Ryhmäcosplayn taso nousuun

Riikka Tuomivaara Kaleva
Oulu Ihmisten katseet kääntyvät, kun Anna Karhu, Aino Peltokoski ja Kaisa Sarvela kävelevät Kulttuuritalo Valveen taakse kuvattavaksi.
16-vuotiaista asti cosplaytä harrastaneet kaverukset ovat tottuneet ennakkoluuloihin. Sana juontuu englannin sanoista costume ja play, jonka voi suomeksi kääntää pukuiluksi.
"Joskus huudellaan, että tämä ei ole mikään Japani", Peltokoski sanoo. "Kerran kun menin kuvauksista suoraan töihin, pomoni kysyi, että missä pornokuvauksissa olen ollut", Karhu lisää nauraen.
Väärinkäsityksiä syntyy, koska heidän harrastuksestaan ei tiedetä juuri mitään.
Siksi kolmikko perustivat Operaatio Frederikin, Suomen ainoan rekisteröityneen cosplay-ryhmän. Tavoitteena on nostaa Suomen ryhmä-cosplayn tasoa ja tunnettavuutta.
Lukiossa Peltokoskea pyydettiin mukaan kotikutoiseen cosplay-ryhmään. Hän teki koreografian ja esitys sijoittui ensimmäiseksi Tampereen Animeconissa.
Sen jälkeen ryhmä esiintyi tapahtumissa epävirallisesti, mutta porukka vaihtui valitettavan usein. Sama ongelma vaivaa useita Suomen ryhmiä, eikä esityksien taso ole siksi kummoinen. Vuonna 2010 kolmikko alkoi muuttaa toimintaa viralliseksi ja seuraavana vuonna ryhmä rekisteröitiin.
"Pystymme nyt hakemaan virallisesti uusia jäseniä, tekemään toiminnasta vakaampaa ja siten laadukkaampaa", tytöt kertovat.
Yksilö-cosplayssä pukeudutaan miksi tahansa fiktiiviseksi hahmoksi ja kisataan asulla. Ryhmä-cosplayssä yhdistetään useita lavataiteen muotoja: tanssia, näyttelemistä, akrobatiaa ja musiikkia. Esitykset rakennetaan japanilaisten populaarikulttuurin tarinoiden, kuten mangan, animen ja pelien pohjalta.
Noin viisi minuuttia kestävän esityksen käsikirjoitus ja koreografia tehdään itse. Tunnelma on iloinen ja energinen. Näyttely on ylilyötyä ja siihen on otettu vaikutteita mangan dynaamisesta esitystavasta.
Tänään tytöt ovat pukeutuneet omiin projekteihinsa, jotka eivät liity ryhmän esityksiin. Karhun asu pohjautuu One Peace mangan Trafalgar Law-nimiseen hahmoon, Peltokosken hahmo löytyy MegPoid-tietokoneohjelmasta ja Sarvela cossaa Pokemonin päähahmoa Ash Ketchumia.
Asun lisäksi eleet kopioidaan mahdollisimman tarkasti. Hahmot valitaan kiinnostuksenkohteiden ja ompelutaitojen perusteella.
Tällä hetkellä seitsenhenkinen ryhmä esiintyy noin 50 kertaa vuodessa ja harjoittelee kaksi kertaa viikossa. Nuorimmat ovat 15-vuotiaita ja vanhimmat, kuten Karhu, Peltokoski ja Sarvela, 22-vuoden paikkeilla. Kerran vuodessa pidetään avoimet ovet, jolloin kuka tahansa voi tulla tutustumaan harrastukseen.
Ryhmään päästäkseen ei tarvitse omata mitään erikoistaitoja.
"Mangasta ja animesta ei tarvitse tietää etukäteen. Riittää, että on motivoitunut harjoittelemaan. Kokemattomille pukutekijöille tarjotaan pajoja ja aloittelijat voivat valita hahmon, jolla on yksinkertainen asu", Peltokoski kuvailee.
"Olisi kuitenkin hyvä, jos itsellä tai jollain läheisellä on ompelukone", Karhu lisää.
Ryhmän alaikäraja on 14-vuotta, mutta yläikärajaa ei ole. Cosplay ei olekaan vain teinityttöjen juttu. Harrastajia, kuten mangan hahmojakin, löytyy kaikista ikäluokista. "Vanhuksena voi cossata vaikka Henkien kätkemän Yababa-noitaa", tytöt ideoivat.
Hintaa asuille tulee viidestäkymmenestä eurosta ylöspäin. Peltokoski myöntää käyttäneensä asuun jopa 400 euroa.
Kankaiden lisäksi rahaa kuluu asusteisiin. Ulkomailta tilataan värilliset piilolinssit, peruukit ja "chest binderit", joiden avulla tyttö voi cossata poikaa.
Syitä siihen, miksi ryhmäcosplay on mahtava harrastus, löytyy pitkä liuta: esiintymistaidot kehittyvät erilaisten paneelien ja luentojen pitämisen kautta, pukujen tekemisessä oppii kädentaitoja ja hallituksen toiminnan kautta organisointikykyjä. Kameran hallintaa oppii pukujen ja esityksien kuvauksissa.
"Tämä on aika tervehenkistä hommaa, jos miettii onko järkevää käyttää 20 euroa pulloon viinaa vai peruukkiin", Karhu sanoo.
Harrastuksen kautta saattaa päästä myös ulkomaille. Ryhmää on pyydetty esiintymään loppukuusta järjestettävään Närcon-nimiseen tapahtuman Ruotsiin. Kävijöitä tapahtumassa on noin 10 000. Operaatio Frederik on ensimmäinen suomalainen cosplay-ryhmä, jota on pyydetty esiintymään ulkomaille.
Ruotsin esitys pohjautuu School Rumble -nimiseen mangaan.
"Se on draama ja komedia koulutyttöjen ja -poikien välisestä sähellyksestä. Hahmot ovat kömpelöitä, eivätkä saa tunnustettua ihastuksiaan."
Harrastajan mekka on Yhdysvallat, jonka scifi-tapahtumista cosplay sai alkunsa. Sieltä ilmiö levisi Japanin kautta ympäri maailmaa, Suomeen noin kaksikymmentä vuotta sitten.
Tällä hetkellä ryhmälle kelpaisi myös Rotuaarin lava. Mutta aukeaako esitys niille, jotka eivät tunne japanilaista kulttuuria?
"Laadukas cosplay on viihdyttävää ja hauskaa, vaikka taustatarina olisi tuntematon. Siihen me pyrimme", kolmikko vakuuttavat.
Operaatio Frederikin seuraava avoimien ovien päivä pidetään
25. elokuuta kello 17.30. Kulttuuritalo Valveen tanssisali 1.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva