Kirjaston kesäpiha kutsuu lehtilaarille

Oulun pääkirjaston
lehtivalikoimaa voi selata tänä kesänä myös ulkosalla.

Sandra Järvenpää

Oulu

Pääkirjaston pihalla, torin kupeessa, saattaa hyvällä säällä nähdä räsymatoilla ja säkkituoleilla loikoilevia kaupunkilaisia lukemassa lehtiä.

Kirjasto avasi tiistaina etupihalleen kesäpihan, jonne kärrätään arkisin suosituimpia lehtiä luettavaksi. Piha toimii kaikille avoimena kesälukusalina.

Kesäpiha toimii säävarauksella. Kirjastonhoitaja Saana Kaleva-Langinkosken mukaan raja on 14 lämpöastetta. Sitä kylmemmällä tai sateisella säällä pihalle ei lukusalia pystytetä. Auringon ei kuitenkaan tarvitse porottaa.

Torstai-iltapäivän auringolta suojaan puiden katveeseen ovat pysähtyneet lukemaan Veera ja Jani Haikala. Tyttären käsistä löytyy jo suosikiksi muodostunut Aku Ankka, isä selailee Tieteen Kuvalehteä.

Parivaljakon suunnitelmissa ei ollut tulla kesäpihalle lukemaan, mutta tytär innostui nurmikolla seisovasta teltasta. Hän aikoo tulla toistekin pihalle loikoilemaan ja lueskelemaan.

Kaleva-Langinkosken mukaan kesäpiha on saanut tähän mennessä vain hyvää palautetta. Jos vastaanotto jatkuu koko kesän yhtä positiivisena, voidaan kesäpihasta tehdä jokavuotinen rutiini.

Yksi toive lukijoilta on kuitenkin tullut, nimittäin kahvitarjoilu. Nyt kahvin voi kuitenkin hakea sisältä kirjaston kahvilasta.

Oulun pääkirjastossa on ollut lehtisali rakennuksen valmistumisesta alkaen. Vaikka lehtiä on viime aikoina lopetettu paljon ja paperilehdet ovat olleet vaikeuksissa, erikoiskirjastovirkailija Maria Holapan mukaan lehtisalia tarvitaan edelleen.

Muutoksiin ollaan vastattu muun muassa e-lehdillä. Kirjastossa on käytettävissä neljä eri e-lehtipalvelua, joista kaksi ovat ulkomaisia. Ulkomaisiin palvelimiin on mahdollista päästä käsiksi myös kotikoneelta kirjaston verkkosivujen kautta, ja lehtiä voi lukea verkosta yli 60 kielellä.

Holapan mukaan olisi hölmöä lehdiltä jättää e-versio tekemättä, sillä lukijakuntaa on. Lukijakuntaa on kuitenkin myös paperilehdillä. Sanomalehdet ovat lehtisalissa aikakauslehtiä suositumpia.

Kirjastojen lehtitilauksiin varattuja määrärahoja on vähennetty viime vuosina noin 10 prosenttia, mikä on vaikuttanut valikoimiin jonkin verran. Holapan mukaan muita syitä valikoiman supistumiseen ovat lehtien yhdistyminen tai lopettaminen, liian vähäinen lukeminen tai lainaaminen sekä muutamissa tapauksissa liian korkeat tilaushinnat.

Esimerkiksi Iltalehden ja Iltasanomien tilaaminen lopetettiin muutama vuosi sitten niiden ollessa liian tyyriitä. Päätöksestä tuli sekä hyvää että huonoa palautetta.

Pitkän pöydän ikkunanpuoleisessa päädyssä istuu lehtisalin vakioasiakas Kari Hyppönen. Hän on käynyt lehtisalissa joka päivä niin kauan kuin muistaa.

Eläkeläisellä on aikaa istua salissa, mutta vielä töissä käydessään hän löysi lehtien lukemiselle aikaa myös työpäivien jälkeen.

Hyppönen lukee lehtisalissa päivittäin läpi valtakunnalliset sanomalehdet. Lisäksi kotiin tulevat Kaleva ja Helsingin Sanomat. Nyt hyppysissä on Kauppalehti.

– Kun lukee useita eri sanomalehtiä, pystyy vertailemaan eri näkökulmia. On mielenkiintoista seurata, miten kannat vaihtelevat, ja pystyy itse suhtautumaan objektiivisesti asioihin, Hyppönen sanoo.

Hyppönen lukee mieluummin paperilehtiä. Ne ovat kotoisampia ja turvallisempia. Hänen mielestään lehtisali täytyy säilyttää. Se on tärkeä verorahoilla kustannettu peruspalvelu.

Fakta

Eniten luetaan sanomalehtiä

Oulun pääkirjaston lehtisalissa voi lukea noin sataa sanomalehteä ja 730 aikakauslehteä. Valikoima on pienentynyt. Aikakauslehtiä voi myös lainata.

Salissa voi lukea myös e-lehtiä neljältä eri lehtipalvelimelta.

Kirjaston edustalla oleva kesäpiha on avoinna arkisin säävarauksella kello 12–17 heinäkuun 28. päivään saakka.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 01.07.2017.