Kadun valtaus on melkoinen ruljanssi

Katujuhla katkaisee lauantaina Mäkelininkatua korttelin verran kahdeksan tunnin ajaksi.

Katua ei kuitenkaan oteta haltuun tuosta vain. Kulttuuribingolaiset kertovat, millainen byrokratiahässäkkä siihen vaaditaan.

Anne Helaakoski

Kulttuuribingo järjestää huomenna lauantaina B17-katujuhlan. Nimensä mukaisesti tapahtumassa on toimintaa Kulttuuribingon lisäksi myös kadulla. Mäkelininkatu katkaistaankin väliaikaisesti liikenteeltä Kulttuuribingon edustalta korttelin pätkältä.

Katujuhlan suunnittelu aloitettiin huhtikuussa ensimmäisillä virallisilla palavereilla, kertovat Kulttuuribingon tuottaja Auli Lämsä ja varapuheenjohtaja Riku Rousu.

– Itse asiassa ajatuksena oli pitää katujuhla jo viisivuotisjuhlille. Aloitimme suunnittelun kolme viikkoa sitä ennen, ja päätettiin sitten, ettei pidetäkään, nauraa Rousu.

Byrokratia- ja lupapuolesta suurimmaksi osaksi vastannut Lämsä tietää nyt, että tapahtuman järjestely vaatii hyvää ennakointia. Varsinkin kun vastausten saaminen kestää.

– Pari kuukautta piti odottaa vastausta johonkin sähköpostiin.

Lämsä kertoo, että ihan suunnittelun alkuvaiheessa he konsultoivat kaupungin työntekijää, joka kävi paikan päällä katsomassa aluetta.

– Kyselimme, voiko tällainen tapahtuma onnistua meidän budjetillamme. Arvio oli ilmeisen positiivinen, kun tässä ollaan.

Koska vastaavaa tapahtumaa ei oltu aikaisemmin järjestetty, piti kaikki miettiä alusta asti. Ympäristötoimelle piti tehdä meluilmoitus, poliisille ilmoitus yleisötilaisuuden järjestämisestä ja hankkia yleisen alueen käyttölupa.

Näiden lisäksi piti olla yhteydessä pelastuslaitokseen, josta paikalle tulee lauantaiaamuna tarkastaja tutkimaan esimerkiksi esiintymislavojen paloturvallisuuden.

– Lisäksi soitin vielä erikseen pelastuslaitokselle ja varmistin, kuinka monta ensiaputaitoista henkilöä tarvitaan ja riittääkö tässä tilanteessa, jos on ensiapukortit, kertoo Lämsä.

Poliisilta saadussa tapahtumaluvassa määriteltiin järjestyksenvalvojien määrä.

Lisäksi järjestäjät ottivat ekstraajia ensiapupisteille ja liikenteenohjaukseen, sillä järjestyksenvalvojalla ei voi olla muuta vastuuta kuin valvonta.

– Liikenteenohjaaja on siksi, että mahdollistamme kadulla pihoihin ajon. Lisäksi joudumme itse hakemaan tarvittavat liikennemerkit vuokralle kaupungilta ja laittelemaan niitä lauantaina alueen ympärille hyväksytetyn liikennesuunnitelman mukaisesti.

Anniskelun ja elintarvikeluvan ruoka- ja juomapuolen toimijat hakivat itse. Järjestäjien piti kuitenkin toimittaa heille tarvittavat liitteet, esimerkiksi vuokranantajan lupa tapahtuman järjestämiseen. Lisäksi piti huolehtia, että alueella on kaikki tarvittava, kuten kylmäsäilytys.

– Ja tietenkin niistä piti vielä tehdä ilmoitus ympäristötoimeen.

Kun lupa-asioissa tarvittiin neuvoja, soitettiin kyseiseen virastoon. Muuten työryhmässä pähkäiltiin yhdessä, miten joku asia olisi hyvä ratkoa.

Jätehuollossa ja bajamajoissa on turvauduttu viisaasti alan ammattilaisiin.

Iso osa varatusta budjetista meni lupiin ja niihin liittyviin käytännön juttuihin.

– Luvat eivät irtoa muutamalla satasella, joten niihin saa varata reilusti budjettia. Tosin mikä on reilusti, miettii Lämsä.

– Nyt vähän ennen juhlaa mielessä on lähinnä, olenko muistanut kaiken, Lämsä tunnustaa.

Rousu myöntää, että hippien kanssa on helpompi toimia kuin painia byrokratian kanssa.

– He vastaavat yllättävänkin reippaasti, vaikkakin joskus hieman epämääräisesti, Rousu nauraa.

”Hippien kanssa on
helpompi toimia kuin painia byrokratian kanssa.”

Riku Rousu

Hyvästit Kulttuuribingon tiloille

Anne Helaakoski

Lauantain katujuhlassa otetaan päivän ajaksi tilaa kulttuurille ja samalla hyvästellään Kulttuuribingo.

Oulun Järjestötaloyhdistys on myynyt Järjestötalon siipirakennuksineen rakennusyhtiölle. Vuonna 1913 valmistunut vanhin osa remontoidaan ja siihen rakennetaan uudelleen 1950-luvulla tulipalossa tuhoutuneet viides kerros ja mansardikatto.

1950-luvulla rakennettujen siipirakennusten tilalle tulee asuinkerrostaloja.

Siipirakennuksissa ovat Kulttuuribingon lisäksi vuokralaisina muun muassa Veeran Verstas ja ravintola Tähti.

Kulttuuribingon varapuheenjohtaja Riku Rousu kertoo, että ilmoitus rakennuksen purkamisesta tuli heille hyvissä ajoin alkuvuodesta. Bingolaisilla on vuoden loppuun saakka aikaa miettiä uutta paikkaa.

– Tämän tyyppistä paikkaa, jossa on tilaa sekä bändeille, tapahtumille että kaikelle muulle toiminnalle, on vaikea löytää. Varsinkin kun haluaisimme pysyä suhteellisen lähellä keskustaa.

Rousun mukaan on mahdollista, että Kulttuuribingo joutuu hajautumaan enemmän tai vähemmän, ellei ihme tapahdu ja yhteinen paikka löydy.

– Hiljaisia tiloja varmaan löytyisi ja möykkätilat ovatkin yleensä erikseen. Ei tässä kuitenkaan vielä kiire ole.

Vuonna 2011 kaikkien oululaisten kulttuuriolohuoneeksi perustetun Kulttuuribingon siipien alla on ehtinyt hautua paljon tekijöitä ja toimijoita. Katujuhlan esiintyjät ovat suurimmaksi osaksi bingossa ”syntyneitä”, sieltä lähtöisin olevia tai siellä toimivia, kertoo esiintyjistä vastaava Rousu.

– Sitä kautta löytyi jo aika paljon porukkaa. Mutta eivät nämä juhlat ainoastaan hyvästejä varten ole.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 11.08.2017.