Kännykkä arvioi liikkeitäsi

Arja Mikkola Kaleva
Oulu Oululainen fysioterapeutti ja yrittäjä Marko Kailasuo on kehittänyt uuden työkalun vietelläkseen sohvaperunatkin liikkumaan.
Puhelinvalmentaja arvioi päivittäin sitä, onko liikuntamäärä - vaikka vain puuhastelu kotona - riittävää haluttuun tasoon verrattuna.
"Liikunta voisi poistaa suuren osan ongelmista", Kailasuo sanoo Business Kitchenissä Torikadulla, missä toimivat parhaillaan seitsemän Oulun Yrityskiihdyttämöön keväällä valittua yritystä.
Sisäinen kuntomittari alkaa puuskuttaa neljännen kerroksen kohdalla. "Kun hengästyttää, se on sinun kuntotasosi", Kailasuo sanoo.
Kailasuolla sama portaiden nousu on taltioitunut kännykkään tummana pystyviivana. "Puhelin on suurimman osan ajasta mukana."
Kesäaamun uintia ei Sensorfit Oy:n palvelu ainakaan toistaiseksi dokumentoi. Sen sijaan jos vain nousee sohvalta, siitäkin jää kiitokseksi merkki valmentajaan.
"Sillä, mitä teet tunnin päivässä, on paljon pienempi merkitys kuin mitä teet 15 tuntia nukkumisen lisäksi."
Kailasuon omaa liikuntaviikkoa esittävä palkki yltää lomalla lähes tavoitetasolle. Yrittäjäisä, jolla on kaksi lasta ja joka painaa kahdessa firmassaan helposti 12 tunnin työpäivää, tähtää keskiverrolle kolmostasolle. Piikkeinä näkyvät pyöräilyt töihin ja käynti salilla.
Puhelinvalmentaja kertoo senkin, paljonko on jäljessä päivän tavoitteesta. "Se motivoi."
Liikuntamittari jaksaa kerryttää totuutta liikuntatasosta, vaikka tuloksia ei joka päivä seuraisikaan.
"Me tavoittelemme miljoonia käyttäjiä", Kailasuo visioi.
Sensorfit on perustettu 2011 alussa. Elyltä saatu kehitysraha ratkaisi ja saman vuoden lopussa valmiina oli ensimmäinen tuoteversio.
Syksyllä tähdätään jyrkkään kasvuun.
Kiihdyttämön vetäjä Eero Kaikkonen toteaa yrityksen olevan hyvällä uralla: "Nyt on vain juostava lujaa."
Kailasuo on tyytyväinen päästyään kiihdyttämössä tarmokkaiden ihmisten pariin, jotka kehuvat toinen toista, mutta kyselevät myös vaikeita. "Miksi tuotteesi on maailman paras?"
Yrittäminen on kuin karatea: "On oltava taitoja, joille rakentaa. On tajuttava, mitä ei osaa."
Kun Kailasuo tuli työmarkkinoille 90-luvulla, oli itse työllistettävä itsensä. Perheen neljästä veljeksestä kolme on yrittäjiä.
Nyt ajatuksena on työllistää muita: viidessä vuodessa ehkä puolensataa henkeä.
Älykännyköissä piilevä kiihtyvyysanturi auttaa tuottamaan yllättävän tarkkoja tuloksia fyysisen aktiviteetin toteamiseksi. Oulun yliopiston ja ODL:n mittauksissa ohjelman virhemarginaaliksi saatiin vain viisi prosenttia. Suurin virhelähde onkin se, jos kännykkä unohtuu kotiin.
Palvelu mittaa käyttäjän liikkeitä viisiportaisella asteikolla ja laskee kalorit. Tieteellisestä puolesta vastaa osakas, hallituksen jäsen Ismo Miettinen. Myös virransäästöön on panostettu.
Oysissa tutkitaan parhaillaan ohjelman avulla sitä, vaikuttaako liikunta astmaan. Samalla yritys saa käyttäjiltä palautetta tuotteen kehittämiseksi.
"Olemme saaneet kymmeniltä ihmisiltä korvaamatonta apua", Kailasuo kiittää.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva