Yhteisessä pihassa on tilaa taiteelle

Pikisaari on Riitta Helevän koti ja työpaikka. Kesän ajan
kuvanveistäjä on valmistanut puutarhassaan ja vanhassa
kunnostamassaan perunakellarissa tilaa teoksilleen.

Idean puutarhanäyttelystä Helevä sai kannustavilta
naapureiltaan.

Elina Ursin teksti // Janne Körkkö Kuvat

Kuvanveistäjä Riitta Helevä on Pikisaaren uudisasukas. Helevä on asunut ja työskennellyt saaressa vuodesta 1982 lähtien, ensin Polttimokadulla ja vuodesta 1993 Pikisaarentie 7:ssä. Helevän työtila sijaitsee vanhassa villatehtaassa Pikisaarentie 17:ssä.

Pikisaari mielletään käsityöläis- ja taiteilijakaupunginosaksi. On se sitäkin, mutta Helevän pihapiirissä ja naapurustossa asuu lapsia ja aikuisia, enimmäkseen aivan tavallisia oululaisia ihmisiä.

Helevän kotipihan kivijalkana olivat pitkään alkuperäiset saarelaiset Veikko ja Kerttu Mällinen sekä heidän poikansa Kari ja Pertti. Naapureiden ikäväksi Kari Mällinen menehtyi heinäkuussa. Pikisaarentiellä vietetäänkin suruaikaa ja muistellaan lämmöllä Karia, jonka moni saarelainen tunsi ja joka piti hyvää huolta naapureistaan.

Pihapiirin historia ulottuu 1890-luvun loppupuolelle. Yksityiskohtia Helevä on tutkinut Aslak Outakosken vuonna 1949 laatimasta historiikista.

Pikisaarentie 7:ssä asui 1870-luvun alussa toimintansa aloittaneen Oulun Konepaja Oy:n työntekijöitä. Sittemmin asunnot siirtyivät Oulun kaupungin omistukseen. Nykyinen vuokranantaja on Oulun Sivakka.

Pihassa on seitsemän asuntoa sekä varastorakennus, joka rakennettiin vuonna 2010 jouluaattona tulipalossa tuhoutuneen vajan tilalle. Aikoinaan Pikisaarentien 7:n kulmassa oli kauppa, joka muutettiin myöhemmin asunnoksi.

Asunnoissa on sähkölämmitys, ja talvella lisälämpöä saadaan lämmittämällä uuneja ja pukemalla villasta ylle.

Yhteisen pihan tunnelma on leppoisa ja turvallinen. Kukkaistutuksia on hieman, eikä kaikki ole niin nuukan päälle. On vanhoja lehtipuita ja komea kuusi keskellä pihaa. Naapuritontin rajalla rehottaa villinä ja vapaana kasvava niitty, mistä avautuu varsinkin talvella näköala merelle.

Piha ja puutarha mahdollistavat myös vetäytymisen omaan rauhaan.

– Naapureiden kesken vallitsee harmonia.

Yli kolmekymmentä vuotta pihapiirissä asunut Helevän seinänaapuri Jussi Ahtinen on omien sanojensa mukaan onnellinen ukkeli, kun saa asua Pikisaaressa. Ahtinen osallistuu mielellään pihapiirin yhteisiin illanistujaisiin ja toisinaan pidettäviin pihajuhliin. Ahtisen runosuoni sykkii herkästi.

– Illan tummetessa tulla tupsuttaa Aulikki Oksasta.

Kun kävelee ja kuljailee Pikisaaressa, kannatta rohkeasti piipahtaa ja tutustua Pikisaarentien seitsemän pihan perälle, minne Helevä on asettanut teoksiaan esille.

Helevä on viimeisen kahden kesän aikana käynyt läpi varastojaan. Tarve inventointiin lähti yksinkertaisesti siitä, että kuvanveistäjän kellari, vintti ja työtila olivat täynnä erilaista tavaraa. Kaminan noesta mustuneesta ja koleasta perunakellarista Helevä on saanut aikaiseksi varsin erikoisen näyttelytilan.

– Tällainen puuhamaassa olo on sitä samaa omaa työskentelyprosessiani, yksi vaihde oman ilmaisun jatkumossa.

Helpotusta elämään tuli vuosi sitten taitelijaeläkkeen myötä. Turvattu toimeentulo keventää mieltä.

Naapurit eivät voineet olla kiinnittämättä huomiota Helevän puuhasteluun ja ehdottivat taitelijalle puutarhanäyttelyä. Veistospuutarha sekä kellari olivat ensi kertaa avoinna yleisölle Taiteiden yönä viime torstaina, mutta Helevä ei pane pahakseen, jos ohikulkijat haluavat poiketa pihan puolella myöhemminkin.

– Olen palauttanut vuosikymmenten takaisia veistoksia ihmisten ilmoille uuteen ympäristöön. Osaa pronssiteoksistani olen työstänyt edelleen.

Kun naapurusto syksyn tullessa vetäytyy pihamaalta sisätiloihin, Helevän suuntaa kesätauon jälkeen työhuoneeseensa villatehtaalle.

– Nyt kun työvauhti on päällä, käytän sen hyväkseni. Tällä kertaa toimin niin, että teen teokset valmiiksi ja mietin vasta sitten näyttelyä.

Saari hiljenee talvella ja lumi peittää puutarhan teokset allensa. Kevään koittaessa Helevä avaa porstuan oven selälleen ja tuulettaa talven ulos nurkista. Puutarhassa on kyllin tilaa uusille teoksille.

fakta

Riitta Helevä

Syntynyt Oulussa 1951, asunut Pikisaaressa vuodesta 1982.

Kuvanveistäjä, joka käyttää teoksissaan erilaisia materiaaleja.

Opetustyötä Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnassa ja Limingan taidekoulussa.

Keramiikkasuunnittelun opinnot Taideteollisessa korkeakoulussa 1976–1981.

Suunnitellut Oulu-mitalin kaupungin 380-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 1985. Pronssiin lyöty mitali kuvaa Oulua valon ja vesien kaupunkina.

Helevä on toteuttanut useita julkisia teoksia Oulun seudulla sekä muualla Suomessa. Teoksia eri kaupunkien, yritysten ja museoiden kokoelmissa.

Useita palkintoja ja apurahoja muun muassa kuvataiteen valtion palkinto 1986, valtion kuvataidetoimikunnan viisivuotinen työskentelyapuraha 2011–2015, valtion taitelijaeläke 2016.

Useita yhteis- ja yksityisnäyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla.

Prosessoi työtään kirjoittamalla, piirtämällä, maalaamalla ja valokuvaamalla.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 22.08.2017.