Enemmän kuin vuokraisäntä

Lauri Hirvonen Kaleva
Oulu Eipä arvannut 18-vuotias Juha Rahkola Otokari-ravintolaan astuessaan, että tanssilavalla sijaitsisi hänen tuleva työhuoneensa. Nyt 32 vuotta myöhemmin Rahkola on ehtinyt olla opiskelija-asuntoja tarjoavan Otokylä ry:n toiminnanjohtajana yli 20 vuotta.
Rahkola opiskeli pitkää reittiä. Oulun yliopistolla työskennelleestä laboratoriomekaanikosta tuli ensin rakennusmestari ja lopulta nykyisen työn ohessa amk-insinööri.
"En voinut kuvitellakaan, että tämmöisiin hommiin päädyn."
Työnkuva on monipuolinen. Vastuulla on niin kiinteistöjen kunto kuin talousjohtaminenkin, mutta työhön kuuluu myös kasvatuksellinen rooli. Rahkolan juttusille saa tulla.
"Haluan kokea olevani enemmän kuin normaali vuokraisäntä."
Moni opiskelija-asuntoon tuleva muuttaa ensimmäistä kertaa pois kotoaan. Arjen rutiinit voivat vaatia opettelua vuokran maksusta lähtien.
"Asiat hoituvat, kun niitä hoitaa", Rahkola sanoo ohjenuorakseen.
Rahkolan uran aikana asuntolatyyppinen toiminta on muuttunut normaaliksi asuntotoiminnaksi, asukkaaksi tulevat opiskelijat ovat nuorentuneet ja vaatimustaso asunnoista on kasvanut. Soluasumisen kysyntä vähenee.
Otokylässä remontoidaan entisiä solukaksioita tupakeittiöllisiksi asunnoiksi 8-12 asunnon vuosivauhtia. Rahkola näkee myös soluasumisessa puolensa. Kun arjen marraskuinen pimeä ilta iskee yksin, voi olla hyvä tietää, että on toinen ihminen lähellä.
Ikä on jättänyt Rahkolasta turhan hötkyilyn pois, vaikka hän on sanojensa mukaan ollut aina huono suuttumaan. Rahkola huomauttaa, ettei työssä tuittupäisenä pärjäisikään.
Rahkola pyrkii suhtautumaan asioihin huumorilla. Ikäviäkin asioita on mukavampi hoitaa hymyn kanssa ja asiallisesti keskustelemalla. Lopputulos on parempi ja kaikille jää parempi mieli.
Rahkola myöntää, että toisinaan nuorten toilailut naurattavat häntä itseäänkin, mutta kaikkea ei voi sallia.
Otokylän rakennusmassa on kolminkertaistut Rahkolan uran aikana ja suunnitteilla on lisää. Otokylälle kaavaillaan lisäasuntoja Kaukovainiolle Joutsentien varteen ja Kontinkankaalle Kiviharjuntielle.
Rahkola toivoo, että jommassakummassa kohteessa saadaan kuokka maahan vuoden tai puolentoista päästä. Joutsentien varteen Teboilin ja moottoritien välille kaavaillaan 5-6-kerroksisia puukerrostaloja. Kontinkankaalle pitäisi nousta 18-kerroksinen rakennus.
Rahkolan mukaan tornitalosta pitäisi tulla näyttävän näköinen, mutta samalla sen pitäisi olla taloudellisesti toteutettavissa.
"Se ei voi olla sellainen betonikuutio."
Tornitalon suunnittelu alkoi 2009. Parhaillaan siitä on käynnissä kaavamuutosprosessi.
Rahkola on ollut mukana kaupunkikuvan kehityksessä myös luottamustoimissa. Hän on kuulunut kokoomuksen Oulun kunnallisjärjestöön 1990-luvun alkupuolelta saakka, ja tie on vienyt useisiin lautakuntiin.
Parhaillaan Rahkola on varavaltuutettu ja Oulun pysäköinti Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Hän uskoo vahvasti, että Oulun keskusta muuttuu Kallioparkin myötä viihtyisämmäksi ja toimivammaksi, vaikka muutama seuraava vuosi onkin rakennustöiden vuoksi hankalaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva