Betonin kylkeen kasvoi yhteisö

Voimayhtiö tarjosi asukkailleen työn ja vapaa-ajan.

Lauri Hirvonen

Maan seulontaa ja betonin lujuuden mittausta. Ne olivat 14-vuotiaan Matti Pulkan ensimmäisen kesätyöpaikan tehtäviä Muhoksen Leppiniemessä sijainneessa betoni- ja maalaboratoriossa.

Se ei ehkä ollut niinkään ihme. Olihan kulunut vasta kymmenkunta vuotta siitä, kun 150 000 kuutiota betonia imenyt Pyhäkosken vesivoimalaitos oli käynnistynyt Leppiniemessä 1949. Sen rinnalle oli noussut asuntoalue, jossa asui Oulujoki Osakeyhtiön työntekijöitä perheineen.

Pulkka oli asunut suurimman osan lapsuudestaan Leppiniemessä, ja yhtiön tarjoama kesätyöpaikka oli itsestäänselvyys. Itse asiassa paikan sai valita eri vaihtoehdoista itse.

Tarjolla oli niin puutarhan hoitoa, rakennustöitä kuin vaikkapa sähköpuolen hommia.

Leppiniemi muodosti varsin itsenäisen saarekkeen kunnan sisälle. Työntekijöiden asuntoalueen palveluihin kuuluivat Pulkan nuoruudessa niin oma koulu, posti, kauppa kuin kioskikin.

– Ei tarvinnut lähteä autoa viemään huoltoon Ouluun tai muualle, kun siellä oli muutamia ammatilaisia korjaamaan vaikka kolariautosta kunnon auton.

Toisaalta myös Oulun palvelut olivat saatavissa. Pulkka kertoo, kuinka kylältä järjestettiin viikoittain ilmainen bussikuljetus kaupunkiin ja takaisin. Lisäksi yhtiön auto kävi päivittäin kaupungissa tuomassa varastolle, jos jotain oli kaupungista tilannut.

Yhtiö ohjaili vapaa-ajan toimintaa. Siihen kuuluivat alueella toimivat lukuisat henkilökuntayhdistyksen alaiset kerhot, kuten urheilu-, askartelu- ja näytelmäkerho. Elokuvia pyöri useamman kerran viikossa.

Pulkka muistaa myös, kuinka yhteen aikaan kansakoulun tiloissa järjestettiin iltaisin lisäopintoja koulunsa päättäneille. Mestarit opettivat työpäivän jälkeen ammatteja sellaisille, jotka eivät halunneet muuten jatkaa koulunkäyntiä.

Pulkka kokee, että lapsuus 1950–1960-lukujen Leppiniemessä oli ”fiksua aikaa”. Naapurit olivat alueittain toistensa kanssa paljon tekemisissä. Kun Pulkilla ja heidän naapurillaan oli väliovi yhteiseen rappukäytävään, oli se toisinaan molemmin puolin auki.

– Saatettiin pinkaista toisen perheen puolelle ja jutella tyttöjen kanssa.

Jos alue oli yhteisöllinen, oli mukana myös hierarkiaa. Leppiniemessä virtaava puro tunnettiin sosiaalipurona.

– Jos sanoi, että olin jonkun sieltä toiselta puolelta olevan kanssa leikkimässä, niin haluttiin tietää nimi, että kenen kanssa, Pulkka muistelee. – Vanhemmilla oli ehkä enempi se mielikuva siitä, että siellä asuu muukalaisia.

Ennakkoasennetta saattoi näkyä myös kylän ulkopuolella. Pulkka koki joidenkin opettajien suhtautuneen leppiniemeläislapsiin ennakkoasenteella.

– Kuviteltiin, että se olisi lainausmerkeissä vähän jotenkin parempaa väkeä.

Koivu ja tähti -päivien yhteydessä Leppiniemessä järjestetään perjantaina opastettuja kulttuurihistoriallisia kierroksia. Kylän katuja kiertää myös toinen ryhmä, kun Leppiniemen entisiä lapsia kokoontuu Leppiniemen lasten muistokiville kello 13. Pulkka lupaa, että ulkopuolisetkin ovat tervetulleita kuuntelemaan muisteluita.

– Kun ensimmäisen kerran kokoonnuttiin, niin jo siellä ei meinannut aika riittää kuunnella niitä tarinoita.

Fakta

Koivu ja tähti -päivät Muhoksella 13.–17.7.

Otteita ohjelmasta

Keskiviikko: Koivu ja tähti -kulttuurikeskuksessa valokuvakilpailun voittajateosten julkistus klo 12 sekä VHS-videoita ja dioja Oulujoki Oy:n historiasta klo 17.

Torstai: Ilmaisia kirkkovenekierroksia kello 13 ja 15 Päivärinteellä, Laukassa, Montassa ja Kirkkosaaressa. Lisäksi Leppiniemessä kello 13.

Perjantai: Tapahtumapäivä Leppiniemessä. Ohjelmassa mm. kulttuurihistorialliset kierrokset kello 14 ja 18, voimalaitoskierrokset kello 13, 14 ja 15, satupisteitä Lemmenpolulla kello 15–16 sekä Viulujen vesper veneissä kello 20, jonka jälkeen ohijuoksutusnäytös kello 21. Pop-up-kahviloita.

Lauantai: Muhoksen Mimmin toritapahtuma kello 10–15 Muhoksen torilla. Uuden Muhoksen Mimmin julkistus kello 12. Montta Gruising -tapahtuma Montan leirintäalueella kello 12–16 ja Villin lännen markkinat kello 11–16 Los Coyotes Ranchilla Suokylässä.

Sunnuntai: Koivu ja tähti -kulttuurikeskuksella pääjuhla kello 14. Uppo-Nallen vetinen lämpiö lapsille kello 16 ja Uppo-Nalle löytää ystävän -musiikkinäytelmä kello 17.

Lisätietoa: www.muhos.fi/koivujatahtipaivat

Tuttua sakkia Kommentti

Lauri Hirvonen

lauri.hirvonen@kaleva.fi

Asuin lapsuuteni Muhoksen Leppiniemessä, joka on Pyhäkosken voimalaitoksen yhteydessä oleva asuntoalue. 1980-luvun ja 1990-luvun alun tenavana satuin asumaan Leppiniemessä aikana, jolloin Oulujoki Osakeyhtiö toimi viimeistä vuosikymmentään.

Lapsuudesta mieleen jääneitä tapahtumia ovat yhtiön lasten pikkujoulut joulupukkeineen ja talviset hiihtokilpailut kuuman mehun kera. Suuri osa asukkaista oli lapsellekin nimeltä tuttuja. Elokuviakin mitä ilmeisimmin silloin tällöin esitettiin, vaikka vain yksi kerta on jäänyt mieleen. Kävellessäni kotiin Paluu tulevaisuuteen 2:sta muistan harmituksen, etten tajunnut siitä mitään.

Enpä tajunnut lapsena montaa muutakaan asiaa. Ei tullut kiinnitettyä huomiota siihen, että suurin osa asukkaista työskenteli samalla työnantajalla. Vielä vähemmän tuli mietittyä, että pihojen väleillä ei ollut raja-aitoja ja puutarhapuolen kesätyöntekijät ajoivat nurmikon ja hoitivat pihan kukat. Omaa saunaa ei ollut, vaan rantasaunat oli jaettu useamman perheen kesken. Saunaillan äänimaisema oli voimalaitoksen tasainen hurina.

Nyt tajuan. Omituista oli. Mutta lapsen näkökulmasta turvallista ja mukavaa – tuttua.

Kaupunkilaisvanhemman roolissa olen toisinaan miettinyt, miten yhteisöllisyyttä saisi nyt toteutettua. Ihan hyvin.

Olipa kyse sitten Titta på Tuiran kaltaisesta lähiöfestivaalista, asukasyhdistyksen joululauluillasta tai tänään alkavista Muhoksen kotiseutupäivistä, ollaan loppujen lopuksi saman asian äärellä. Kohtaamalla tullaan tutuiksi. Olympiavuoden kunniaksi Leppiniemessä järjestettiin Jylhämän kanssa yhteinen
urheilupäivä. Kuvassa kulkueessa marssii palkintoraati eli kansanomaisemmin pyttykerho. Plakaattia kantaa Matti Pulkan
lapsuuskaveri Jouni Rainio.
Matti Pulkan isä tuli Pyhäkosken työmaalle 1941.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 13.7.2016.