Poliisifestareista hippimenoon

Aki Harju Kaleva
Oulu Tänään perjantaina alkavalla Qstock-festivaalilla on jo pitkät perinteet. Tapahtuma järjestetään nyt yhdennentoista kerran. Vuonna 2003 alkunsa saanut festivaali on kasvanut vuosien saatossa pikkufestarista keskisuureksi kesätapahtumaksi.
Oululaisten rockfestivaalien historia ulottuu kuitenkin paljon 2000-luvun alkua kauemmas. Qstockin esikuvana pidetään legendaarista Kuusrockia, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1973.
Myöhemmin 1970-luvulla Kuusrockista tuli yksi tärkeimmistä rockfestivaaleista Suomessa. Oululainen muusikko ja tuottaja Rike Pietilä kävi Kuusrockissa ensimmäisen kerran vuonna 1980. Pietilä oli tuolloin 15-vuotias, ja tapahtuman pääesiintyjänä oli brittiläinen hevibändi Iron Maiden. Kahdeksankymmentäluvulla Pietilä oli Kuusrockin vakiokävijöitä.
"Kuusrockilla oli poliisifestivaalin leima. Siellä oli tarkat ruumiintarkastukset ja tiukat järjestyssäännöt. Sisälle ei saanut tuoda pisaraakaan viinaa. Mitään kaljatelttoja alueella ei alkuvuosina ollut", Pietilä muistelee.
Alkoholin täyskielto johti siihen, että nestetankkaus suoritettiin porttien ulkopuolella.
"Tapahtumassa oltiinkin sitten hirveissä kaasuissa."
Pietilän mukaan 1980-luvulla meininki oli muutenkin nykyistä hurjempaa. Kuusisaaressa järjestettiin myös bändi-iltoja ja diskoja. Niissä sai suurella todennäköisyydellä turpaansa.
"Se oli fifty-sixty, saiko nokkaansa vai ei."
Ehkä siksi Kuusrockissa partioi aina poliiseja. Pietilän mukaan Juice Leskisellä oli esiintyessään tapana pottuilla poliiseille.
"Juice soitti aina Pilvee pilvee -biisinsä, jossa irvaillaan virkavallalle."
Pietilän mukaan festivaalien tunnelma on muuttunut viime vuosikymmeninä täysin. Enää poliiseja ei yleisön seassa näy.
"Qstockissa on hippimeininki. Porukka ei ole enää niin tappeluhaluista."
Kuusrock toi Ouluun isoja nimiä. Tapahtumassa esiintyivät muun muassa Scorpions ja Uriah Heep. Pietilä sai itse kivuta Kuusrockin lavalle vuonna 1991, kun oululainen Kolera oli suosionsa huipulla.
"Ei se niin hohdokasta ollut kuin olin kuvitellut. Sehän oli ihan surkea vuosi yleisön kannalta. Lauantaina paikalla oli noin tuhat ihmistä. Päivä oli kylmä ja sateinen. Siihen se koko festivaali sitten loppuikin."
Kuusrockin henkisen perillisen Qstockin tarina sai alkunsa kaksitoista vuotta myöhemmin. Mikko Forstén ja Pekka Leskinen alkoivat ideoida oululaista musiikkitapahtumaa istuessaan paikallisessa baarissa.
"Idea tuntui hyvältä vielä maanantaiaamunakin, joten sitä alettiin työstää heti eteenpäin. Meillä ei ollut tietotaitoa eikä rahaa, mutta intoa riitti sitäkin enemmän", festivaalijohtaja Forstén kertoo.
Ensimmäiseen Qstockiin odotettiin noin kahtatuhatta kävijää. Forstén ja Leskinen laskivat, että he eivät jää kovin paljon velkaa kenellekään, jos kahdentuhannen raja ylittyy.
"Tapahtuman budjetti oli aivan minimaalinen nykyiseen verrattuna, mutta silti valtavan iso meille rahattomille nuorille miehille."
Riskinotto kannatti, sillä tapahtuma keräsi heti ensimmäisenä vuonnaan noin 7 000 kävijää. Kahden vuoden päästä yleisöä oli jo 18 000.
"Alussa moni kysyi, että miksi emme ottaneet Kuusrockin nimeä uudelleen käyttöön. Sanoimme, että se olisi laittanut meidät aivan liian suuriin saappaisiin."
Qstock rikkoi Kuusrockin yleisöennätyksen vuonna 2005. Viime vuonna tapahtumassa oli jo 28 000 kävijää. Menestys on saanut festivaalijärjestäjät tuntemaan, että vuosien saatossa jotain on tehty oikein.
"Vuonna 2009 katselin, kun Black Sabbathin perustajajäsen Tony Iommi käveli lavalle. Silloin tuli tunne, että olemme päässeet aika pitkälle", Forstén sanoo.

Qstock-festivaali alkaa tänään.
K2 Kulttuuri, sivu 1



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva