Miten ennen elettiin?

Miika Manninen Kaleva
Oulu Viisi kokeellisen arkeologian huippututkijaa englantilaisesta Exeterin yliopistosta luennoi ja pitää työnäytöksiä tämän viikonlopun ajan Kierikkikeskuksessa Yli-Iissä.
Englantilaisten lisäksi mukana on kaksi vierasta Albertsdorfin arkeologisesta ulkoilmamuseosta Saksasta.
Oulun museo- ja tiedekeskuksen alaisuudessa toimivan Kierikkikeskuksen johtaja Leena Lehtinen pitää tutkijavierailua tuhannen taalan paikkana.
"Pyrkimyksemme on saada tämän projektin kautta rantautettua kokeellinen arkeologia Suomeen. Sitä ei täällä tehdä vielä missään."
Lehtisen mukaan kokeellinen arkeologia täydentää perinteisen, kaivauksiin ja löydöksiin perustuvan, arkeologian aukkoja.
Sen työmenetelmänä on rakentaa löydöksiin perustuvien teorioiden avulla konkreettisia asioita, esimerkiksi kivikautisia asumuksia, veneitä ja työkaluja.
Vanhat tarvikkeet tehdään kyseisen aikakauden perinteisin välinein.
"Tarkoitus on rakentamisen ja mallintamisen avulla saada kuva, miten sen ajan ihmiset tekivät asioita ja miten he todellisuudessa elivät."
Hyvää tavoitetta himmentää se tosiasia, että Kierikki on projektin ainoa osallistuja, jossa on alle 15 vakituista työntekijää.
Se on myös projektin ainoa suomalainen kohde.
"Saa nähdä, riittävätkö resurssit", Lehtinen murehtii.
Tutkijavieraat on saatu Kierikkiin kansainvälisen OpenArch-projektin kautta.
Mielenkiintoisin vieras kansainvälisestä tutkijajoukosta on yhdysvaltalainen professori Bruce Bradley.
Hänellä on tuliaisenaan paljon keskustelua herättänyt uusi teoria Amerikan mantereen asuttamisesta.
"On olemassa vahvaa näyttöä, että ensimmäiset ihmiset, jotka löysivät uuden mantereen, matkustivat sinne nykyisen Ranskan ja Espanjan alueilta, suoraan jään yli."
Tämä näkemys haastaa tällä hetkellä vallalla olevan teorian, että Beringin salmen ylittäneet siperialaiset olisivat asuttaneet Amerikan.
Bradleyn mukaan Yhdysvaltojen itärannikolta löydetyt esineet muistuttavat lähes identtisesti Ranskan ja Iberian niemimaan tuon ajan esineistöä.
"Matkahan ei ole lopulta pitkä, se on vain noin 2 200 kilometriä."
Bradleyn mukaan muutto uudelle mantereelle on tapahtunut tuhansien vuosien aikana metsästäjien taitojen lisääntyessä ja metsästysreviirin laajentuessa.
Uusien metsästysalueiden myötä ihmiset ovat jääkauden reunaa seuraillen löytäneet Amerikan mantereelle.
Bradley harmittelee, että tänä päivänä ei voida tutkia riittävän tarkkaan, miten esimerkiksi jään kautta Amerikkaan muuttaneet ihmiset elivät.
"Yksi suurimmista ongelmista on se, että merkittävä osa tutkimusaineistosta on veden alla."
Jotain näiden ihmisten elämästä pystytään kuitenkin mallintamaan.
Tieteentekijät voivat esimerkiksi tutkia, miten näiden ihmisten nahkaveneet rakennettiin ja miten niitä käytettiin.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva