Möllärimestari-raati vaikuttui kilpailun tasosta

Kaleva
Taivalkoski Liminkalainen Janne Nevala on vuoden 2012 Möllärimestari. Nevala sai Päätalo-instituutin myöntämän tunnustuksen parhaasta omakustanteesta teoksellaan Hammaskeijo.
"Upea romaani, joka alkaa elävällä kuvauksella pienen kirkonkylän yläluokan pojista ja heidän koripalloharrastuksestaan ja siirtyy sitten luontevasti keski-ikäiseksi tulevan miehen nostalgiaan. Tapahtumapaikka on Taivalkoski, mutta voisi yhtä hyvin olla jokin muu vastaava paikkakunta", raati luonnehti voittajatyötä.
Tämänvuotiseen Möllärimestari-kilpailuun lähetettiin kaikkiaan 118 kirjaa.
"Tämänvuotinen taso oli huikea. Useimmissa sarjoissa oli useita teoksia ehdolla palkittaviksi, ja lähes jokaisen sarjan voittaja kilpaili varsin tasaväkisesti Möllärimestari-tittelistä", kilpailun päätuomari Niilo Keränen arvioi kilpailun tasoa.
Keräsen mukaan erityisen korkeatasoisia olivat tänä vuonna novelli- ja kertomuskokoelmat - voittajaksi oli tarjolla puolentusinaa aika tasavahvaa teosta.
"Ainoastaan runokokoelmien taso ehkä jäi tänä vuonna hiukan jälkeen muista", Keränen sanoo.
Romaanisarjan muut palkitut: Pirkko Mattila, Oulu: Auksuuni, Pirjo Leimunen, Järvenpää: Lapsuuden lyhyt oppimäärä ja kunniamaininta Ilo Venla, Ylivieska: Ihmisten saari.
Tietoteokset: 1. palkinto: Mauri Hast, Rovaniemi: Pappapataljoona, 2. Johanna Pakola, Turku: Mönsträtyt - töissä merellä
Antologiat: Vaasa-opisto, toimittanut Leena Kellosalo, Vaasa: Olen vain kylmien soiden haikara
Lastenkirjat: Minttu Vettenterä, Riihimäki: Siirin ja Saran joulutarina
Runokokoelmat: 1. palkinto: Heidi Rundgren, Liminka: Syntymä, 2. Aili Dammert, Ylivieska: Vierastunti
Elämänkerralliset teokset: Päivi Meretoja, Kuusisto: Suursaaren Emma
Novelli- ja kertomuskokoelmat: Vappu Säilynoja, Muhos: Siunatut sokerisakset.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva