Suomen paras kebab syntyy käsityönä

Take Awayn yrittäjä Vesa Pukkila: Raahessa on tällaisia kaikennäköisiä pieniä ihmeellisyyksiä.

Timo Myllykoski

Raahe

Raahelainen Katukeittiö Take Away tarjoaa MTV:n Makuja.fi -sivuston leikkimielisen kyselyn mukaan Suomen parasta kebabia.

Leikkimielinen tai ei, mutta heinäkuun viimeisenä lauantaina julkaistulla nettikyselyn tuloksella on ollut vaikutuksensa. Sen tuoma maine on näkynyt Vesa Pukkilan ja Tuula Aution isännöimässä kebabravintolassa runsaan viikon ajan asiakasryntäyksenä.

– Kiirettä on ollut, eikä Suomessa taida olla kaupunkia, mistä ei olisi viime viikolla asiakkaita tullut. Itse olen tavannut ainakin Vaasasta, Joensuusta, Iisalmesta, Raumalta, Turusta ja Järvenpäästä ihan asiasta tehden meille syömään tulleita asiakkaita, Pukkila kertoo.

Aution mukaan maan parhaan kebabin maine on saanut myös suuren joukon satunnaisia ohikulkijoita poikkeamaan 8-tieltä kaupunkiin.

– Täytyy kiittää meidän henkilökuntaa ahkeroimisesta ja pitkäaikaisia kanta-asiakkaita kärsivällisyydestä, koska nyt meillä on joutunut jonottamaan, hän toteaa.

Take Awayn kebabliha ja -kastikkeet ovat oman tuotekehityksen tulosta. Vesa Pukkila leipoo ja maustaa kebabvartaiden massan joka aamu omin käsin. Koska kehuttu kebab syntyy Muhoksella sijaitsevan Viskaalin tilan lihasta, voi sitä Pukkilan mielestä kutsua lähiruoaksi.

– Me teemme kebablihan itse, ja siinä se makuero tulee, hän toteaa.

Pukkilalle kolme tärkeintä kriteeriä ovat laatu, laatu ja laatu. Hän sanoo, että raaka-aineita täytyy käsitellä kuin kukkaa kämmenellä, ja ruokaa täytyy tehdä sydämellä.

– Siitä syntyy kokonaisuus, joka joko kolahtaa tai sitten ei.

Yksi kebabvarras painaa noin 12 kiloa. Take Awayn listalla on tarjolla muutakin pikaruokaa kuin kebabia, mutta koska noin 90 prosenttia myytävistä annoksista on nimenomaan sitä, kuluu vartaita päivän aikana useampia.

Vesa Pukkila pitää kebablihareseptinsä salaisuutena. Tuula Autio tekee saman kehittämiensä ja valmistamiensa kastikkeiden osalta.

Kebabin kumppaniksi on tarjolla kuusi erilaista kastiketta, kaikki itse valmistettuja.

Kastikkeista suosituin ja legendaarisin on Rölli. Sen enempää kastikkeen nimi kuin Autiokaan eivät kerro, mitä ainesosia Rölli sisältää.

– Monet sitä ovat kyselleet, mutta se on salaisuus. Resepti on minulla päässä, Autio toteaa.

1989 perustettu Take Away on ollut Vesa Pukkilan ja Tuula Aution omistuksessa vuodesta 1998 lähtien. Ulko-ovessa olevan tekstin mukaan se on paikka, ”mistä jumalatkin ostaisi kebappia”.

Mainoslause on erään kanta-asiakkaan keksimä ylistys suosikkiravintolalleen. Toinen kanta-asiakas on puolestaan nimennyt ravintolan edustan ”Taivaallisen satsin aukioksi”.

Nämä elämään jääneet lausahdukset, samoin kuin nettikyselyn tulos Suomen parhaasta kebabista, lämmittävät yrittäjien mieltä.

– Mahtava, kun arvostus tulee tuota kautta eli asiakkailta, toteaa Pukkila.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 10.08.2017.