Essi Kummun nainen saa kukkia

Ensi-iltoja
Koskenniska-ryhmä: Nainen joka tappoi härän. Essi Kummun novellin sovitus ja ohjaus Jouni Rissanen. Rooleissa Hanna Hautala, Jonna Kuittinen, Kari Suhonen ja Timo Torvinen. Eino Merilän liiterin takana Hailuodossa 27.7.
Ryhmä Fanjunkars: Uudelleensyntynyt mies. Käsikirjoitus ja kertoja Juha Hurme. Näyttelijät Saara Hurme, Tomi Alatalo, Timo Torvinen, Pasi Lappalainen. Autiotuvalla Hailuodon Ulkokarvossa 27.7.

Sana tulee lihaksi Hailuoto-teatterifestivaalilla. Perjantaina yleisönsä kohtasivat ensikerran Nainen joka tappoi härän ja Uudelleensyntynyt mies.
Essi Kummun novelli on mehukas ja kyllin sitkas oma maailmansa. Teatterikaan ei taltuta eikä oio sitä liian yksiselitteiseksi. Jouni Rissasen ohjaus jättää ilmaa taivastelulle ja liioittelulle.
Maagisia ulottuvuuksia saava henkien taistelu härän ja naisen ja miehen välillä tapahtuu Eino Merilän liiterin takana.
Maaseutu istuu kuvaan. Kiitettävästi Koskenniska-ryhmä välttää pirttirealismin kuopat.
Itse kukin saa aprikoida, mikämikä oikeastaan on miehiään sikaria poltteleva härkä tai talonmitan levyinen nainen, jolla on kostea turpa. Ja kukakuka on mies, jolla on lantiota koristava mekko, paksut rinnat ja oljenkeltainen letti palmikolla.
Kun joku on nimetty naiseksi tai häräksi, se tulee samalla lokeroiduksi. Kummun teksti potkii tätä päivänselvyyttä vastaan. Parisuhteen rujous ja runous saavat kukkia. Mustat miesten puvut ja naisten pitkät mekot liittävät esityksen yllättäen Federico García Lorcan maailmoihin. Vaikka tienpientareella heilimöivä timotei ja yleisön pään päällä riitelevä pääskynen sitä ilmiselvästi vastustavat.
Kummun "Härkä" on hieno löytö teatteriväeltä.

Autiotuvan katolla seisoo Juha Hurme. Hän on Pjotrin pojanpoika, joka kertoo tarinan isoisästään. Kertomus on yhtä polveileva ja kiharalla kuin Ulkokarvoon tuova tie ja sisältää kolminkertaisia koettelemuksia niin kuin sadut.
Hurmeella on vahva ja vakuuttava ääni. Hän osaa olla uskottava vaikka patsastelisi alushoususillaan ja lippalakissa punaisen mökin savupiipun kupeessa.
Uudelleensyntynyt mies on tarinankerronnan taidetta. Näyttelijät kuvittavat juonenkäänteet tahallisen kömpelösti ja pantomiimisesti. Kaislikon kupeessa ja pajupusikon keskellä poikii huumori ja leikkimieli.
Eeva Kauppinen



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva