessä on Oulun kaupungin lanseeraama katutaideteos Walk of Future, johon liittyy myös UBI-näytöillä pyörivä muotokuvasarja nuorista oman tähtensä äärellä.
Unelmista paljastuu kirjo eri ammatteja, mutta mukaan on mahdutettu myös arvoihin liittyviä tavoitteita.
Sallan toive on saavuttaa tasapaino. William toivoo itselleen viisautta ja Liisa haluaa elää kuin vapaa intiaani.
Koska katutaideteos on eräänlainen oman aikansa merkki, on kiinnostavaa huomata, että kovilla ja pinnallisilla arvoilla, kuten rahalla tai ulkonäköön liittyvillä asioilla, ei ole sijaa näissä tähdissä.
Katutaiteessa teoksen muodostaa kokonaisuus. Teos, sen sijainti ja ympäristö luovat yhdessä tilateoksen, joka muuttaa muotoaan ajan kuluessa.
Muualla maailmassa, kuten vaikkapa Venäjällä ja Virossa, katutaide on jo löytänyt paikkansa yhtenä taiteen muotona.
Suomessa sana- ja kuvavalta on edelleen pääasiassa medialla, mainostajilla ja julkisilla tahoilla. Meillä katukuvasta siivotaan pois kaikki ylimääräinen eikä katutaide nauti vielä arvostusta.
Nostetta tällä saralla on kuitenkin olemassa. Esimerkiksi keväällä Turussa järjestettiin katutaidetapahtuma ja Porin taidemuseossa oli esillä laaja katutaidenäyttely.
Pieniä kokeiluja bongailee silloin tällöin sieltä täältä, myös Oulusta. Kaikkihan muistavat ainakin Martin, Ajan kulku -patsaan pikkupoikaveistoksen, jota vaatetetaan vuodenaikojen mukaan.
Walk of Future -projektin ensisijainen merkitys näyttäytyy yhteisöllisenä.
Tämän kaltainen kulttuurikasvatuksellinen projekti kehittää kaupungin imagoa konkreettisesti ja ihan eri tasolla kuin ohut kikkailu irrallisilla logoilla tai maskoteilla.
Yhteisöllisen tekemisen, moniäänisen ilmaisun ja taiteen kautta luodaan aidosti ajan virrassa elävää ja rikasta kaupunkikulttuuria.
Terhi Peltonen



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva