Iso Hali Lasaretinsaarelle

Ark-house arkkitehdit Oy voitti kolmen toimiston kutsukilpailun.

Arvomiljööseen nousee uusia asuntoja.

Kari Sankala

Oulu

Lasaretinsaaren arkkitehtuurikutsukilpailu ratkesi Oulussa keskiviikkona. Voiton vei helsinkiläinen Ark-house arkkitehdit Oy kilpailuehdotuksellaan Iso Hali.

Voittajatoimiston työ jatkuu ainakin Lasaretinsaaren asemakaavan muutoksen pohjaksi tehtävällä viitesuunnittelulla.

Arkkitehtuurikilpailun järjestivät yhdessä Rakennusteho Group Oy, Hengitysliitto ry ja Oulun kaupunki, jotka tavoittelevat Myllytullissa sijaitsevan Lasaretinsaaren kehittämistä ja täydennysrakentamista monipuolisena kerrostalovaltaisena alueena.

Kilpailussa Lasaretinsaareen haettiin täydentävää rakentamista noin 13 000 kerrosalaneliömetriä.

Kolmessa vaiheessa toteutettavaksi suunnitellussa Isossa Halissa lisäneliöitä on liki 16 000.

Hupisaarten puistoalueeseen nykyisin liittyvä Sairaalasaari eli Lasaretinsaari on ollut nimensä mukaan sairaalakäytössä 1830-luvulta lähtien, jolloin sinne sijoittui lääninsairaala entisen kruununpolttimon rakennuksiin.

Sotilaskäytössä vuoteen 1999 olleen sairaalasaaren rakennuskanta on pääosin 1800-luvulta.

Sotilassairaalan päärakennus on 1800-luvun puolivälistä, niin sanottu Kilstupa 1800-luvun alkupuolelta, tiilinen esikuntarakennus vuodelta 1922 sekä entinen mielisairasosasto vuodelta 1879.

Museovirasto on luokitellut Lasaretinsaaren valtakunnallisesti merkittäviin kulttuuriympäristöihin (RKY) osana Oulujoen suiston historiallista kokonaisuutta.

Kilpailun tuomaristoon kuulunut Pohjois-Pohjanmaan museon kulttuuriperintötyön johtaja Pasi Kovalainen mainitsi voittajan julkistamistilaisuudessa, että Lasaretinsaaressa on täydennysrakentaminen mahdollista.

Hengitysliitto ry osti saaren puolustusvoimilta vuonna 1998. Saaren rakennuskanta on korjattu vuosina 1999–2002.

Kilpailun voittajan puolesta puhunut professori Pentti Kareoja Ark-house arkkitehdeistä totesi, että hyvässä ympäristössä on kerroksellisuutta ja tarinoita.

– Iso Hali tuo palan kaupunkia ja elämää puiston yhteyteen. Siinä eri-ikäiset ihmiset ja rakennukset kokoontuvat saman pihapiirin ympärillä ja saavat elinvoimaa ja iloa toisistaan.

– Historiaa kunnioitetaan sitä elävöittämällä. Nuoret tulokkaat kuuntelevat talovanhusten tarinaa.

Oulun yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki mainitsi Lasaretinsaaren suunnitelmien olevan osa kaupunkikuvan kehittämistä.

Matinheikki listasi muutamia teemoja, jotka ovat Oulussa tällä hetkellä suunnittelun kärkenä.

– Vuoden 2025 asuntomessut tulevat poliittiseen päätäntään joulu–tammikuussa. Olemme keskustelleet messuyhteistyöstä naapurikuntien kanssa. Mukana voisi olla ainakin Kempele.

– Suistovision laadinta on myös keskeinen asia, jossa katsotaan suistoa Hupisaarilta Hevossaaren suuntaan. Kiikelin löylymaailma on yksi osa tätä visiota, kuten Lasaretinsaarikin.

Matinheikin mukaan kauppatorille suunnitellun torihotellin poikkeamislupa-asia tulee lähiaikoina ratkaistavaksi.

Kutsukilpailuun osallistuivat myös oululaiset Uki Arkkitehdit Oy ehdotuksellaan ”Heijastus” ja Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy ehdotuksellaan ”Cosmopolitian”.

Iso Hali arvioitiin parhaaksi Lasaretinsaaren kutsukilpailussa. Työ oli Ark-house arkkitehdit Oy:n käsialaa.

Kilpailussa olivat mukana myös Uki Arkkitehdit Oy:n Heijastus (keskellä) ja arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy:n Cosmopolitian (alla).

Ark-house arkkitehdit Oy

Uki Arkkitehdit Oy

Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 17.08.2017.