Hedvig, 11, teki historiallisen korulöydön Kierikistä

Anna Ylimaunu Kaleva
Yli-Ii 11-vuotias Hedvig Hautala teki tiistaina historiallisen löydön Kierikin yleisökaivauksilta.
Isovanhempiensa mukana arkeologisille kaivauksille osallistunut nivalalaistyttö löysi 5 500 vuotta vanhan meripihkarenkaan katkelman.
"Meripihkakoru on osa renkaasta, jota on luultavasti käytetty vaatteeseen tai päähineeseen ommeltuna somisteena", Kierikki-keskuksen museoamanuenssi Patrik Franzén kertoo.
Tiistaina Kierikissä tehty löytö on harvinainen, sillä Suomesta ei luontaisesti löydy meripihkaa. Meripihkakoru on todiste Pohjois-Pohjanmaan kaupankäyntiyhteyksistä Baltiaan.
Ympyränmuotoinen koru on läpimitaltaan noin neljä senttimetriä ja sen keskellä on sentin levyinen reikä. Tiistaina löydetty meripihkarenkaan puolikas on luultavasti rikkoutunut kivikaudella.
Renkaan osat löydettiin Kierikistä neljässä osassa. Franzén kertoo, että meripihkakorut löytyvät yleensä aina osina, sillä materiaali on hyvin haurasta. Koru löytyi aivan Kierikkikeskuksen vierestä, ja löytöpaikan haravointia jatketaan yleisökaivauksilla.
Edellinen meripihkalöytö tehtiin Kierikkikankaan kaivauksilta vuonna 2007. Silloin Kierikistä löytyi samantapainen meripihkarenkaan pala. Vuonna 2006 Kierikistä kaivettiin kaksi putkimaista meripihkahelmeä.
Tiistaina löydetty koru odottaa tällä hetkellä konservointia. Meripihkarenkaan palasia pidetään kylmässä ja kosteassa, jotta ne eivät vaurioituisi ilman kosketuksesta.
"Koru käy ehkä Oulun kautta mutkan Helsingissä tutkittavana, jonka jälkeen toivomme, että saamme aarteen tänne omiin kokoelmiimme", Franzén kertoo.
Meripihka syntyy maaperään kerrostuneesta pihkasta. Hapettomissa oloissa pihka säilyy kymmeniä miljoonia vuosia.
Meripihka on ollut kautta aikain suosittu kaupankäynnin väline. Keltit, roomalaiset ja viikingit sekä myöhemmin Itämeren hansakauppiaat hyötyivät kukin vuorollaan tavoitellun raaka-aineen kaupasta.
Suomesta tunnetaan reilut tuhat meripihkalöytöä.
Merten kultaa on löydetty Inkoosta, Paraisilta ja Nauvosta, jonne jäät ovat kuljettaneet sen eteläisemmältä Itämereltä.
Iijoen varrella meripihkalöytöjä on yli 200, joista iso on tehty Kierikin alueelta.
Kierikkikeskuksen arkeologiset yleisökaivaukset jatkuvat vielä 28. heinäkuuta saakka Yli-Iissä. Kaivauksia pidetään tiistaista lauantaihin, ja kaikilla halukkailla on mahdollisuus osallistua niihin.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva