Sokrates, tiedon rakastaja ja sielunelämän jalostaja

Hailuoto-teatterifestivaali ylpeänä esittää: Sokrateen
testamentti. Kaikista miehistä viisain nähdään avajaispäivänä
Höyrymyllyllä.

Ohjaaja Jouni Rissasen mukaan filosofi opetti, että tärkeintä
on ymmärtää elämisen merkitys. ”Tämä asia on varsinkin
valtaa­pitäviltä kovinkin hukassa.”

Eeva Kauppinen

Tarinan mukaan Delfoin oraakkeli sanoi nuorelle Sokrateelle, että tämä on kaikista miehistä viisain. Sokrates ei halunnut uskoa sitä ja hakeutui aikansa viisaiden ja oppineiden pariin mittaamaan itseään. Nuori filosofinalku joutui huomaamaan, että keskustelukumppanit eivät tienneet paljonkaan, mutta luulivat kyllä tietävänsä.

Sokrates oli viisain, koska ymmärsi, miten vähän tiesi.

Ohjaaja Jouni Rissanen alkoi painia Sokrateen kanssa yli vuosi sitten. Hän löysi bulgarilaisen kansankomedian, joka kertoi antiikin Kreikan filosofista.

– Komediallinen puoli Stefan Stanevin näytelmässä ei niinkään kiinnostanut. Tarina oli aika traaginenkin, Rissanen kertoo.

– Poimin tekstistä Sokrateen ajatukset. Sen lisäksi olen tietokirjoista ja muualta ympännyt dialogiin lisää tekstiä ja kirjoittanut omaakin, että sain tuotettua sen tähän päivään. Lopputulos on 45 minuutin duetto, jossa Sokrates keskustelee vanginvartijansa kanssa ihmisenä olemisesta ja mikä siinä on tärkeintä.

Sokrates oli hyvä puhuja, keskustelija, tiedon rakastaja ja sielunelämän jalostaja. Hänelle filosofia oli vuoropuhelua, joka tähtäsi henkisen elämän kypsymiseen ja totuuden tavoittamiseen.

Mikä on Sokrateen ajattelun isoin anti tähän päivään?

– Ymmärtää elämisen merkityksen tärkeys, Rissanen sanoo heti.

– Välillä tuntuu, että tässä ajassa varsinkin valtaapitäviltä se on kovinkin hukassa. Yritetään tehdä asioita väkisin, vastoin luonnonkulkua, vastoin ihmisen luontaisia taipumuksia ja ominaisuuksia. Lähdetään semmoiselle tielle, josta ei seuraa kuin tuhoa ja haittaa ihmiselle itselleen. Aiheutetaan pahaa toisille.

Toinen tärkeä asia on suhtautuminen kanssaihmisiin.

– Tänä päivänä kategorisoidaan ihmisiä helposti hyviin ja pahoihin ulkoisten tekijöiden perusteella: ammatin, ihonvärin, rodun. Sokrates pohtii myös tätä kysymystä. Hänen mielestään ihmisen äly ja teot mittaavat häntä enemmän kuin mikään muu.

Sokrates tuomittiin kuolemaan 399 vuotta ennen ajanlaskumme alkua syytettynä nuorison turmelemisesta ja jumalanpilkasta.

Sokrateen roolissa nähdään Pekka Johansson ja vanginvartijana Hanna Hautala. Kolmas henkilö näytelmässä luonto- ja eräopas Ville Natunen.

– Kyllä Sokrateen ottaminen ohjelmaan vähän pelotti. Mutta ajattelin, että on nasta tehdä vähän toisentyyppistä. Koska festivaali on teatteritaiteen kokeilukenttä, niin miksei sitten tekisi näitä kokeiluja! Tämä on aiheena ja filosofisena pohdiskeluna hyvä juttu tuoda Hailuodon maisemaan, Jouni Rissanen pohtii.

Festivaali toimii ajattelun, visioimisen ja pysähtymisen paikkana.

Saarifestivaalin johtotroikan muodostavat Jouni Rissanen, Juha Hurme ja Matti Rasi.

– Esityksistä löytyy hyvin monentyyppisiä tuotantoja. Kenties 11-vuotiaan festivaalin historian monipuolisin ohjelmisto. On vara valita Pentti Haanpäätä, karjalanmurteella esitettävä Anu ja Mikko, Annina Rokan ja Mikko Korsulaisen Sotalapsi tai Pauliina Hulkon ja työryhmän Herra von Trapp & musiikin sointi. Vaikka meillä käy vakkariyleisöä, olisi kiva, jos ohjelmisto houkuttelisi myös uusia ihmisiä.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 28.07.2017.