Juttu, joka keksitään aina uudestaan

Oulun Bingo-gallerian näyttely esittelee pienlehtiä 1970-luvun alusta nykypäivään.

Näyttelyn ohessa järjestetään työpajatoimintaa, jossa voi tutustua pienlehden tekovaiheisiin ja tehdä oman pienlehden.

Riitta Taulavuori

Mikä yhdistää toisiinsa 1960-luvun lopun hippejä ja underground-tyyppejä, 1970- ja 1980-lukujen taitteen punkkareita ja uuden aallon porukoita, nykyistä diginatiivia skeitti- ja somesukupolvea sekä sarjakuvafriikkejä eri vuosikymmeniltä?

Tee se itse -meininki, jonka lopputulemana on tietylle kohderyhmälle ellei jopa sisäpiirille suunnattu ja ehkä jossain määrin myös tabuja rikkova pienlehti, zine.

Vaikka pienlehtien kultakausi ajoittuu Suomessa 1970–1980-lukujen taitteeseen, kiinnostus zinejä kohtaan ei ole suinkaan lopahtanut. Niitä väsätään yhä innokkaasti.

Viime vuosina zineistä on kiinnostuttu myös kulttuurisena ilmiönä: niistä on koottu näyttelyitä sekä kirjoitettu pro gradu -tutkielmia. Lisäksi Oranssi ry:n pienlehtiarkistoon on digitoitu talteen yli 800 suomalaista pienlehteä 1960–1980-luvuilta.

Eri aikakausien pienlehtiin pääsee tutustumaan nyt myös Oulussa Bingo-gallerian näyttelyssä.

– Näyttely on toteutettu yhteistyössä Oranssin pienlehtiarkiston parissa työskennelleiden Juuso Paason ja Juho Hännisen kanssa. Apuraha Pohjois-Pohjanmaan kulttuurirahastolta mahdollisti uusien julisteiden painamisen oululaisista ja pohjoisista lehdistä, kertoo näyttelyn järjestäjä Marlene Hyyppä.

Hyyppä itse syventyi pienlehtiin tehdessään gradua oululaisista alakulttuurilehdistä.

– Olin 17-vuotias hiljainen kaveri ja piirtelin lähinnä itsekseni huoneessani, kun punk-piireissä liikkunut isoveljeni Jari kavereineen päätti perustaa lehden. Lehteen tarvittiin kansikuvan piirtäjää ja kuvittajaa. Jari tiesi minut, ja niin lähdin mukaan, muistelee sarjakuvataiteilija ja Radiopuhelimet-yhtyeen laulaja Jyrki A. Mäki omaa historiaansa Maamiehen ystävissä ja Isänmaan ystävissä.

Molempia lehtiä ilmestyi tasan yksi numero vuosina 1980–1981.

Pienlehtikenttää Mäki ei ole sen koommin juuri seuraillut.

– Kun Radiopuhelimet perustettiin (1986), meitä kyllä haastateltiin aika paljon eri pienlehtiin, ja ne lehdet myös näyttivät melko samanlaisilta läpysköiltä kuin nämä joku vuosi aiemmin ilmestyneet. Nykyään meitä tullaan haastattelemaan tuollaisiin lehtiin valitettavan harvoin.

Oululaisia nuoremman polven tekijöitä näyttelyssä edustaa Aurora urealis -musiikkizinen Matias Huttunen, 22.

Lehden ensimmäinen numero ilmestyi tammikuussa 2014, toinen heinäkuussa 2015 ja kolmas tulee ”mahdollisimman pian”. Pienlehtiuransa Huttunen aloitti avustamalla eteläsuomalaisia Mutiny- ja Tekken-zinejä.

– Annoin Tekkeniin juttuideoita, ja lopulta Tekkenin Juho (Hänninen) vinkkasi, että miksen tee omaa lehteä, kun niitä ideoita on niin paljon. Niinpä perustin oman – ja aloin tehdä sitä vielä paremmilla ideoilla kuin olin Juholle nakellut, hah hah.

Miesten lifestyle-julkaisun Esan tarina alkaa vuodesta 2005. Tähän mennessä lehdestä on ilmestynyt kuusi numeroa, joista tuorein on vuodelta 2011.

Seuraava numero on ”työn alla”, kertoo Ilkka Mikkonen, 39. Sitä odotellessa hän avustaa skeittilehti Hai jumpia.

– Kun alettiin kaveriporukalla tehdä Esaa, luultiin, että oltiin ihan ensimmäisinä maailmassa hoksattu tällainen hieno tyylilaji kuin satiiri. Sitten vähän myöhemmin saatiin kyllä tietää, että ai jaa, onhan jotkut keksineet tämän pyörän jo vähän aiemminkin.

fakta

Pienlehdet esillä

Varjoista esiin hiipii… pienlehtinäyttely! Oulun Bingo-galleriassa (Mäkelininkatu 29) 21.7.–5.8. Pienlehtiä on esillä 1970-luvun alusta nykypäivään sekä alkuperäiskappaleina että printtijulisteina. Painopiste on pohjoisissa pienlehdissä.

Nähtävillä on suomalaisia punk- ja uuden aallon lehtiä 1970- ja 1980-lukujen taitteesta, sarjakuvalehtiä 1980- ja 1990-luvuilta sekä skeittilehtiä 2000-luvulta. Poimintoja löytyy myös vanhoista underground- ja scifi-lehdistä. Näyttelyyn tulee myös juliste vuodelta 1969 sarjakuvalehdestä Salaisuuden varjo.

Näyttelyn ohessa järjestetään työpajatoimintaa. Työpajasta luvassa tarkempaa tietoa avajaisissa sekä Bingon Facebook-sivuilla.

Avajaiset 20.7. kello 18 alkaen. Vapaa pääsy. Ohjelmassa muun muassa pienlehtien tekijöiden haastatteluita ja elävää musiikkia. Pienlehtiä on myynnissä, Esa-lehteä jaetaan ilmaiseksi.

Aiheesta laajemmin

Marlene Hyyppä: Huutoja maan alta! Oululaiset alakulttuurilehdet – kulttuurinen tila, vastakulttuuriset sisällöt ja keinot. Pro gradu, Oulun yliopisto, 2014.

Juuso Paaso: Jee, Suuri Pulunhuijaus – Suomalaiset punk- ja underground-pienlehdet ja niiden kulttuurinen tyyli vuosina 1967–1982. Pro gradu, Helsingin yliopisto 2015.

Oranssi ry:n pienlehtiarkisto http://oranssi.net/pienlehdet/lehdet.html

Matias Huttunen silmäilee Niuhoa (1980), Marlene Hyyppä Ruuvaria (1988–1995) ja Ilkka Mikkonen Esaa (2005–). Taustalla näkyvät Bingo-gallerian pienlehtinäyttelyn julisteista Tilt-Zeitung (1979–1980), Kupla (1981–1983) ja Esa.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 20.7.2016.