Taiteilija uitettiin tervassa ja höyhenissä

Taiteilija Kari Tykkyläinen vietti lauantaina 63-vuotissyntymäpäiviään.

Hänen hullunkurinen hiihtotapahtumansa järjestettiin nyt Ylikiimingissä.

Eetu Halonen

Ylikiiminki

Jutun otsikko saattaa ilahduttaa esimerkiksi Pudasjärven perussuomalaisia, mutta itse nöyryytyksen kohteeksi joutunut Kari Tykkyläinen sanoo nauttineensa käsittelystä kovasti.

– Mikäs sen mukavampaa, kun nuoret naiset sivelevät tervalla, Tykkyläinen myhäilee.

Pudasjärvinen monitaiteilija ja kulttuurivaikuttaja vietti lauantaina syntymäpäiviään, minkä johdosta hänet lopulta tervassa ja höyhenissä uitettiin. Tapahtumapaikkana oli Ylikiimingin Pylkönaho. Oman syntymäpäivätervauksensa lisäksi Tykkyläinen järjesti Ylikiimingissä jo perinteeksi muodostuneet Kukkamekkokorkokenkä- ja rippipukulakerikenkähiihdot.

Hiihdot on aikaisempina vuosina järjestetty suolla Pudasjärvellä, mutta Ylikiimingissä sivakoitiin peltoaukean reunassa. Tästä syystä tuosta nimihirviöstä, joksi tapahtuma on ristitty, puuttui tällä kertaa jostain välistä sana ’suo’.

Kukkamekkokorkokenkä- ja rippipukulakerikenkähiihtojen säännöt ovat yksinkertaiset. Tärkeimmässä roolissa ovat kilpailijoiden asusteet. Naisten täytyy pukeutua kukkamekkoon, ja monojen virkaa toimittavat suksiin kiinnitetyt korkokengät. Miehet puolestaan kisaavat remmisuksilla liian pienessä rippipuvussa. Myös miehet saavat kuitenkin halutessaan pukeutua mekkoon.

Ylikiiminkiläinen Essi Wathén osallistui tapahtumaan ensimmäistä kertaa.

– Kai se jonkinlainen hulluus saa tällaiseen lähtemään mukaan. Täällä Ylikiimingissä ollaan vähän sellaisia, että kaikkea pitää kokeilla, Wathén kertoo nauraen.

Hän oli pukenut ylleen isoäitinsä vanhan mekon ja laittanut päähänsä mustan peruukin. Lasten pienikokoisiin suksiin oli kiinnitetty niin ikään mustat korkokengät.

– Huomasin kilpailussa, että pienet sukset olivat käännöksissä kätevät, Wathén kertoo.

Hän osallistui sekä kolmen hengen viestiin että yksilökilpailuun. Pienistä hiihtimistä huolimatta voitto ei lohjennut.

– Hiihtäminen oli aika hankalaa. Normaalilla potkulla ei voinut mennä, vaan se oli enemmän sellaista sukset jalassa juoksemista, Wathén kuvailee.

Naisten yksilökilpailun voitti Ylikiiminkiläinen Jaana Annunen. Hänen salaisuudekseen epäiltiin remmillä varustettuja korkokenkiä, minkä vuoksi hänen onnistui harppoa hikilaudoillaan muita rivakammin.

Kari Tykkyläinen oli tapahtumaan tyytyväinen, vaikkei nyt suolla oltukaan. Koska nyt hiihdettiin vain nurmella ja nokkosten seassa, oli suurin osa osallistujista Ylikiiminkiläisiä. Kaikkiaan touhua oli ollut ihmettelemässä noin viitisensataa ihmistä.

Tykkyläinen on suivaantunut Pudasjärven valtuustolle niin pahanpäiväisesti, että aikoo järjestää kunnassa tänä vuonna vain yhden tapahtuman. Taiteilija on suuttunut kunnalle ja erityisesti Pudasjärven perussuomalaisille, koska valtuusto päätti viime vuonna olla tilaamatta häneltä kuuden metrin korkuista ja 30 000 kiloa painavaa pronssipatsasta uuden hirsikoulun pihaan.

– Ensi vuonna olisi tarkoitus sitten hiihdellä taas Pudasjärvellä Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan nimissä, jos eivät heittäydy hankaliksi, Tykkyläinen sanoo.

Kuluneella viikolla ilmoitettiin, että Tykkyläinen vaihtaa politiikassa kelkkaa perussuomalaisista vihreisiin.Lisää verkossa.
Katso kuvagalleria. kaleva.fi

Outi Kokkoniemi, Essi Wathén ja Jaana Annunen antoivat tyylinäytteet kukkamekkokorkokenkähiihdosta.
Vaikka kaikki kolme kokeilivat lajia ensimmäisen kerran, sujui homma tytöiltä varsin reippaasti.
Pudasjärvinen monitaiteilijia Kari Tykkyläinen täytti lauantaina 63 vuotta. Hänen mukaansa yleensä kotipaikkakunnalla järjestetty hiihtotapahtuma onnistui myös Ylikiimingissä täydellisesti. Kukkamekkokorkokenkä- ja rippipukulakerikenkähiihtojen säännöissä
sanotaan, että naisten suksissa on oltava korkokengät kiinni.
Naisten yksilökilpailun voittajan Jaana Annusen korkokengät oli varustettu remmeillä. Tämä oli kanssahiihtäjien mukaan selvä kilpailuvaltti, joka johti Annusen voittoon.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 10.7.2016.