Kivikodasta elinvoimaa

Heikki Uusitalo Kaleva
Kärsämäki Metsää ja metsäautotietä, silkkaa luonnonrauhaa. Sellaista on parikymmentä kilometriä Kärsämäen keskustasta Kajaanin päin.
Siellä on Sydänmaa, noin 85 hengen kylä, joka on yksinkertaisesti päättänyt, että heidän kylänsä on elossa nyt ja tulevaisuudessa.
Kyläläiset ovat rakentaneet ja rakentavat parhaillaan luontoaluetta, jonka pohjalle voidaan kehittää matkailua.
Luonnossa kulkevia reittejä on nyt käyty koneilla läpi yli 30 kilometriä. Taukopaikkoja pannaan kuntoon ja Teerikankaalle rakennetaan kivikotaa.
Kiviä on nyt pinossa noin 1,6 metrin korkuisesti. Seuraavaksi kivirakennelman päälle rakennetaan kotamallin katto.
Vieressä on nuotio ja teltta. Kyläpäivän kunniaksi korvessa paistuvat muurinpohjalätyt.
"Nämä puitteet toimivat kyläläisille jokamiehen oikeudella, mutta ennen kaikkea niin, että kylän yrittäjät voivat rakentaa tuotteita näiden ympärille. Tulevaisuuden elinehto on, että meillä on maksavia asiakkaita", kyläaktiivi Esko Vähätiitto sanoo.
Raudaskosken maatila kasvattaa karjaa, mutta ylläpitää myös maatilamatkailua. Tilan isäntä Eero Raudaskoski pitää kivikodan kaltaisia paikkoja tärkeinä.
"Kun kylällä on näitä valmiita kohteita, on mahdollista myydä matkailua", Eero Raudaskoski toteaa.
Talkoita tehdään kovasti, mutta rahaakin on oltava. Osa pulitetaan itse ja osa tulee hankerahoituksena. Vähätiitto toimii nyt käynnissä olevan Luonnon Syli -hankkeen hankesuunnittelijana. Kyseessä on 145 000 euron hanke.
Kylällä on selvät sävelet, minkä varaan matkailua voidaan kehittää. "Luonto on meidän kiistaton voimavaramme."
Pelkkä luonto ei riitä. On oltava valmiita kohteita, infrastruktuuria ja palveluita.
Kyläkeskus Syke tarjoaa muun muassa majoitusta, juhlapaikan, kahvion, savusaunan ja näyttelytilan. Kylältä löytyy myös esimerkiksi maatilamatkailua.
Vähätiitto kertoo, että sorsanmetsästykseen oivalliselle kosteikolle viedään metsästysryhmiä täyden palvelun periaatteella. Kosteikolle otetaan kaksikymmentä metsästäjää.
"Tämän vuoden lisäksi jo kolme seuraavaakin on myyty."
Metsästämään pääse toki muuallekin kuin juuri tälle kosteikolle.
Luonnon ympärille Sydänmaa rakentaa kolmekohtaista tarjontaa.
Ykkönen on liikunta, jota voi harrastaa luonnossa. Vähätiitto mainitsee esimerkiksi pyöräsuunnistajat, joita kylälle tavoitellaan leireilemään.
Myös kulttuuritarjontaa pyritään järjestämään ja seuraavana vaiheena on suunnitelmissa luontoon pohjautuvien hyvinvointi- ja hoivapalveluiden kehittäminen.
Kyläseura on Sydänmaalla yleishyödyllinen toimija, joka hallinnoi ja rakentaa olosuhteita.
Kyläosuuskunta taas mahdollistaa olosuhteiden ja palveluiden kaupallistamisen. Osuuskunnassa on 27 jäsentä.
Yhteistyössä ovat esimerkiksi metsästysseura ja yrityselämä.
Vähätiitto kertoo, että kaikki alkoi kyläkoulun lakkauttamisesta. "Tämän tahdon alkupiste oli vuosi 1996, kun koulussa kuului viimeisen kerran Suvivirsi."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva