Yrityskenttä on monipuolistunut

Oululainen kauppakamarimies viihtyy vapaa-aikana raviradalla.

50 vuotta

Pasi Klemettilä

Oulun kauppakamarin varatoimitusjohtajan Esa Pellikaisen mielestä Oulun kauppakamarin alueella elinkeinoelämä on mennyt viime vuosikymmeninä kovasti eteenpäin.

Yrityskanta on hänen mukaansa nykyään alueella hyvin monipuolista. Verrokkikaupungeista Tampereella on toki monenlaista toimintaa, mutta muissa Suomen isoimmissa kaupungeissa jäädään Oulusta jälkeen.

Myös yritykset ja yrittäjät ovat uudistuneet, edistyneet ja nuorentuneet. Työskentelytavat ovat muuttuneet.

– Toiminta on jotenkin avoimempaa ja joustavampaa. Tietynlaista virallisuuttakin täytyy olla, mutta vanhanaikainen pönötysote on väistynyt, tehdään yhdessä asioita, Pellikainen sanoo.

Pellikainen oli aikanaan ensimmäinen Oulun yliopistosta ekonomiksi valmistunut opiskelija. Hän sai Oulun kauppakamarilta sen jälkeen töitä.

Hän on ollut kauppakamarin palveluksessa ja välillä myös kauppakamarin yhteydessä Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton leivissä vuodesta 1993 lähtien.

Koulutus on yrityksille ja sitä kautta kauppakamarille edelleen tärkeä puheenaihe. Pellikainen itse on esimerkiksi juuri ehdottanut, että uusille yliopisto-opiskelijoille alettaisiin perinteenä järjestää tilaisuus, joissa elinkeinoelämän edustajat kävisivät antamassa opiskelijoille vinkkejä opintojen suorittamiseen.

Työssään Pellikainen liippaa liki myös yrittämistä, ja hänellä itselläänkin on harrastuksena pohdiskella yritysideoita.

Mehukkain on ollut ajatus löylyvihdasta, joka kasvatetaan kuluttajakauppaa varten melkein käyttövalmiiksi ruukussa. Vihta pitää vain katkaista ruukusta ja kietaista kasaan.

Pellikaisella on Etelä- ja Keski-Suomessa ollut muutamien vuosien ajan puutarha-alan kumppaneita kehittämässä Löylykaveri-tuotetta myyntikuntoon. Myyntiä on jo testattukin pienellä erällä.

– Se on hullu idea, jonka sain yli 20 vuotta sitten. Saa nähdä tuleeko siitä koskaan mitään, Pellikainen hymyilee.

Pellikainen on ollut kiinnostunut raveista jo noin 25 vuotta. Hän tutustui aikanaan vaimonsa kautta raviurheiluun ja kipinä jäi kytemään.

Aluksi harrastus oli raveissa käyntiä ja pelailuakin, mutta vuosien mittaan Pellikainen on ollut myös useiden ravihevosten pienenä osaomistajana. Nykyään hän on muutaman prosentin siivuilla parin eteläsuomalaisen hevosen omistajana.

– Hännänpäätä tai turpaa on tullut hevosista omistettua, vaikkapa 2,5 prosentilla, Pellikainen tuumii.

Pellikaisen mukaan tällainen hevosen omistaminen on etäomistamista, siinä ei juuri pääse hevosia taputtelemaan ravien yhteydessä. Hevosen menestystä kisoissa voi seurata tulosten perusteella kauempaa ja se on mielenkiintoista.

Tuloja ei ravihevosen pienelle etäomistajalle juuri kerry kilpailuista, jos ei hevonen ole erityisen hyvä.

– Kyllä se on elämyksien hankintaa, Pellikainen sanoo.

Hän on päässyt kokeilemaan ravihevosen ajamistakin.

– Se on aika villiä hommaa. Siinä on aika paljon voimia edessä ja istut pallilla, jossa ei ole edes reunoja. Parin nahkaremmin avulla hallitset hevosta, joka voi olla aika arvaamaton, Pellikainen kuvailee.

Fakta

Esa Pellikainen

Syntynyt 19.8.1966 Oulussa.

Peruskoulu ja lukio suoritettu Kiimingissä.

Reservissä ylikersantti.

Ekonomi, KTM, Oulun yliopisto 1993.

HHJ-tutkinto (Hyväksytty Hallituksen Jäsen).

Oulun kauppakamarin palveluksessa vuosina 1993-1995, 2005-.

Teollisuuden ja Työantajain Keskusliiton palveluksessa vuosina 1995-2004 (kauppakamarin yhteydessä).

Perheessä vaimo Mari ja tytär Meeri.

Harrastuksina raviurheilu, kaukalopallo, vanhat esineet ja taide, sorsastus, liikeideat.

Juhlinut merkkipäivää perhepiirissä, ei vastaanottoa syntymäpäivänä.

Mahdolliset muistamiset Oulun kauppakamarin tilille FI 55 2050 3800 0260 55, viitteenä: Esa Pellikainen 50 v. Varat lahjoitetaan Oulun yliopiston varainhankintaan.

Esa Pellikainen sanoo, että raviurheilusta ovat kiinnostuneet kaikenlaiset ihmiset. Hän on itse viihtynyt raviradoilla jo noin 25 vuotta.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 19.08.2016.