Katu kutsuu pelaajia

Anssi Juntto
Oulu Aurinkoisena iltapäivänä Rotuaari täyttyy monenlaisista ihmisistä.
Satunnaisen ohikulkijan huomio kiinnittyy ryhmään, jossa muutama sateenvarjon suojissa päämäärättömästi vaeltava henkilö osoittelee etusormellaan kävelykatua ympäröiviä rakennuksia ja toistelee ihastuksissaan "vau"-huutoja muutaman muun yrittäessä kääntää heitä toivottuun suuntaan.
Englantilainen pelisuunnittelija, säveltäjä ja koodaaja Simon Katan seuraa tapahtumia hieman etäämmältä. Katan hymyilee tyytyväisen näköisenä. Hänen Elämyspuisto Oulu 2013 -tapahtuman retkeksi suunnittelemansa katupeli nimeltä Riskiretki vaikuttaa toimivan.
Elämyspuisto Oulu 2013 on teatterin, tanssin, mediataiteen sekä pelialan ammattilaisten luomaa uutta simulaatiomaista urbaania teatteria.
Fiktiivistä taustatarinaa mukaillen Elämyspuisto Oulu 2013:n retkille osallistuvat henkilöt pääsevät kokeilemaan, miltä tuntuu olla tulevaisuuden ihminen vierailulla tämän päivän Oulussa. Elämyspuiston rakentaa kuvitteellinen elämysinsinööritoimisto Kadonnut Kaupunki Oy.
Katan on suunnitellut tämän vuoden elämyspuistoon kolme retkeä.
"Päätin tehdä retkiä, jotka kaikki perustuvat henkilökunnan kouluttamiseen. Elämyspuistossa työskenteleviä täytyy myös kouluttaa. Lähtökohta toistuu kaikissa retkissäni. Jollain tapaa retkeni ovat myös pelejä", hän kertoo.
"Riskiretkessä on kyse Elämyspuiston turisteihin liittyvien vaarojen ymmärtämisestä. Me emme näe vaaroja, mutta tulevaisuuden ihmiset näkevät. Esimerkiksi suora auringonvalo ja vesisade ovat hyvin vaarallisia. Turisteja on opittava suojelemaan näiltä vaaroilta."
Kaksi muuta Katanin suunnittelemaa retkeä ovat Kuukauden työntekijä ja Salaiset taidot. Edellisessä kilpailuhenkiset työntekijät puukottavat toisiaan selkään kuvainnollisesti, ja jälkimmäisessä retkelle osallistuvat yrittävät tunnistaa muita osallistujia.
Katan kehuu Elämyspuisto Oulun ideaa hienoksi ja mielenkiintoiseksi.
Häntä viehättää erityisesti se, että siihen osallistuvat ikään kuin ovat enemmän simulaatiossa kuin todellisuudessa.
Hän ei tiennyt konseptista entuudestaan mitään, mutta jutun juoni kävi selväksi sen isän, tuottaja Sami Henrik Haapalan kanssa käydyn Skype-puhelun perusteella.
Haapala on värvännyt Kadonnut Kaupunki Oy:lle kaksi muutakin vierailevaa suunnittelijaa, Helsingissä asuvan kanadalaissyntyisen esitystaiteilijan Johanna MacDonaldin sekä ranskalaisen tanssijan ja koreografin William Petit’n.
Taitelijavierailujen tavoitteena on ollut löytää aivan uusia näkökulmia Elämyspuisto Ouluun.
Katanin Haapala löysi lontoolaisen Hide&Seek -pelisuunnitteluyrityksen kautta.
Hän kun on silloin tällöin suunnitellut yritykselle niin sanottuja katupelejä, jotka käyttävät ympäröiviä rakennuksia ja kaduilla kulkevia ihmisiä sisältöinään.
"Olen erityisen kiinnostunut peleistä, jotka toimivat kuin teatteri ja ovat jossain määrin näytelmiä. Sellaisissa pelaajistakin tulee mielenkiintoisia katseltavia", Katan toteaa.
Katanin tie monialaiseksi taiteilijaksi alkoi kitaransoitosta ja muusikko-opinnoista, mutta vähitellen hän halusi kokeilla erilaisia tapoja tehdä musiikkia.
Algoritmisessä säveltämisessä esimerkiksi kirjoitetaan nuottien sijaan ohjeita, millaista soundia minkäkin instrumentin tulee soittaa.
Kun Hide&Seekin toimitusjohtaja löysi Katanin nettisivut
ja houkutteli hänet suunnittelemaan pelejä, sekin tuntui kiehtovalta ja mielekkäältä touhulta.
Niinpä Katan keksi ruveta yhdistelemään töissään musiikkia, pelejä ja esitystaidetta. Hänen audiovisuaalista vuorovaikutusta käsittelevä väitöskirjansa valmistui puolisen vuotta sitten.
"Elelen nyt jossain takamailla kaikkien näiden sarkojen välissä. Ja olen hyvin onnellinen", Simon Katan sanoo.
William Petit’n Elämyspuisto Oulu 2013:lle suunnittelemien retkien työstäminen alkaa huomenna keskiviikkona.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva