Tutkimusmatka tangoon

Arto Kiuru
Seinäjoki Kesäkuun viimeisellä viikolla Johanna Louhivuori eli Yona esiintyi soolona Hailuodossa järjestetyllä Bättrefolk-festivaalilla, jossa yleisö hurrasi hänen pääsylleen Seinäjoen Tangomarkkinoilla tänään järjestettävään tangokuningatar-finaaliin.
"Tangomarkkinat ovat aina olleet pääkaupunkiseudun tai Oulun urbaaneille nuorille jotenkin absurdi juttu, harvalle on tullut mieleen, että kaltaiseni poppari edes selviäisi kilpailun finaaliin saakka", Louhivuori sanoo.
Tangolaulukilpailu on tänä vuonna jaettu kahteen osaan.
Torstaina kisataan tangokuningattaruudesta, lauantaina tangokuninkuudesta.
Louhivuorelta ropisee kehuja muille kisan osanottajille, sekä kuningatar- että kuningaskandidaateille.
Hän kehuu vuolaasti niin Turisas-yhtyeessä soittanutta haitaristi Netta Skogia, kuin komeaäänistä Kyösti Mäkimattilaa.
"Rakastan laulajia laidasta laitaan, yhden solistin persoonallisuus ei ole kilpailussa keneltäkään toiselta pois", Louhivuori sanoo.
Laulaja on innoissaan myös sen takia, että pääsee viimein esittämään tangoa ison orkesterin säestyksellä.
Louhivuori on innoissaan siitä, että Tangolaulukilpailun molempiin finaaleihin on valittu laulajia, joilla on persoonallinen lauluääni.
"Tango voisi hyvin olla kaikenlaisten suomalaisten kesäjuhlamusiikkia, minkä takia toivon, ettei siitä koskaan tule - klassisen musiikin tapaan - jonkun tietyn kuulijakunnan sisäpiirijuttu."
Tangolaulukilpailua Louhivuori pitää eräänlaisena tutkimusmatkana.
"Tango on kuitenkin suomalaisten kansallismusiikkia", hän painottaa.
Laulajan mukaan jännittävintä on ollut saada tutustua iskelmämaailman lainalaisuuksiin, muusikoihin, sekä siihen, millaista iskelmämuusikon työ kentällä on.
Louhivuori nauttii eniten vanhasta perinteisestä tangosta.
"Olen vanhanaikaisempi kuin monet tämän päivän tangoihmiset", laulaja muistuttaa.
Louhivuoren mukaan tangojen tulkitseminen on kuin nakutettu tummaäänisille miehille.
"Naisten tangolaulaminen on jännä juttu."
Hänen mielestään nykyisten naistangolaulajien ongelma on, että nämä koettavat liian usein jäljitellä Olavi Virran perinteitä jatkavien miesten jykeviä tulkintoja.
"Tangoon voisi hyvin tuoda pehmeyttä ja vanhakantaisen jatsin sävyjä, Annikki Tähtikin lauloi viisikymmentä sitten tunteella ja naisellisen herkästi", Louhivuori sanoo.
Tähti tulkitsi monia unohtumattomia tangoja. Hän oli yksi ansiokkaasti jatsia ja iskelmää sovituksessaan taitavasti yhdistäneen säveltäjä-sovittaja Erik Lindströmin yhtyeen solisteja.
Tangolevyn Louhivuori lupaa tehdä, vaikka ei kruunua tangokuningatarkilpailussa otsalle nostaisikaan.
"Levyn musiikki olisi rytmikästä, ilmavaa ja orgaanista, oikeita soittimia soittaisivat taitavat instrumentalistit", Louhivuori sanoo.
Johanna Louhivuori on ahkeroinut viimeisen vuoden ajan monissa musiikkiprojekteissa.
Hän on laulanut helsinkiläisorkesteri UMO:n säestyksellä vanhoja suomalalaisia iskelmiä, sekä työstänyt unimusiikkia konsertteihin yhdessä saksofonisti Jukka Perkon sekä lyömäsoitintaiteilija Samuli Kosmisen kanssa.
"Musiikki on niin iso osa ihmisen elämää, että jos se riisuttaisiin pois, tulisi ihmisistä perin onnettomia", itävaltalaissyntyinen, osan nuoruudestaan Oulussa asunut helsinkiläislaulaja pohtii.
Louhivuori on julkaissut Yona-taiteilijanimellä myös kolme studiolevyä.
"Levyjen musiikki kuvastaa aika tarkasti elämäni vaiheita", hän kertoo.

Viime vuonna
ilmestyneellä Vaikka tekee kipeää, ei haittaa -pitkäsoitolla hän liikkuu ketterästi ambientin konemusiikin, popin ja kansanmusiikin välimaastossa.
Louhivuorta usein Yona-keikoilla säestävä Orkesteri Liikkuvat Pilvet ei sekään pelkää haasteita. Kymmenhenkisessä ryhmässä on jo itsessään mukana jousikvartetti.
"Sielunmaailmani on iso ja sinfoniallinen, ison orkesterin kautta minun on kaikkein helpointa ilmaista sielussani jyllääviä monenlaisia asioita ja tunteita."

Tangolaulukilpailu 2013:n tangokuningatarfinaali Seinäjoen Kisa-areenalla tänään. Yle TV2 televisioi kaksituntisen kilpailun suorana alkaen klo 21.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva