Muinaismuistolaista yllätys

Kari Sankala Kaleva
Oulu Asunto-osakeyhtiö Isokatu 11:n puheenjohtaja Jussi J. Ikäheimo on näreissään Suomen muinaismuistolaista. Se velvoittaa maanomistajan maksamaan mahdolliset arkeologiset kaivaukset.
"Periaatteessa Suomen rajojen sisällä kaikkien rakennusten pohjat voitaisiin määrätä etukäteen tutkittavaksi muinaismuistolain mukaan. Kun ihmiskunta hakee omaa historiaansa, yhteiskunnan pitäisi vastata kustannuksista, ei yksittäisen taloyhtiön tai maanomistajan", hän sanoo.
"Se on Suomessa äkkiä työttömyys ohitettu, kun kaikki rakennusten pohjat ryhdytään tonkimaan lusikoiden ja harjojen kanssa muinaismuistolain hengessä. Hyvinkin siinä työllistyisi 500 000 ihmistä", Ikäheimo heittää.
"Oulukin sijaitsee maannousualueella ja on osin entistä merenpohjaa. Eikö ole oletettavaa, että kaikkialta vähintäänkin sadan kilometrin säteellä saattaa löytyä jotakin? Eikö muinaismuistolaki koskekaan kaikkia, vaan vain Oulun keskustaa?"
Ikäheimon närkästys lähtee hänen taloyhtiönsä Isokatu 11:n autohallityömaalta.
Isokatu 11 sai jo vuonna 2008 kaupungilta luvan rakentaa asemakaavan mukaisen parkkihallin pihamaalleen. Tuolloin mahdollisista arkeologisista kaivauksista ei puhuttu yhtään mitään. Kaavassa ei ollut mainintaa muinaismuistolaista.
Kun suunnittelu eteni, laki tuli yllätyksenä vastaan. Aivan Oulun tuomiokirkon naapurissa oleva talo sijaitsee Museoviraston arvion mukaan niin keskeisellä paikalla, että pihamaan alta kaivauksista oli odotettavissa arkeologisia löytöjä.
Taloyhtiö suostui 18 000 euroa maksaviin koekaivauksiin. Kun tuloksena oli mielenkiintoisia viitteitä menneistä, Museovirasto ilmoitti haluavansa kaivaa tarkemmin.
"Emme kaivauksia tilanneet, vaan olimme pakotettuja toimimaan lain mukaan, jotta jo valmiit suunnitelmat eivät valuisi hukkaan. Niinpä neljän kuukauden arkeologiset kaivaukset tulivat maksamaan yli 220 000 euroa. Meille jäi maksettavaksi 132 622 euroa."
Taloyhtiö haki tuota 132 622:ta euroa Oulun kaupungilta.
Kaupunginhallitus päätti toukokuun lopulla, ettei kaupunki korvaa taloyhtiön kuluja, koska "muinaismuistolaissa, maankäyttö- ja rakennuslaissa tai muussakaan laissa ei säädetä kunnan velvollisuudeksi osallistua arkeologisten kaivausten aiheuttamiin kustannuksiin".
Kaupunginhallitus joutuu kuitenkin käsittelemään kaivauskiistaa uudelleen, sillä Isokatu 11 on jättänyt kesäkuun puolivälissä päätökseen oikaisuvaatimuksensa.
Keskeinen peruste oikaisuun taloyhtiöllä on se, ettei kaupungin asemakaavassa ollut merkintää muinaisjäännöksistä. Niinpä taloyhtiö ei osannut varautua muinaismuistolakiin.
Itse maanalaisen autohallin ja siihen liittyvän putkiremontin sekä jätekeskuksen rakentamisen urakkahinnaksi tuli vain 386 054 euroa.
"Arkeologisten kaivausten osuus kustannuksissa tulisi kohtuuttoman suureksi, jos kustannukset jäävät taloyhtiölle."
Ikäheimon mielestä kaupunki maksaa toisaalla arkeologisia kaivauksia, kun Sivakka rakentaa Pikisaaressa ja Oulun Pysäköinti Oy tekee kallioparkkia.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva