Elokuvissa Rotuaarilla

Minna Akimo Kaleva
Oulu Kun Oulun tuomiokirkonkello kumahti kello 19:n lyönnit, neljänsadan metrin päässä Rotuaarilla tärähti käyntiin ulkoilmassa pidetty elokuvailta.
Rotuaarin esiintymislavan eteen rakennetun ja katetun katsomon paikat olivat täynnä jo kuuden jälkeen illalla.
Ei epäilystäkään, etteikö ensimmäinen Elokuvailta Rotuaarilla -tapahtuma ollut menestys.
"Minulta oli jo aiemmin pyydetty ideaa uudesta tapahtumasta, joka kiinnostaisi erityisesti nuoria. Kehittelin ideaa siitä lähtökohdasta, että Rotuaarin lavan screeniltä näkyisi muutakin kuin mainoksia", idean äiti, Oulun päivien tapahtumasihteeri Janita Jämsén kertoo.
Oulun päivien ohjelmistoon kuuluvan elokuvaillan aikana Rotuaarin ulkoilmateatterin ensimmäinen elokuva oli Peter von Baghin Muisteja, pieni elokuva 1950-luvun Oulusta.
Baghin käsikirjoittama ja ohjaama elokuva veti paikalle erityisesti Oulun historiasta kiinnostuneita ihmisiä.
"Yritimme jo aiemmin käydä katsomassa elokuvaa teatterissa, mutta siitä ei laitevian vuoksi tullut mitään, joten nyt meillä oli hyvä tilaisuus nähdä tämä elokuva", Väinö Piltunen sanoi.
Oulun historiasta kertova elokuva on valmistunut tänä vuonna.
Peter von Baghin elokuvan jälkeen elokuvayleisölle esitettiin neljä Oulun seudun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden tekemää lyhytelokuvaa.
"Olemme valinneet sellaisia elokuvia, jotka ovat opiskelijatuotannon parhaita. Esimerkiksi The North -lyhytelokuva on esitetty tämän vuoden Cannesin elokuvajuhlilla 2013", uuden Oulun juhlavuoden projektipäällikkö Heli Metsäpelto sanoo.
Teemu Karvosen käsikirjoittaman ja ohjaaman The Northin lisäksi ohjelmistoon kuuluvat Sari Mustosen käsikirjoittama Syna - forever -animaatiomusiikkielokuva, Anssi Hanhimäen ohjaama Professori Litku sekä Jukka Vidgrenin ohjaama Usvapuro.
Opiskelijoiden lyhytelokuvat ovat valmistuneet vuosien 2005-2013 aikana.
Illan toinen erikoisuus oli se, että tapahtuman sivujuonteeksi oli nostettu huonekalujen kierrätys. Perinteisen ulkoilmakatsomon lisäksi yleisö istui kotoisasti ja rennosti lainasohvilla ja nojatuoleilla.
Ennen tilaisuuden alkua huonekalut olivat varattavissa, joten elokuvaillan jälkeen sohvan taikka pöydän sai viedä mukanaan.
Metsäpellon mukaan noin puolet Oulun kierrätyskeskuksen lahjoittamista huonekaluista oli varattu jo etukäteen.
"Halusimme kierrätysteeman mukaan, koska kaupungissa on paljon opiskelijoita. He voivat ottaa halutessaan sohvat mukaansa."
"Ne, jotka jäävät ylitse, lahjoitetaan eteenpäin Pelastusarmeijalle."
Metsäpelto arvioi, että vastaavanlaista tapahtumaa ei Oulussa aiemmin ole järjestetty.
Hänen mukaansa Rotuaarilla pidettävä elokuvailta voisi hyvin jäädä osaksi Oulun päivien ohjelmistoa.
"Tämä on uusi tapa ottaa Rotuaari, oululaisten oma olohuone, uuteen käyttöön."Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva