Lähijäätelö löysi ostajat

Miika Manninen Kaleva
Oulu Sortolan jäätelö ei ole nimensä mukainen yritys.
Ylikiiminkiläisen jäätelöyrittäjän Sanna Kokkoniemen mukaan hänen kotitilayrityksensä pärjää kohtuullisen hyvin jäätelömarkkinoilla isompien tuottajien keskellä.
"Perustamisestamme lähtien olemme kasvaneet hitaasti, mutta tasaisesti, ja saaneet koko ajan uusia asiakkaita".
Kokkoniemi myöntää kuitenkin, ettei varaa löysäilyyn ei ole. Hänen yrityksensä ei voi kamppailla markkinoilla hinnalla, vaan menestyksen täytyy rakentua ihan muiden tekijöiden varaan.
"Pyrimme keskittymään raaka-aineisiin ja laatuun", Kokkoniemi sanoo.
Hienoisesta kasvusta huolimatta yrityksellä ei ole hänen mukaansa tulevaisuudessa tarvetta isoihin investointeihin tai paineita laajentua. Tuotanto vastaa kysyntään riittävästi nykyisillä resursseilla.
Konseptinsa mukaisesti Sortolan jäätelö myy tuotteitaan omassa tilamyymälässään, mutta jakelua on olemassa myös oman puodin ulkopuolelle.
"Olemme saaneet ihan toimintamme alusta lähtien tuotteitamme myyntiin isoihin liikeketjuihin", Kokkoniemi kertoo.
Alusta lähtien yrityksen tuotteet ovat olleet kahden oululaismarketin valikoimissa.
Myöhemmin jakelijoita on tullut tasaisesti lisää, ja nykyään niitä on hieman alle kolmekymmentä. Sortolan jäätelöä saa kauppojen lisäksi kahviloista ja ravintoloista.
Sortolan jäätelö on harvinainen toimija jäätelökaupassa. Se on osa yksityisten jäätelöntuottajien Maatalon jäätelö -ketjua, jonka kotipaikka on Alankomaissa.
"Huolimatta siitä, että olemme osa tätä ketjua, emme saa emoyhtiöltä mitään taloudellista tukea. Kannamme taloudellisen riskin itse".
Suomessa on yhteensä yhdeksän ketjuun kuuluvaa kotitilayritystä. Ketjuun kuuluvat kotimaiset yritykset eivät turvaa taloudellisesti toistensa selustoja.
Kokkoniemen mukaan kotimaista yhteistyötä on, mutta se on lähinnä ideoiden vaihtamista, resepteistä keskustelua ja yleistä tukemista.
Kansainvälisellä ketjulla on kotitilayrittäjiä yhteensä 20 Euroopan maassa, mukaan lukien kaikki Pohjoismaat.
Kaikki yritykset ovat lähtökohtaisesti maitotiloja, jotka ovat ottaneet jäätelöntuotannon oman tilansa tuotevalikoimaan.
Emoyhtiön kanssa tehdyn sopimuksen mukaan kaikki liiketoiminnassa tarvittavat laitteet ja raaka-aineet, joita ei saa Suomesta, hankitaan emoyhtiöltä.
"Saamme myös reseptejä käyttöömme, mutta meillä on vapaus keksiä niitä itsekin ja käyttää omia raaka-aineitamme jäätelön valmistamiseen."
Jäätelön pääraaka-aineet - eli maito ja osa kermasta- tulevat omalta tilalta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva