Historiallinen kuva sortovuosilta

Kuvaa katsoessa ei arvaisi, että sen ottamisen aikoihin vuonna 1903 elettiin Suomessa vaikeita sortovuosia, joiden tapahtumat vaikuttivat myös kuvassa olevien henkilöiden elämään.
Näyttelijä Riko Eklundh kertoo, että Oulun Lääninhallituksen toisessa kerroksessa, silloisen kuvernöörin asunnossa, otetussa kuvassa on etualalla hänen isoäitinsä Kerstin Eklundh (o.s. Furuhjelm) 12-vuotiaana. Hän oli syntynyt Oulun kasarmilla 20.11.1891 ja parhaat lapsuusvuotensa hän vietti juuri Oulussa.
Isoäiti oli Rikolle tärkeä ja rakas henkilö, joka kertoi hänelle paljon lapsuutensa Oulusta 1890- ja 1900-luvuilla. Muun muassa sen, että Oulu oli vielä siihen aikaan vahvasti kaksikielinen, vaikkakin suuri enemmistö puhui suomea.
Kerstinin takana on hänen isänsä, Oulun läänin vt. kuvernöörinä vuodet 1900-1903 toiminut Edvard Furuhjelm. Aiemmin hän oli muun muassa Oulun tarkkampujapataljoonan komentaja.
Kuva on otettu sen jälkeen, kun kenraalikuverööri Nikolai Bobrikov oli antanut Furuhjelmille potkut, koska tämä ei suostunut järjestämään laittomina pitämiään asevelvollisuuskutsuntoja.
Isoäidin kertoman mukaan Bobrikov oli käskenyt Furuhjelmin luokseen Helsinkiin ja käskenyt häntä seuraamaan uusia lakeja.
Furuhjelm: Seuraan Suomen lakia.
Bobrikov: Laki olen minä!
Erotessaan kuvernöörin virasta Furuhjelm erosi myös sotapalveluksesta kenraalimajurin arvoisena. Perhe muutti sen jälkeen ensin Porvooseen ja sieltä Helsinkiin, johon asettui lopullisesti.
Kuvassa on lisäksi äiti Anna oikealla ja hänen takanaan isoäidin isoäiti Matilda. Vasemmalla takana taas Edvardin sisko Aline Mörtengren, joka oli saapunut Tampereelta auttamaan veljeään muutossa.
Kerstin Eklundh kuoli vuonna 1984, samana vuonna kun olisi täyttänyt 93, Rikon ollessa silloin silloin 18-vuotias.
Ylen Radio Vegassa on kesän aikana voitu seurata Sommarbrättelser-sarjassa Kertin Eklundhin muistelmia nimellä "Flickan skall uppleva historia" (Tytön on koettava historiaa).
Riko Eklundhin lukeman sarjan osat ovat vielä kuultavissa Ylen Areenalla.
Matti Heikura



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva