Rahoittaja vaihtoi hauen vettä syöksevään loheen

Pekka Leiviskä Kaleva
Oulu Pokkisenpuistossa sijaitseva Kalasääski ja lohi on Oulun ensimmäinen suihkulähdepatsas. Sen työstö ei ollut taiteilija Oskari Jauhiaiselle (1930-1990) mikään unelmatyö.
"Tämä patsas oli työn alla vuoden päivät ja monta kertaa vaivasi työintoa kyllästyminen", Jauhiainen kertoi Kalevassa 19. heinäkuuta vuonna 1960.
Idea veistoksesta sai alkunsa Oulun 350-vuotisjuhlan yhteydessä vuonna 1955. Jauhiainen oli itsekin juhlatoimikunnassa.
Patsasta ei juhlavuodeksi saatu, mutta idea jäi kytemään. Lopulta teoksen rahoittivat toimitusjohtaja ja rouva U.J. Sundström ja se paljastettiin vuonna 1960.
Alun perin Jauhiainen olisi halunnut veistää hauen kalasääsken kynsiin, mutta Sundström halusi vaihtaa hauen tilalle lohen.
Nyt tämä lohi on tarkkaillut Oulujoen maisemia jo reilun kuuden vuosikymmenen ajan.
Pronssiin valettu veistos on sijoitettu kosken hiomalle luonnonkivelle. Teos on romantistinen näkemys lohen kamppailusta kalasääsken kynsissä.
"Voihan juuri kuvitella, että juuri tällä paikalla on suuri lintu odottanut kiiltäväkylkisen lohen pyrkivän kosken juoksua ylös ja tilaisuuden tullen iskenyt kyntensä sen pintaan", Kalevassa kirjoitettiin vuonna 1960.
Vuonna 1990 kuolleen Jauhiaisen muistoksi perustetun säätiön asiamies Arto Kouri kertoo, että taiteilija Jauhiainen oli arka tekemään eläinaiheisia veistoksia.
"Sillä tavallahan se on humoristista, että eläinhahmoilla hän tuli tunnetuksi nuorena."
Kourin mukaan Jauhiainen ei pitänyt eläinhahmojen veistämisestä, koska hän oli niin tarkka siitä, että eläinten anatomia tuli oikein.
Kouri pitää Kalasääski ja lohi -teosta todella tarkkana, nerokkaana ja perusteellisena.
Myös Jauhiainen kertoi omasta pikkutarkasta suhtautumisestaan veistoksen tekoon liittyvässä haastattelussa.
"Uskaltaisin melkein sanoa, että kuvanveistäjän työ on 90 prosenttia käsityötä ja loput 10 prosenttia taidetta - josta siitäkin voidaan olla eri mieltä."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva