Menestys tulee mielipuuhasta

Liisa Laine Kaleva
Oulu Toni Fingerroos on 29-vuotias oululainen toimitusjohtaja, jonka ei tarvitse stressata, pystyykö firma maksamaan palkat kymmenelle työntekijälleen.
"No, jos pariin vuoteen ei synny mitään järkevää, sitten ei kannata jatkaa. Sitten pitää tehdä jotain muuta", Fingerroos sanoo.
Vielä viime kesänä Fingerroos oli perustamansa ja omistamansa firman ainoa työntekijä.
Vuoden lopulla palkattiin toinen ja nyt, reilu puoli vuotta myöhemmin töissä on jo kymmenen henkilöä.
Kyseessä on oululainen pelifirma Fingersoft, joka on lyhyessä ajassa onnistunut luomaan maailmanluokan hitin android-puhelimiin tarkoitetusta Hill Climb Racingista.
Peliä ladataan kännyköihin satoja tuhansia kertoja päivässä. Laakereille ei kuitenkaan voi jäädä lepäilemään, uutta mukavaa pitää keksiä koko ajan.
Tällä hetkellä osa työntekijöistä on lomalla ja toimistolla ainakin näennäisesti hieman hiljaisempaa.
Koko ajan kuitenkin tapahtuu, ja porukasta näkee, ettei tälle työmaalle aamuisin väännytä väkisin.
"Luovaa työtä - täällä on pakko olla rento meininki."
Hän on itsekin jäämässä joksikin aikaa pois: perheeseen on viikko sitten syntynyt tytär, joka on samalla Fingerroosin ja hänen kihlattunsa Pia Turusen esikoinen.
Henkilökohtaiset tunnelmat ovat siis korkealla ja firmalla menee hyvin. Synkät uutiset, joita Oulun seudulle on viime aikoina jysähdellyt, eivät taida paljon koskettaa?
"Jos ihan rehellisiä ollaan, en ihan hirveän tarkkaan ole miettinyt, miten alueella menee. Ollaan keskitytty tähän omaan tekemiseen", Fingerroos sanoo.
"Mutta kyllä ihmisistä on havainnut, että perinteisillä aloilla on tiukkaa ja uusia työpaikkoja tuntuu olevan hankala löytää."
Peliala ei ole riippuvainen siitä, mikä Suomessa on tilanne. Hill Climb Racingin pelaajista vain yksi prosentti on suomalaisia. Eniten peliä ladataan USA:ssa.
Fingerroos on vakuuttunut, ettei hänen ja hänen tiiminsä onnistuminen ole mikään erikoistapaus.
Vastaavat menestystarinat ovat täysin mahdollisia, jopa todennäköisiä nyt, kun tietoa ja taitoa ja osaajia Oulun seudulla vapautuu.
"On loistavia uusia aloittelijoita. Tiedän joitakin nokialaisiakin, jotka ovat perustaneet oman yrityksen ja hyvältä meiningiltä vaikuttaa", Fingerroos sanoo.
Uusia yrityksiä Oulun seudulla tarvitaan. Isot yritykset kasvavat pienistä yrityksistä.
Fingerroosin näkemys on, että alalla kuin alalla voi menestyä, jos siitä tekemisestä todella tykkää. Mutta sitä se vaatii, tykkäämistä. Muuten ei mielenkiintoa ja energiaa riitä tarpeeksi.
"Täällä pitäisi nyt tosissaan kannustaa ihmisiä tekemään sitä, mistä he todella pitävät ja rohkaista kokeilemaan. Jos tekee työtä vain siksi, että on pakko, ei kannata lähteä ainakaan yrittäjäksi."
Mutta kenen pitäisi kannustaa?
"Ihan kaikkien. Yleisen ilmapiirin pitäisi olla sellainen, ettei se latista ja rohkaise vain tuttuun ja turvalliseen."
Eikä epäonnistumisia ei pidä pelätä. Fingerroosin oma kokemus on näyttänyt, että ne voi kääntää voitoksi.
"Aikaisemmassa firmassa hiottiin neljä vuotta peliä, jota ei vieläkään ole julkaistu."
"Nyt kun tein tämän, päätin, että julkaisen sen heti ja kuuntelen käyttäjiä ennemmin kuin pähkäilen itse, mitä sen kanssa tehdään. Se kannatti."
Visio Oulusta -juttusarjassa eri alojen oululaiset menestyjät kertovat näkemyksensä siitä, millä Oulussa pärjätään tulevaisuudessa. Juttuja julkaistaan kesän ajan kerran viikossa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva