Tukea tarjolla ilman ajanvarausta

Oulun A-kilta juhlii 50-vuotista toimintaansa heinäkuussa.
Jäseniä A-killassa on melkein sata.

Liisa Laine

Oulu

Oulujoen rannalla Laanilassa on kodikas vanha pihapiiri, jonka portin pielessä on usein ilmoitus kirpputorista, avoimista ovista tai vaikka pop up -ravintolapäivästä.

Kyseessä on Oulun A-killan päivätoimintakeskus Hintatie 24:ssä.Talossa ei ole käperrytty sisään päin vaan toivotetaan naapurit ja ohikulkijat tervetulleiksi tutustumaan. Viereisellä tontilla on killan tukiasuntoja.

A-kilta on yhdistys, joka tarjoaa päihteetöntä toimintaa ja vertaistukea päihdeongelmaisille ja päihdetoipujille sekä heidän läheisilleen.

Viime vuonna toimintaa oli 286 päivänä ja käyntikertoja yhteensä 5 015. Jäseniä A-killassa on melkein sata.

Heinäkuun alussa Oulun A-kilta ry juhlii 50-vuotismerkkipäiväänsä.

Vapaaehtoispohjalta toimivalle yhdistykselle se on saavutus ja oikeastaan jopa ihme, sillä välillä toiminta kutistui muutaman henkilön viikoittaisiin kokoontumisiin ja välillä se uhkasi kaatua taloudellisiin mahdollisuuksiin nähden liiankin laajaan toimintaan.

Aina on kuitenkin ollut asiasta kiinnostuneita ja innostuneita ihmisiä, jotka jollain ihmeen tavalla ovat pystyneet viemään A-kiltaa eteenpäin, muistelee lähes alkumetreiltä mukana ollut seurakunnan päihdetyöntekijä, nyt jo toistakymmentä vuotta eläkkeellä ollut Väinö Rautio.

Yhdistys on rekisteröity maaliskuussa 1967. Toiminnan idea oli silloisen A-klinikan johtajan, sosiaalineuvos Yrjö Rajamäen. Hänen ajatuksenaan oli perustaa A-klinikan asiakasyhdistys, joka antaisi tukea ilman ajanvarausta, silloin kun ihminen sitä tarvitsisi. Myöhemmin yhdistys itsenäistyi A-klinikan toiminnasta.

Toiminnan painopiste ei ole alkuajoista juurikaan muuttunut. Kiltatoiminta on edelleen vertaistukea, ennakkoluulojen hälventämistä ja avun hakemisen kynnyksen madaltamista, vapaa-ajantoimintaa ja mukavaa yhdessäoloa.

– Kyllä se on nämä ihmiset ja tämä ympäristö, joka tekee tästä ykköspaikan, kertoo Jukka, 48.

– Asioista pystyy puhumaan, kun muilla on samoja kokemuksia. Täällä viriää hedelmällisiä keskusteluja ihan yleisistäkin asioista, ei ne aina liity päihteisiin. Ja vaikka ihmisillä voi olla tosi kipeitä asioita, niitä voidaan täällä käsitellä myös huumorin avulla.

Jukka käy A-killassa joka päivä, jos ei muuta, niin kahvilla. Ja on käynyt itse asiassa jo vuodesta 2009.

– On mukavaa, kun täällä voi touhuta ja olla avuksi talon pyörittämisessä. Ja täällä olen saanut uusia, luottamuksellisia ihmissuhteita, koska mitä täällä puhutaan, niistä ei huudella kaupungilla.

Myöskin 34-vuotiaalle Antille A-kilta on tärkeä paikka. Antti kuvaa olleensa aiemmin, siis päihteitä käyttäessään, täysin eristäytynyt.

– Tännekin jännitti tulla, mutta tulin väkisin ja tykästyin paikkaan heti.

Oulun A-kilta tekee myös yhteistyötä eri toimijoiden ja oppilaitosten kanssa ja järjestää kuntouttavaa työtoimintaa.

Tällä hetkellä killan kuntouttavassa työtoiminnassa on 13 pitkäaikaistyötöntä. Tukiasuntola työllistää kaksi palkkatuettua työntekijää.

– Palkkatukitoimien kiristys ja palkkatukirahojen vähyys tai peräti loppuminen hankaloittaa toimintaa. Ongelmia tuo myös sekakäytön ja huumeiden lisääntyminen, kertoo Oulun A-killan ohjaaja Sanna Saarenpää.

Toiminta pyörii tällä hetkellä tukiasunnoista saaduilla vuokratuloilla, kaupungin avustuksella, myyjäis- ja kirpputorituotoilla sekä pienimuotoisilla tempauksilla. Talous on tiukilla.

Fakta

Mikä A-kilta?

Vuonna 1967 rekisteröitiin Oulun A-klinikan asiakkaat ry. Kymmenen miesasiakasta kokoontui A-Klinikan tiloissa 2-3 kertaa viikossa.

Yhdistyksen tarkoitus oli tiedotus ja valistus, ennakkoluulojen vähentäminen, vertaistuki ja vapaa-ajantoiminta päihteiden tilalle.

Vuonna 1969 naiset liittyivät toimintaan.

Kalastus, retkeily ja askartelutuotteiden myynti ovat säilyneet toiminnassa nykypäivään saakka.

1970-luvulla yhdistys itsenäistyi. Toimitilat vaihtuivat tiheään.

Pelaaminen, retket ja saunaillat sekä A-kiltojen Liiton ja A-klinikoiden asiakasyhdistysten liiton järjestämät kokoukset ja koulutukset tulivat mukaan uusina toimintamuotoina.

1993 nimi muuttui virallisesti Oulun A-kilta ry:ksi.

1998 Ouluun alettiin suunnitella päivätoimintakeskusta, joita oli jo Etelä-Suomessa.

Vertaistukitoimintaan satsattiin ja killan jäseniä koulutettiin tukihenkilöiksi.

2000 A-killalla oli päiväkeskus, tukiasuntoja, paja ja ruokala. Tällöin haettiin myös RAY:n projektirahoitus. Oulun A-kilta sai kaupungilta avustuksen, jolla voitiin palkata henkilökuntaa.

Remonttien, vuokrien ja toimitilojen ylläpitokulujen vuoksi ajauduttiin taloudellisiin vaikeuksiin. Henkilöstöä irtisanottiin ja auto- sekä puuverstastoimintaa supistettiin ja lakkautettiin.

2003 käynnistyi uusi kuntoutusprojekti, jolle saatiin RAY:n avustus. Tätä kuntoutusprojektia varten vuokrattiin tilat Hintatien 30:stä ja palkattiin kaksi projektityöntekijää.

2005 Oulun A-killan talous
koheni.

2007 mukaan kuntouttava työtoiminta.

2007 päivätoimintakeskus vuokrasi toimitilat Hintantie 24:stä. Hintantie 30:n tilat jatkuivat killan tukiasuntolana.

Tällä hetkellä Oulun A-kilta tarjoaa asunnon seitsemälle asukkaalle. Asuntolan myötä A-kilta on palkkatukilaisten työllistäjä.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 01.07.2017.