Pohjoisen rumpali valitsi Kalifornian auringon

Oululaissyntyinen muusikko Reijo Kauppila lähti 26 vuotta
sitten seikkailemaan ja vuolemaan kultaa Los Angelesiin.
Hän mieltyi maisemiin ja jäi sille tielleen.

Antti Ervasti

Laajalevikkisen Classic Rock -lehden verkkosivuilla esiteltiin erinomainen jenkkibändi, Smash Fashion, jonka rumpalin, Repon, kotipaikaksi bändin nettisivut kertovat Oulun. Mies on tietysti aikoinaan muun muassa Stalkerissa ja Pelle Miljoona & Linnunlaulussa soittanut Repa Rantsila, oikealta nimeltään Reijo Kauppila.

Hän vastaa puhelimeen Los Angelesista myöhään sunnuntai-iltana, kun Oulussa on maanantaiaamu.

– Olin vuonna 1989 muuttanut Helsinkiin ja soitin Pelle Miljoonan bändissä. Minusta tuli läheinen Smackin laulajan Clauden (Ilari Peltola) kanssa. En ollut uskoa, kun bändi pyysi minua mukaansa Los Angelesiin, jossa he olivat olleet aikaisemminkin. Lähdin mukaan ihan seikkailumielellä mutta jäinkin pysyvästi – todennäköisesti, Kauppila kertaa lähtöään Yhdysvaltoihin.

Smackissä soittivat silloin Clauden lisäksi kitaristit Manchuria (Mika Mantere) ja Rane Raitsikka (Harri Jäntti).

Basistit vaihtelivat paikan päällä, mikä oli yksi syy siihen, että toiminta lopahti puolentoista vuoden kuluttua, ja Claude halusi palata Suomeen.

Bändillä oli kulttisuosiota Amerikassa, ja siitä odotettiin isoa nimeä.

– Ei se ole niin yksinkertaista, kun tänne tulee ja koettaa hoitaa hommia. Emme olleet enää sama bändi kuin se, joka oli toiminut Suomessa aikaisemmin, Kauppila kuittaa.

Hän jäi Jäntin ja Mantereen kanssa Los Angelesiin.

– Olin 25-vuotias kun tulin. Kaupunki tuntui isolta ja hienolta. Täällä saattoi tehdä mitä tahansa.

Tunne ei ole muuttunut vuosien aikana. Kauppila pitää Kalifornian säästä, ihmisistä sekä siitä, että ihan kaikkea löytyy.

Kauppila on soittanut 26 vuoden aikana yhteensä noin kymmenessä paikallisessa bändissä. Tällä hetkellä hän soittaa Smash Fashionin lisäksi monipuolista katurokkia soittavassa Neighborhood Bullysissa.

Molemmat ovat levyttäviä, aktiivisesti Eurooppaan asti keikkailunsa ulottavia bändejä mutta eivät niin isoja, että niissä rummuttaminen toisi koko leivän.

– Kiertueista tienaa kohtalaisesti, mutta täällä Los Angelesissa en ole koskaan elänyt soittamisella. Ajelen päivätöikseni pientä jakeluautoa ympäri kaupunkia.

– Olen ollut työpaikassani aika kauan, koska sieltä päästetään aina kiertueille. Musiikki on veressäni. Se kiinnostaa enemmän kuin mikään muu.

Kauppila sanoo, että Los Angeles on nykyisellään musiikillisesti aika kuollut kaupunki. Keikkapaikkoja ei ole paljon, eikä niissä tahdo käydä väkeä.

Muualla Yhdysvalloissa touhu on paljon virkeämpää.

– Mieluummin keikkailenkin tuolla kauempana. Tämä kaupunki on tullut jo nähtyä.

Suomeen muutto on ajoittain käynyt mielessä, mutta tähän asti Los Angeles on vienyt voiton.

– Minulla niin kuin monella muullakin on tähän kaupunkiin viha–rakkaussuhde. Jos täältä on vähän aikaa pois, hirveä ikävä tulee. Olen nyt asunut täällä vähän yli puolet elämästäni.

– Välillä tulee mieleen, miltä tuntuisi palata Suomeen asumaan. Varsinkin Ouluun olen rakastunut uudestaan, kun kesäisin käyn siellä. Hankala täältä olisi kyllä pois lähteä.

Hän sanoo, että vuosikymmenten varrella on tullut vietettyä välillä railakastakin rock-elämää.

– Nyt elämäni on hyvin rauhallista, ja olen oikein tyytyväinen.

Lisää verkossa kaleva.fi

Reijo Kauppilan nykyiset bändit.

Fakta

Reijo Kauppila

Syntynyt Oulussa 8. huhtikuuta 1964.

Kasvanut Rantsilassa, asunut Raahessa ja Oulussa.

Soittanut Suomessa raahelaisessa Stalkerissa, oululaisissa Russian Roulettessa ja sekä Rudissa ja Pelle Miljoonan bändeissä.

Asuu Los Angelesissa Beverly Hillsissä juristiavovaimonsa kanssa.

Harrastaa joogaa ja spinningiä. Intohimoinen jääkiekkofani. Kannattaa Oulun Kärppiä.

”Kiertueista tienaa
kohtalaisesti, mutta täällä Los Angelesissa
en ole koskaan elänyt soittamisella. Ajelen
päivätöikseni pientä
jakeluautoa ympäri
kaupunkia.”
Kalifornian auringossa viihtyvä
Reijo Kauppila tekee joka vuosi reissun Suomeen ja Pohjois-
Pohjanmaalle. Pian alkavaa reissua hän odottaa nytkin innokkaasti. Hän sanoo pitävänsä erityisen paljon kesäisestä Oulusta.
Repa Kauppila (vas.) ja basisti Tero Siitonen soittivat Stalkerissa 1980-luvun loppupuolella.

Pahvi-Repa
ja muuta
rock-
rekvisiittaa

Antti Ervasti

Raahen museolla, Kruununmakasiinilla, on iso pahvikuva, jossa kaksi nuorukaista nojaa toisiinsa rokkimeiningeissä. Vasemmanpuoleinen mustatukka on nyt Los Angelesissa asuva ja rummuttava Repa eli Reijo Kauppila, joka soitti tuolloin raahelaisessa Stalkerissa.

Näyttely Me halutaan vaan soittaa rock´n rollia – raahelaista bändihistoriaa 70-luvulta 90-luvulle sisältää rekvisiittaa, lehtileikkeitä ja hauskoja yksityiskohtia paikkakunnan rockelämästä vuosikymmenten varrelta, jopa 1980-luvun rekonstruoidun treenikämpän.

Kokoajille tuli yllätyksenä, että Raahe on kova rock-kaupunki. Materiaalia näyttelyyn on kerätty raahelaisilta ja bändeissä soittaneilta itseltään. Lisäksi Yleisradion raahelaislähtöinen musiikkitoimittaja, Rockradiosta tuttu Tero Liete, luovutti kasan ohjelmiin tehtyjä radiohaastatteluja.

Tunnetuimpia nimiä ovat 1980-luvulla valtakunnalliseen suosioon noussut Stalker, Zen Café, jonka ydinryhmä oli Raahesta ja kaupungin heviylpeys Charon.

30 vuoden ajalle mahtuu kaikkiaan noin 60 bändiä tuiki tuntemattomista kellaribändeistä huippunimiin.

Neigbourhood Brats oli 1980-luvun puolivälissä raahelainen ns. superbändi, joka lähti laulajansa Veeti Kallion johdolla Helsinkiin. Kasvot-niminen yhtye oli Kauko Ilkon Stalkerin jälkeen perustama bändi 1990-luvun alussa.

1970-luvun bändeistä muistetaan Lievä mielenhäiriö, jossa musisoi nykyinen Oulun kaupunginteatterin näyttelijä Hannu Pelkonen. Marlowe on toiminut Raahessa yhtäjaksoisesti 30 vuotta.

Näyttely on avoinna syyskuun loppuun saakka.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva