Katseet kääntyvät nytuuteen Kuusisaareen

Kuusrock Oulujoen suistossa nousi valtakunnan yhdeksi ykkösfestariksi 1970-luvulla.

Tarinoita menneisyydestä

Toivonniemessä on saatu katsella aitiopaikalta elämää Kuusisaaressa. Kalevan kuvaaja Ilkka Laine vieraili 30 vuotta sitten 1987 asunnossa, josta toimittaja Tuomo Yli-Huttulan mukaan oli huikaiseva näky Kuusrockiin.

– Lähitalojen asukkaat pystyivät kuuntelemaan musiikkia parvekkeiltaan. Musiikkinautinto tuli heille erittäin halvaksi. Vanhemmat ihmiset joutuivat tietenkin laittamaan pumpulia korviin, Yli-Huttula kuvaili Katupeili-palstalla.

Kuusrockin kanssa samana viikonloppuna 1987 Oulussa avattiin Rotuaari, toimittajan mukaan ”vuosien jahkailun ja tappelun jälkeen mannermainen kävelykatu”. Ja olipa kaupungissa vielä jousiammunnan SM-kisat.

– Nyt Oulu on lopulta noussut aallon pohjasta. Oulussa oli todella paljon meininkiä.

Kuusrockia järjestettiin 1973–1991. Se nousi valtakunnan tärkeimmäksi rockfestivaaliksi 1970-luvulla. Soundi-lehti arvioi Kuusrockin Suomen parhaaksi lajissaan. Oulussa soittivat kotimaiset tähdet, ja joka vuosi järjestäjät onnistuivat saamaan mukaan yhden tai useampia ulkomaisia suosikkeja.

Eniten Kuusrockissa kävi Eppu Normaali, joka esiintyi yhdeksänä kesän Kuusisaaressa. Eput tulivat Ouluun ensimmäisen kerran 1978, ja 1980-luvulla se oli miltei jokavuotinen vieras.

Heikki Sissala kuvasi arviossaan Kalevassa 24.7.1978 Eppu Normaalin ensikeikkaa:

”Festivaalin aloituskokoonpanoksi oli valittu ylöjärveläinen Eppu Normaali -yhtye. Pojat kutsuvat esittämäänsä musiikkia aknepopiksi, mutta itseasiassa se on juuri sitä musiikkia, jota yleisimmin kutsutaan punk-rockiksi.”

Sissala havaitsi erityisesti Martti Syrjän esiintymisen.

”Epun esittämä retkuilu ja sikailu kuuluvat punk-henkiseen lavashowhun, jonka tarkoituksena on saada yleisö lämpimäksi ja osallistumaan aktiin. Siinä hän onnistuikin tyydyttävästi; cola-purkkeja lenteli lavalle aivan sopiva määrä.”

Historian vaiheet Kuusrockista on tallennettu Oulun kaupunginkirjaston tuottamaan Pohjoista musiikkia -nettisivustoon.

Ensimmäinen Kuusrock 1973 oli Keimolan festivaalin, Saarijärven Polar Rockin ja Ruisrockin rinnalla heti menestys. Progressiivisesta rockista erottautui ”rokettirollia” soittanut, ja ensimmäistä kertaa Oulussa vuonna 1973 esiintynyt Remu & Hurriganes.

Kesällä 1975 kohistiin brittiläisestä Dr. Feelgoodista, joka aloitti Oulusta kiertueen Suomessa. Bändi oli keikka-aamuna kadoksissa, kunnes se paikannettiin viihteeltä Tukholmassa. Promoottori Antti Einiö sai joukon yksityiskoneella Ouluun ja esiintymään ajallaan.

Organisaattori Markku Hänninen onnistui saamaan paikalle Procol Harumin 1976.

Yleisöä kertyi jo yli 15 000. Leiriintyminen järjestettiin Nallikarissa, jonne Kuusisaaresta oli jatkuvat kuljetukset.

Heikki Sissalan arvio Kalevassa 23.7.1979 kuvaa Kuusrockin paisuneen mammutiksi:

”Kun kuuntelee yhdeksän tuntia yhteenmenoon musiikkia, jonka peruskaava on yksitoikkoisen itseään toistavaa, sisältämättä sen suurempia vaihteluja tai nyansseja, ei liene mikään ihme, että kuulija konsertin loppupuolella alkaa olla tilassa, joka lähentelee pikemminkin täydellistä kyllästymistä kuin musiikin tuomaa mielihyvää.”

Eput sekä uusi nimi Pelle Miljoona saivat Sissalalta kiitosta:

”Vuoden sisällä on yhtyeen soittoon ilmestynyt aivan uutta tukevuutta ja tarkkuutta. Eppu yhdessä Pellen kanssa on ehdotonta eliittiä suomalaisen uuden aallon harjalla.”

Erkki Hujanen

Fakta

Kuuska palaa tapahtumien kohteeksi

Kuusisaaressa Oulussa järjestetään Kuuskan paluu -superviikonloppu perjantaista sunnuntaihin 25.–27.8.

Maksuton ja ikärajaton ilmakitarasoiton MM-finaali Kuusisaaressa perjantaina kello 20 alkaen.

Suurkonsertti launtai-iltana, yksi esiintyjistä Eppu Normaali, joka soitti Kuusrockissa ensimmäisen kerran 1978.

Yhteislaulua Oulun Sinfonian tahdissa ja kaikille avoin puistopiknik sunnuntaina kello 14 alkaen.

Kuusisaareen tehtiin 1956 tanssipaviljonki, joka oli 1960-luvulla suosittu kesälava. Muun muassa Olavi Virta esiintyi vielä ikäpäivillään Kuusisaaressa.

Tanssipaviljonki purettiin viime vuonna. Samalla alkoivat saaren kunnostustyöt nykyiseksi tapahtumapuistoksi.

Oulujoen suistoalueelle laaditaan työpajoissa ”Suistovisio 2100”. Kaupungin virallinen suistoalueen suunnittelu alkaa pian.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 20.08.2017.