Tuhannen taalan paikka

Liisa Laine Kaleva
Kempele Kännykän soittoäänessä on jotain tuttua. Ja kyllä, se se on, Ihmemies MacGyverin tunnusmusiikki.
Mutta onhan kännykkäkin ihan oikean ihmemiehen, nimittäin kempeleläisen (lue: oululaisen) Innokas Medicalin toimitusjohtajan Jouni Ihmeen.
Hänkin ratkaisee hämmästyttäviä asioita työkseen, ei tosin linkkuveitsellä ja ilmastointiteipillä kuten MacGyver.

Innokas Medical on yksi huikeista oululaisista menestystarinoista. Kuvaavaa on, että firman nettisivuja ei ole tehty lainkaan suomeksi, vain englanniksi ja ruotsiksi, pian myös saksaksi.
Oulun seutu on kuitenkin tämän terveysteknologian huippuyrityksen kotipesä.
Ihmeen resepti vaikeuksien kanssa kamppailevalle Oululle on selkeä: Ohjataan tuki aloille, joilta on jo näyttöjä. Jos rahat ripotellaan sinne tänne, mikään ei tule kuntoon.
"Puhutaan kaivoksista, ydinvoimasta, energiaratkaisuista, ympäristöteknologiasta ja metsäklusterista, mutta ei voida ampua kaikkea, mikä liikkuu. On tartuttava vahvuuksiin ja pantava ne yksi kerrallaan kuntoon."
Ihmeen valinta on terveysteknologia, johon hän yhdistäisi paikallisen langattoman tekniikan, korkean teknologian ja ohjelmistokehityksen osaamisen.
"Kontinkankaan terveyskampuksen ja maailman parhaan avoimen uuden teknologian pilotointiympäristön kanssa se olisi tuhannen taalan paikka."
Syntyisi maailmalla arvostettu, vahva terveysteknologian keskus. "15 vuodessa se on satojen miljoonien eurojen bisnes."
Siinä imussa oululaisille innovaatioille löytyisi globaaleja koteja, mikä toisi tänne maailmanluokan yrityksiä. Samalla oululaisia yrityksiä tulisi lisää.
Muuten ulkopuolisia "pelastajia" on turha odotella. Niitä ei tule, jos niille ei ole täällä jotain, mikä muualta puuttuu.
"Tämä kriisi voidaan hyödyntää samaan tapaan kuin 1990-luvun kriisi, jossa paukut pantiin tietoteknologiaan. "
Ihmeen valinta ei osu terveysteknologiaan vain siitä syystä, että hän itse sattuu sillä alalla toimimaan. "Innokas Medical pärjää kyllä. Mutta kymmenet uudet aihiot, ne kuihtuvat pois, jos niihin ei nyt satsata. "
Tähän tarvitaan myös kaupungin panosta. Pelkät seinät eivät riitä. Suuri vastuu on Business Oululla, joka tekeekin Ihmeen mielestä hyvää työtä. Haaste vain on valtava.
Terveysteknologia ei ole mikään tämän päivän keksintö, vaikka siitä puhutaan oikeastaan vasta nyt isoilla kirjaimilla.
Ihmeen mielestä ala on ollut Oulun seudulla täysin aliarvostettu ja jäänyt Nokia-huumassa sivuraiteelle.
"Tietotekniikkabuumi ampui Oulussa osaksi yli, vaikka se toikin tänne vaurautta. Ajateltiin, ettei mitään muuta tarvita. Jotkut asiat jopa huononivat. Avoin toimintaympäristö hävisi, byrokratisoitui ja jäykistyi."
Rakenteita pitäisi purkaa ja ketterä oululainen toimintatapa löytää uudestaan. Ongelma ei ole yksin Oulun, vaan siihen vaikuttaa monta ulkopuolista tekijää: EU-lainsäädäntö, yliopistolain muutos ja kieroutuneet rahoitusmarkkinat.
"Suomeen on syntynyt pääomasijoittamisen toimintamalli, joka on erittäin lyhytjänteistä ja käsittämättömän raadollista aloittavien yritysten kannalta."
Rahaa saa vain 3-5 vuodeksi, eikä siinä ajassa ehdi kuin "pahimman kuolemanlaakson porteille". Kärsivällinen järkevillä tuotto-odotuksilla toimiva rahoitus puuttuu lähes tyystin. Aloittavalle yrittäjälle aikaa pitäisi olla vähintään 10 vuotta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva