Vaivaisukko tervehtii turistia

Kesäturistina kotikulmilla

Anni Hyypiö

Tyrnävä

Kas, terve! Temmeksen kirkolla turistia on ensimmäisenä vastassa parimetrinen vaivaisukko.

Vuodesta 1858 kirkon kiviaidan vieressä seisseen ukon alkuperäistehtävänä on rahankeräys, mutta nykypäivänä ukko nappaa ennen kaikkea vierailijoiden huomion.

– Vaivaisukko on jo päässyt monen turistin selfieen, Temmeksen hautausmaan puutarhatyöntekijä Heidi Suvanto kertoo.

Kirkkoon astuessa vastassa on levollinen hiljaisuus. Kesä-heinäkuussa kirkkoon voi tutustua opastetusti tiistaisin, torstaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12–16, mutta maanantaiaamuna olemme Suvannon kanssa vanhan kirkon ainoat vieraat.

Tämä kirkko on maamme viimeisiä kokonaan tukipilaritekniikalla rakennettuja kirkkoja. Tarinan mukaan rakennusmestari, temmesläinen Antti Kallenpoika Louet sai luvan vain rukoushuoneen rakentamiseksi, mutta paikalle nousikin vuonna 1767 komea länsitornillinen tukipilarikirkko.

Sisällä kirkossa katse kiinnittyy ensimmäisenä katon ja seinien sinikeltaiseen värimaailmaan ja pulleaan saarnatuoliin. Seuraavana katse hakeutuu raahelaisen maalarimestarin Carl Christoffer Stadighin kolmiosaiseen alttaritauluun: ylimmässä osassa on karitsa voitonlippuineen, keskiosassa Jeesus ristillä, alareunassa Jeesus ehtoollisella opetuslapsiensa kanssa.

Kirkkoa ympäröivällä vehreällä hautausmaalla kesätuuli kuiskailee puissa. Hautojen joukossa on sekä näyttäviä graniittikiviä että ikivanhoja, ajan kuluttamia kiviä.

Suvanto ohjaa historiasta kiinnostuneen tutustumaan kansalaissodan, talvi- ja jatkosodan ja Suomen sodan muistomerkkeihin. Hautausmaan itälaidalta löytyy myös yhteishauta ja muistokivi seitsemälle evakkomatkalla menehtyneelle suomussalmelaislapselle.

Fakta

Temmeksen kirkko

Kirkko valmistui vuonna 1767, mutta rakennus vihittiin kirkoksi vasta 2.7.1775.

Kirkon 250-vuotisjuhlaa vietettiin 2.7. 2017.

Kirkkotarhan kiviaitauksen
yhteydessä on hirsinen porttihuone.

Kirkon edustalla seisoo Johan Kandelbergin tekemä parimetrinen vaivaisukko.

Temmeksen vanhaa vaivaisukkoa on korjattu moneen otteeseen.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 12.07.2017.