”24 vuotta Rotuaarilla on tosi pitkä aika”

Juho Karjalainen

Vuoden 2017 Rotuvaariksi valittu Bahri Karagümüs on vaikuttanut Rotuaarilla Istanbul-ravintolassaan reilut kaksi vuosikymmentä.

Lisäksi hän ollut aktiivisesti mukana kehittämässä Oulun ydinkeskustan toimintaa. Esimerkiksi takavuosien Valkosipuliyö-tapahtumissa Karagümüs on voittanut kaikki sarjat ja toiminut lisäksi tuomaristossa.

– Rotuaarilla 24 vuotta ei ole mikään lyhyt aika, vaan se on tosi pitkä aika, Karagümüs sanoo.

Arvonimi on antanut Karagümüsin mukaan lisää potkua yrittämiseen.

– Kyllähän se lämmitti sydäntä.

Karagümüs uskoo, että asiakkaat ovat huomanneet Istanbulin tasokkuuden. Esimerkiksi kaikki ruoat
tehdään itse tuoreista raaka-aineista. Lisäksi ruoassa ja palvelussa on takuu.

Ravintolan siisteys on Karagümüsille tärkeintä. Istanbul tunnetaankin hyvin hoidetusta ja viihtyisästä patiosta. Erityisesti hyvin hoidetut kukat herättävät Rotuaarilla huomion.

– Monella ravintolalla Oulussa ei ole niin siisti ulkoterassi. Pitää muistaa huolehtia kukista ja muista vastaavista, Karagümüs muistuttaa.

Ravintolan pitäminen ei ole helppoa. Karagümüsin mukaan ravintoloiden elinkaari on nykyään noin 3–6 vuotta, jonka jälkeen ne kaatuvat tai konsepti ja omistaja vaihtuu. Karagümüsin ei ole tarvinnut Istanbulia erityisemmin muuttaa. Joka vuosi ravintolaan tehdään kuitenkin jotain pientä uudistusta.

– Meillä on tietty periaate, että me emme anna periksi. Me puhumme yksinkertaisesti laadusta, Karagümüs kertoo.

Viimeiset kuusi vuotta ovat olleet erityisen vaikeita useiden Rotuaarin remonttien takia. Melu ja pöly ovat haitaksi ravintolakokemukselle. Karagümüs toivookin, että Pekurinkulman remontti olisi viimeinen.

– Olemme kuitenkin menneet sitkeästi eteenpäin. Eräänä lauantaina Rotuaarin lattialämmitysremontin aikaan kävi vain kolme asiakasta.

Karagümüsin työpäivät ovat pitkiä ja lomalle hän ehtii vasta lokakuussa.

– Neljän viikon kesälomaa minulla ei ole koskaan ollut, Karagümüs kertoo.

Työt alkavat aamupäivällä ruokien esivalmisteluilla. Iltaisin taas aika kuluu hiiligrillin ääressä. Jos Karagümüs ehtii vapaa-ajalle, hän suuntaa pohjoiseen. Vapaa-ajallaan Karagümüs kalastaa ja metsästää.

– Jos on aikaa, käyn Lapissa. Ja Turkissa käyn tietenkin vanhempieni luona.

Ravintoloitsija Bahri Karagümüs valittiin vuoden 2017 Rotuvaariksi.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 27.07.2017.