Hetkien suloisesta haikeudesta

Kuvat

Mono no aware. Oulunsalo Soi -musiikkijuhlien Vuoden Kuvataiteilijan Inkeri Jäntin näyttely Oulunsalon kirjastossa, Karhuojantie 2, 15.9. saakka.

Oululainen valokuvaaja Inkeri Jäntti työskenteli viime syksynä residenssissä Japanissa. Tuona aikana hän kuvasi teossarjan, jolle on antanut nimeksi ”mono no aware”. Se on japanilainen käsite, joka kuvaa hetken haikeutta.

Jäntin kuvissa toistuvia asioita: lehdet, puut ja metsät, sumut ja sumentumat, ihmiset ilman kasvoja…

Jonnekin niiden välille tiivistyy katoavien hetkien haikeus ja kauneuskin, ja samalla pyrkimys tavoittaa jotain vieraasta kulttuurista.

Jäntin kuvat ovat myös matkakuvia, jotka näyttävät yleensä visuaalisesti hyvin viimeistellystä maasta myös vähän rosoisempaa puolta, onhan Jäntin kuvausmiljöönä toiminut muun muassa hylätty ja rapistunut uima-allas.

Myös teosten japaninkieliset nimet viittaavat usein japanilaisiin käsitteisiin, jotka jo olemassaolollaan ilmaisevat jotakin juuri tälle kulttuurille olennaista. Esimerkiksi kuvan oudosti halkeilleesta suuresta kivestä Jäntti on nimennyt sanalla Shoganai. Vähän googlaillen selviää, että se tarkoittaa kohtalonsa hyväksymistä.

Tai teos Otsukaresama, jossa nainen nukkuu jonkinlaisella ilmajuurella tai oksalla pudotuksen yllä. Sana on jokapäiväinen huudahdus, jolla annetaan tunnustusta hyvin tehdystä työstä.

Näyttelyssä on kuvia yhdeksän kappaletta. Jäntin Japanissa kuvaama kokonaisuus on kuitenkin laajempi.

Sarjan muihin kuviin voi tutustua esillä olevan valokuvakirjan kautta. Se on sellainen kevytjulkaisu, netissä toimivan kuvapalvelun kautta tilattu. Eleetön, tekstitön julkaisu on ihan kuin oikea valokuvateos, ja oivaltava täydennys pienimuotoiseen näyttelyyn.

Leena Kangas



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 27.08.2017.