Kansallispuistot lumoavat

Juhani Eskola Kaleva
Kuusamo Koillismaan kolmeen kansallispuistoon suuntaa vuosittain noin 240 000 kävijää.
Oulangan kansallispuisto on todellinen Koillismaan vetonaula, sillä siellä vierailee 175 000 kävijää.
Metsähallituksen suunnittelija Pekka Veteläinen on saanut tehdä täyden päivätyön, jotta vieraat saisivat luontoelämyksistä mahdollisimman paljon irti.
"Pelkästään Pieni Karhunkierros kierretään 60 000 kertaa vuodessa. Sitä on uusittu palvelemaan vaeltajia yhä paremmin", hän kertoo.
Oulangan nähtävyyksiä ovat muun muassa virtaavat kosket, kanjonit, jokiuomat ja erämaiset ikimetsät.
"Itse suosittelen Oulangan kanjoniin tutustumista."
Kansallispuiston eliölajisto on rikas uhanalaisine kasvi- ja eläinlajeineen. Alueen erikoisuuksia ovat neidonkenkä ja tikankontti, joiden kukkaloistoa retkeilijä pääsee kulkiessaan ihailemaan.
Kansallispuistolle myönnettiin vuonna 2002 PAN Parks -sertifikaatti, joka on tae arvokkaasta luonnosta ja laadukkaista retkeilypalveluista.
Oulangalla voi bongata myös niittyhopeatäplän, kuukkelin ja pulskaneilikan.
Riisitunturilla käytiin viime vuonna 23 000 kertaa. Siellä paras nähtävyys on upea näköala, joka aukeaa tunturin huipulta.

Vantaalta
Riisitunturille matkanneet Outi ja Leo Vossi palaavat vuosi toisensa jälkeen tutulle tunturille.
"Tämä on meille kuin pyhiinvaelluspaikka. Maisema on poikkeuksellisen kaunis. Olemme erityisen iloisia siitä, että reittejä huolletaan. Talvella ladutkin ovat hyväkuntoisia."
Riisitunturin metsäiset vaarat, suot ja vesistöt vuorottelevat maisemassa silmänkantamattomiin. Alapuolella aaltoilee iso Kitkajärvi takanaan Rukan ja Valtavaaran huiput.
Kiiminkiläinen Leena Nummela lumoutui Riisitunturin nähtävyyksiin heti ensisilmäyksellä. "Jylhä ja kaunis tunturi", hän ihastelee.
Kirkkaalla säällä näkyvyys saattaa ylettyä Venäjän puolen tuntureille saakka.
Riisitunturin tunnelmiin pääsee merkityillä reiteillä, jotka kulkevat vaarankylkikuusikoiden ja rinnesoiden kautta tunturin huipulle ja takaisin.
Riisitunturilla kulkeva vaeltaja voi bongata muun muassa sielikön, kapustarinnan ja siniyökönlehden.
Syötteen kansallispuistossa vierailee vuosittain yli 30 000 kävijää.
Pekka Veteläinen suosittelee Syötteelle matkaavia aloittamaan retkensä luontokeskuksesta. Sieltä voi myös vuokrata lastenkantorinkan.

Kellarilammen
ja Salojen siivekkäät -luontopoluille pääsee tutustumaan esteettömästi lastenvaunuilla tai pyörätuolilla avustajan kanssa.
"Vattukuru ja Rytivaaran torppa ovat Syötteen vetonauloja."
Syötteellä luontoihminen voi bongata esimerkiksi ahonnoidanlukon tai sinipyrstön.
Veteläinen kehottaa kansallispuistojen vieraita noudattamaan normaaleja käyttäytymismalleja.
"Koirat ovat pidettävä kytkettyinä kansallispuistoissakin. Roskaaminen on vuosien varrella vähentynyt kiitettävästi. Olkaa kuin olohuoneessanne. Eivät ihmiset sotke ja käyttäydy miten sattuu kotonaankaan."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva