Kiitokseksi pusuja kirjanpitäjille

Arja Mikkola Kaleva
Oulu Monetra Oy on tarjonnut vuoden päivät esimerkin siitä, miten julkinen taho yksityistää toimintoja. Osakeyhtiö hoitaa muun muassa Oulun kaupungin, Limingan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kirjanpidon. Elokuussa Arkistokadulle siirtyy myös Oulun seudun koulutuskuntayhtymän (Osekk) taloushallinto.
Monetra on Oulun kaupungin tytär, joka syntyi ulkoistamalla. Se työllistää jo yli 110 henkeä, jotka ennen hoitivat tukitoimintoja julkisten yhteisöjen palkka-, henkilöstö- ja talousosastoilla.
"Palkanlaskenta, ostolaskutus, kirjanpito ja matkalaskut, täällä ne ovat ydintoimintoja", painottaa toimitusjohtaja Päivi Pitkänen. Toisin sanoen jokapaikanhöylien sijaan panostetaan syväosaamiseen ja laadunvalvontaan.
Monetran kautta hoituu kuukausittain jo noin 34 000 palkkalaskelmaa. Pelkästään Oulun asiakkuus käsittää kaikkineen 25 erillistä tilinpitovelvollista tahoa teatterista energiantuottajiin.
Kilpailevien tilitoimistojen on vaikea ymmärtää tulokasta, joka tähtää nollatulokseen. "Työpaikkoja halutaan säilyttää, mutta ei millään tehottomuuden varjolla", Pitkänen toteaa.
Monetra on eräänlainen markkinahäirikkö, sillä hinnoittelu ja katteet jäävät alle yksityisten tilitoimistojen tavoitteiden.
"Olemme voittoa tavoittelematon sen takia, että tämä yhtiö on tehty kustannussäästöjen näkökulmasta eikä rahapajaksi", sanoo Pitkänen.
Pitkänen on paluumuuttaja ja alunperin pankkipuolelta. Viimeksi hän on vetänyt vastaavaa yksityistä palkka- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskusta Etelä-Suomessa. Asiakkaina oli sata yritystä ja välillä tuli kilpailtua myös kunnista.
"Kun tulin tänne, hyvin konkreettisesti tajusin, että esteenä ovat kilpailutuksen värkit."
EU-sääntöjen mukaan kuntien on pakko kilpailuttaa hankinta, jos sen arvo ylittää 30 000 euroa kolmessa vuodessa.
Kilpailuvelvoitetta voidaan kuitenkin kiertää, jos esimerkiksi Oulu on vaikka vain vähemmistöomistajana mukana kunnan toimeksiantoja hoitavassa yhtiössä.
Jos taas kunta aikoo teettää ison toimeksiannon ulkopuolisella tilitoimistolla, hankinta on aina kilpailutettava. Kynnys onkin juuri siinä, että kilpailutus vaatii kunnalta isosti töitä.
"Tilitoimiston omistajaksi ei voi vain mennä."

Avarassa taukotilassa
odottaa suklaapusulaatikko, josta työntekijät voivat poimia kiitoksia toisilleen. Perustelu ja osapuolet on ensin kirjattava kaikkien nähtäville. Näin opitaan antamaan positiivista palautetta.
Pitkänen alkoi rakentaa yrityskulttuuria heti tavatessaan työntekijänsä. Jäätä mursivat ja pelkoja hälvensivät jo Oulun konttorissa ensi kättelyssä jaetut 80 kevätesikkoa, yksi kullekin.
"Ketä meitä nyt huvittaisi, kun pakolla pitää vaihtaa työnantajaa."
Jo ennen muuttoa yhteen saivat toisilleen tuntemattomat työntekijät joka viikko sähköpostin, joka alkoi sanoilla "Hei, Valitut". Nyt tiedotukseen panostetaan kuukausittain kokoontumalla "Päivin porinoihin".
"Pääsen kaikista helpoimmalla, kun kysyn, miten haluatte tämän. Olen yllättynyt, miten paljon sitä arvostetaan", Pitkänen kertoo.
Niin pelisäännöt kuin etuustoiveetkin on kasattu yhdessä. Työpaikalla saa esimerkiksi juoda kahvia ja syödä tuoreita hedelmiä ilmaiseksi niin paljon kuin sielu sietää.
Kaikkein kovinta on monille edelleen se, että kunnan kamarien jälkeen on ollut ihan pakko totutella avotilaan.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva